Suolisto kuntoon ayurvedan opein

18.9.2017 | PUR toimitus

Kuten viime aikoina on mediassa paljon puhuttu, on suolisto toiset aivomme, sen terveys koko hyvinvointimme perusta ja tärkeä tekijä sairauksien ennaltaehkäisyssä. Suoliston tervehdyttäminen ja sen tasapainoisen tilan ylläpitäminen edellyttää eri ihmisiltä erilaisia ​​asioita ruokavalion suhteen. Ayurvedassa nämä ihmisten väliset erot jaetaan neljään ruoansulatustyyppiin, joista jokaiselle löytyy erilaiset ruokavaliosuositukset.

Vaikka et olisi perehtynyt ayurvedaan, niin olet silti todennäköisesti huomannut eroja ystäviesi ja tuttaviesi vatsan toiminnassa. Todennäköisesti me kaikki tunnemme jonkun, joka voi syödä matkoilla mitä vain, milloin tahansa, vaikka kokonaisen pizzan keskellä yötä, ja nousta silti joogaamaan hyvinvoivana seuraavana aamuna. Meillä kaikilla on varmasti myös tuttava, jonka vatsa menee aina matkoilla sekaisin ja reagoi muutenkin herkästi ruokavaliomuutoksiin, moniin ruoka-aineisiin sekä runsaaseen rasvan ja mausteiden käyttöön.

Maailmalla suositun podcastin pitäjä, myyntimenestyskirja “Idiot’s Guide to Ayurveda” kirjoittaja, sertifioitu ayurveda-hoitaja ja urheiluravitsemukseen erikoistunut ravintoterapeutti Sahara Rose jakaa nyt omat vinkkinsä siihen, mitä eri ruoansulatustyyppien tulisi huomioida omassa ruokavaliossaan. Sahara Rose sanoo kuulevansa usein ihmettelyä siitä, että miksi joku henkilö pystyy syömään mitä tahansa, olla harrastamatta liikuntaa, pysyä silti hoikkana ja näyttää terveeltä. Yhä lailla ihmetellään sitä, miten on mahdollista, että jotkut toiset tuntevat raskaan aterian jälkeen heti itsensä turvonneiksi tai saavat helposti lisäkiloja juhlapyhinä tai silloin, kun liikunnan määrä jää vähäisemmäksi.

Ayurvedan mukaan vastaus on erot agnin toiminnassa. Agni tarkoittaa ”biologista tulta” ja termiä käytetään kuvaamaan ruoansulatuskanavaa, jonka ajatellaan olevan kuin sisäinen liekki, joka muun muassa sulattaa syömämme ruoan ja muuttaa sen energiaksi. Länsimaalaisin termein agnin tilalla voidaan puhua ruuansulatuksesta ja aineenvaihdunnasta. Agni vaihtelee eri ihmisillä, joillakin se voi olla joko heikko, toisilla vahva ja osalla vaihdella niiden välillä. Ayurvedan mukaan kaikki sairaudet johtuvat epänormaalisti toimivasta agnista. Sahara Rose esittelee neljä ayurvedista agni- eli ruoansulatustyyppiä:

1. VISHAM AGNI
 (epäsäännöllinen ruoansulatus)

Visham agni -tyypille on ominaista ruoansulatuksen arvaamaton toiminta. Joskus ruoansulatus toimii normaalisti ja henkilö voi syödä lähes mitä vain ilman, että ateriasta aiheutuu vatsaongelmia. Toisinaan taas aterian jälkeen vatsa turpoaa, aiheuttaa närästystä, ilmavaivoja, ripulia tai vatsan vääntelyä. Visham agni on yleisintä vata-kehotyypeillä. Sahara Rose suosittelee visham agni -tyyppien välttämään aterioita, jotka sisältävät runsaasti raakoja kasviksia ja ruokia, jotka koostuvat kylmistä raaka-aineista, kuten salaatit ja smoothiet. Visham agni -tyypeille myös popcornit ja keksit saattavat aiheuttaa vatsaoireita. Suositeltavien ruoka-aineiden listalla ovat kaikki vata-kehotyypille sopivat ruoka-aineet sekä erityisesti lämpimänä nautittavat ateriat, kypsennetyt vihannekset ja hyvät rasvat.

2. TIKSHNA AGNI (nopea ruoansulatus)

Tikshna agni -tyyppi on henkilö, joka muiden mielestä suorastaan ravaa vessassa. Näin käy yleensä joka aterian jälkeen, varsinkin jos hän on syönyt aterialla voimakkaita mausteita, sipulia, valkosipulia tai kaalia. Tikshna agnilla erittyy yleensä liikaa mahahappoa, mikä aiheuttaa närästystä. Tikshna agni on useimmiten pitta-kehotyyppien ruoansulatustyyppi. Suositeltavia ruoka-aineita ovat pitta-kehontyypille sopiva ruokavalio, erityisesti kylmänä nautittavat ateriat, runsaasti nestettä sisältävät ruoat, lehtivihannekset, hedelmät ja yrtit. Tikshna agni -tyypin kannattaa eliminoida ruokavaliosta voimakkaat mausteet, kuten cayennepippuri sekä sipuli ja valkosipuli.

3. MANDA AGNI (hidas hajotus)

Manda agni -tyypin ruoansulatus toimii etanan vauhdilla. Nautittu ateria tuntuu täytenä vatsana vielä tuntien kuluttua aterian syömisestä. Aterian jälkeen manda agni -tyyppi tuntee yleensä itsensä väsyneeksi. Tämä ruoansulatustyyppi on yleinen kapha-kehotyypin ihmisillä. Manda agnille sopii siksi kaphalle suositeltu ruokavalio, kuten höyrytetyt vihannekset ja muut helposti sulavat sekä vähäkaloriset ruoka-aineet. Manda agnin kannattaa välttää maitotuotteita, sokeria, paistettuja ruoka-aineita, runsaasti tärkkelystä sisältäviä ruoka-aineita ja ylimääräistä proteiinin käyttöä.

4. SAMA AGNI (tasapainoinen ruoansulatus)

Sama agni -tyyppi on siunattu säännöllisesti ja tasapainoisesti toimivalla suolistolla. Syöty ruoka ei aiheuta vatsaongelmia, ei turvotusta, ilmavaivoja eikä energiatason notkahduksia. Suolisto toimii säännöllisesti, mikä näkyy muun muassa hyvinvoivana ihona ja energisenä olona. Sahara Rose suosittelee sama agnia noudattamaan vuodenaikojen mukaan vaihtuvaa ruokavaliota ja nauttimaan esimerkiksi kuumina kesäkuukausina normaalia enemmän pitta-kehotyypin ruokia, syömään talvella vata-kehotyypin suositusten mukaan ja keväällä kaphalle sopivia ruokia.

Suoliston hyvinvointia tukevan ruokavalion lisäksi Sahara Rose haluaa korostaa syömämme ruoan vaikutusta mieleen. Suoliston ja mielen toiminta ovat riippuvaisia toisistaan. Kun suolisto voi hyvin, voi myös mieli hyvin. Hyvin toimiva ja tasapainoinen agni on siis suoraan verrannollinen tasapainoiseen elämään.

 

Lähde: http://thechalkboardmag.com/find-your-ayurvedic-digestive-type

Lisätietoja: https://www.iamsahararose.com/