6 ravintolisää henkiseen hyvinvointiin

13.11.2016 | PUR toimitus

wild-nutrition-tuotteet-2

Usein näemme ravintolisät vain fyysisen hyvinvoinnin boostaajina, vaikka itse asiassa ne voivat tarjota apua myös henkiseen hyvinvointiin. Kehomme on monimutkainen kokonaisuus ja aina pelkkä terveellinen ruokavalio ei riitä täyttämään ravintoainevarastojamme, sillä joidenkin ravintoaineiden imeytymisessä saattaa olla ongelmia. Vitamiinien ja mineraalien puutostilat puolestaan saattavat toisinaan pahentaa ja kärjistää erilaisia psyykkisiä ongelmia kuten masennusta ja ahdistusta, jolloin puutostiloista johtuvia häiriöitä kannattaa yrittää tasapainottaa laadukkailla ravintolisillä. Kokosimmekin yhteen 5 ravintolisää henkiseen hyvinvointiin!

Folaatti & B12-vitamiini

Folaatti ja B12-vitamiini toimivat synergiassa, joten niitä kannattaa ottaa lisäravinteena yhtä aikaa. Folaatti (tai foolihappo synteettisessä muodossa) on välttämätön raskauden aikana, sillä se auttaa ehkäisemään sikiön epämuodostumia. Folaatin saaminen on tärkeää kuitenkin muutenkin: se on merkittävässä roolissa hermostomme hyvinvoinnin kannalta ja välttämätön aivojen välittäjäaineiden synteesissä. Nämä ovat kemikaaleja, jotka johtavat hermosolujen välistä viestintää ja auttavat säätelemään esimerkiksi unta ja mielialaa. Mikäli siis painit masennuksen kanssa, kannattaa lääkärin kanssa ehdottomasti ottaa puheeksi myös folaatin saanti.

B12-vitamiinin saanti on haastavaa erityisesti kasvissyöjille ja vegaaneille, sillä sen lähteitä ovat esimerkiksi liha ja kananmuna. Folaatin tavoin B12-vitamiini on tärkeä aivojen välittäjäaineiden tuotannossa ja säilyttämisessä. Puutostila voi aiheuttaa masennusta, anemiaa ja ahdistusta sekä hermosto-, sydän- ja verisuonisairauksia. Ota B12-vitamiini- ja folaattilisä osaksi aamuasi kofeiinittomana energiaboostina!

D-vitamiini

D-vitamiini on yksi tärkeimmistä ravintoaineista hermostomme ja immuunijärjestelmämme kannalta ja sen liian vähäinen saanti onkin yhdistetty mm. masennusoireisiin.

Erityisesti täällä Pohjoismaissa pääsemme nauttimaan auringosta vain hyvin rajallisesti, minkä vuoksi D-vitamiinilisä on tarpeellinen erityisesti kaamosaikana. On kuitenkin suositeltavaa ottaa vahvaa D-vitamiinilisää vähintään syksystä kevääseen, sillä kun valon puutteeseen yhdistetään vielä mm. liian vähäinen rasvaisen kalan syöminen, on D-vitamiinin saanti usein liian vähäistä. Oman D-vitamiinitasonsa voi käydä mittauttamassa helposti lääkärikeskuksissa.

Magnesium

Magnesium-lisä kannattaa ajoittaa iltaan, sillä se saattaa auttaa univaikeuksissa sekä rentouttamaan lihaksia. Vaikka et kärsisikään univaikeuksista, on kuitenkin hyvin mahdollista, että kärsit siitä huolimatta magnesiumin puutteesta – näin on valitettavasti meistä suurimmalla osalla, sillä stressi, kahvinjuonti ja epäsäännölliset ja -terveelliset elämäntavat voivat vähentää sen pitoisuutta kehossamme. Magnesium auttaa kontrolloimaan kehon tuhansia kemiallisia reaktioita (mukaan lukien PMS-oireet), joten sen riittävästä saannista kannattaa ehdottomasti huolehtia.

Magnesiumin kaverina kannattaa ottaa kalsiumia, sillä magnesium taistelee kalsiumin kanssa imeytymisestä, minkä vuoksi kalsiumin puutos voi olla riski). Kokeile myös magnesiumsuihkeita ja –öljyjä!

wileys-finest-peak-epa-kalaoljy-kapselit-2

Omega-3 –rasvahapot

Kehomme ei pysty itse valmistamaan näitä tärkeitä rasvahappoja itse, joten ne pitää saada joko ruokavaliosta tai ravintolisistä. Omega-3 –rasvahapoissa kannattaa suosia valmisteita, jotka sisältävät hyvän määrän EPA:a ja DHA:ta, sillä ne vähentävät kehon tulehdustiloja, vaikuttavat mielialaan sekä edistävät sydämen normaalia toimintaa muista hyödyistä puhumattakaan. Omega-3 -rasvahapot ovat tärkeitä myös aivojen hyvinvoinnin kannalta. Kalaöljy saattaa ohentaa verta ja toimia yhteisvaikutuksessa joidenkin reseptilääkkeiden kanssa, joten varmista käytön turvallisuus aina lääkäriltäsi.

Probiootit

Nykyään lähes jokainen sen tietää: suoliston terveys vaikuttaa kaikkeen, myös aivoihimme. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että korjaamalla tiettyjen mikro-organismien epätasapainotiloja ruoansulatusjärjestelmässä, on pystytty vähentämään ahdistuneisuuden ja masentuneisuuden tunteita. Tämän lisäksi probiootit ovat loistava apu henkilölle, joka on hyvin stressaantunut tai syö säännöllisesti prosessoitua ruokaa – eli oikeastaan lähes meille kaikille. Mikäli et siis ole vielä lisännyt probiootteja ruokavalioosi, tee se nyt!


Lähde: Well+Good