PURin kirjahyllystä: Karita Tykkä – Sokeriton

11.7.2016 | PUR toimitus

Karita_Tykkä_sokeritonKarita Tykkä tunnetaan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja terveellisten elämäntapojen puolestapuhujana, jolta on aiemmin ilmestynyt kolme upeaa raakaruokaa ja muita terveellisiä ja helposti valmistuvia herkkuja esittelevää kirjaa (niistä hieman lisää alla). Tuoreimmassa teoksessaan hän hemmottelee kaikkia meitä herkkusuita makeilla jälkiruoka- ja välipalaresepteillä, jotka eivät sisällä lainkaan valkoista sokeria. Sokeriton tarjoilee runsaasti ideoita ja reseptejä terveellisempiin hyvän olon herkkuihin, jotka ovat täynnä makua ja kehoa ravitsevia ravintoaineita – ilman terveydelle haitallista verensokeripiikkiä. Jokainen resepti on gluteeniton, maidoton ja luonnollisestikin vailla valkoista, teollista sokeria.

Karita kertoo itse olevansa entinen sokeriaddikti, jonka mielialat ja verensokeri heittelehtivät talttumattoman makeanhimon takia. Hän haluaakin kirjan reseptien myötä inspiroida meitä kaikkia hullaantumaan resepteistä, jotka osoittavat, ettei herkutteluun oikeastaan tarvita lainkaan valkoista sokeria. Kirjan ajatuksia herättävistä alkusanoista meistä moni varmasti tunnistaa itsensä. Karita puhuu aiheesta lempeästi ja kokemuksen syvällä rintaäänellä – tekstin lukemisen jälkeen valkoisesta sokerista luopuminen ei kuulostaa enää lainkaan niin haastavalta.

Karita_Tykkä_sokeritonItse reseptejä on runsaasti laidasta laitaan: erilaisia kakkuja, pikkusyötäviä, piirakoita sekä muita leivonnaisia ja herkkuja. Näiden lisäksi ohjeita löytyy esimerkiksi kookoskermavaahdon tekemiseen sekä suklaan temperointiin. Raakareseptejä kaikista 36 reseptistä on suurin piirtein puolet ja ne onkin merkitty kätevästi omalla symbolillaan. Maistuisiko esimerkiksi marjainen valkosuklaakakku tai suklaamousse?

Sokeriton ihastuttaa myös ulkomuodollaan – visuaalisesti upeat kuvat kauniine pastellisävyineen, sommitelmineen ja herkkuineen inspiroivat selailemaan reseptejä yhä uudelleen. Kaikki luomukset saavat veden kielelle, ja ei epäilystäkään etteikö makeannälän saisi näillä resepteillä taltutettua. Mutta mikä tärkeintä, sen voi tehdä hyvällä omalla tunnolla, sillä nämä herkut käyvät yksi yhteen terveellisten elämäntapojen kanssa.

Karita_Tykkä_sokeritonKarita Tykkä on julkaissut aikaisemmin kolme menestyvää ruokakirjaa, joissa kaikissa on ollut tavoitteena tarjota terveellisiä ruokia ilman, että ruoan tuottamasta nautinnosta joutuu tinkimään. Hyvää huomenta -teos tarjoilee monipuolisia raakaruokareseptejä – nimensä mukaisesti – aamiaspöytään. Toiseksi viimeisin teos, Lautasellinen kauneutta, on opas kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, ja se tarjoaa ihanien reseptien lisäksi paljon pohdittavaa kauneusteesien muodossa. Hyvinvointivalmentajaksikin kouluttautunut Tykkä avaa teoksessaan perusperiaatettaan siitä, että kauneus ja hyvinvointi lähtevät sisältä päin ja että kaikki se, mitä pistämme suuhumme vaikuttaa niin kehomme vointiin, ulkonäköön kuin mieleemmekin. Tässä on mielestämme teos, joka kaikkien hyvinvoinnistaan kiinnostuneiden naisten kannattaa omistaa.

Karita_Tykkä_sokeriton Karita_Tykkä_sokeriton

“Kun keholle annetaan riittävästi ravintoaineita ja oikeaa ravintoa, häviävät turhat himot hiljalleen, etkä kaipaa enää valkoista viettelystä elämääsi.”, Karita Tykkä kirjassaan Sokeriton (2016, Cozy Publishing).