Luuliemi ja kollageeni, mikä niiden ero on?

31.8.2021 | Laura Eskola

Luuliemistä ja kollageenivalmisteista kohistaan nyt paljon, mutta miten ne eroavat toisistaan? Kumpi on parempi vaihtoehto sinulle, vai tulisiko käyttää molempia? Jos luuliemikin sisältää kollageenia, mihin pelkkää kollageenia tarvitaan? Ymmärrämme hämmennyksesi. Näiden kahden terveysjuoman välillä on kuitenkin yhtä paljon eroja kuin yhtäläisyyksiäkin; jatka lukemista ja opit mitkä tuotteiden erot on, ja mikä sopii parhaiten mihinkin käyttötarkoitukseen.

Kollageenia iholle ja nivelille

Suosittelemme kollageenin käyttöä, kun haluat nauttia nimenomaan puhtaan kollageenin hyödyistä ja sen monipuolisista käyttötavoista.

Kollageeni on kehon yleisin proteiini. Se koostuu aminohappojen yhdistelmästä, pääasiassa glysiinistä, proliinista, hydroksiproliinista ja arginiinista. Tämä erityinen aminohappoprofiili tekee kollageenista niin ainutlaatuisen. Tätä yhdistelmää ei löydy mistään muusta proteiininlähteestä!

Pure Collagen on kirjaimellisesti puhdasta kollageenia, eli se sisältää ainoastaan hydrolysoitua kollageeniproteiinia. Hydrolysoitu kollageeni tarkoittaa, että proteiini on pilkottu valmiiksi helposti sulaviksi molekyyleiksi, eli kollageenipeptideiksi. Elimistö pystyy hyödyntämään tämänkaltaiset peptidit paremmin kuin tavallisen kollageeniproteiinin, sillä ne ovat elimistön aminohappoprofiilille jo valmiiksi sopivassa muodossa.

Kollageenia on kehossamme luontaisestikin, mutta ylittäessämme 25 ikävuoden maagisen rajan, sen määrä alkaa vähentyä, ja sen myötä tulevat juonteet, hauraat hiukset ja kipuilevat nivelet. Noin 50 vuotiaana kollageenin muodostus lakkaa kokonaan.

Ikääntyminen, krooninen tulehdus, stressi, ravitsemukselliset puutteet, UV-säteily ja tupakointi voivat kaikki vähentää kollageenin tuotantoa ja heikentää kollageenin rakennetta. 

planet paleo pure collagen

Luuliemi on terveysjuomien aatelia

Valitse luuliemi, kun kaipaat hieman ylimääräistä ravitsemusta, erityisesti kylminä talvikuukausina, jos tunnet olosi puolikuntoiseksi tai haluat lisätä suosikkireseptiesi ravintoarvoja.

Luuliemikin sisältää kollageenia, mutta voit ajatella luulientä täysravinto-versiona kollageenista. Luuliemi höyrytetään hitaasti karjan tai riistaeläimen luista, jolloin talteen saadaan kollageenin lisäksi runsaasti muita ravintoaineita kuten suoliston solujen rakennusaineena toimivaa glutamiinia, hyaluronihappoa ja glukosamiinia sekä mineraaleja, kuten kalsiumia, magnesiumia ja fosforia, jotka ovat elintärkeitä yleisterveydelle ja luuston vahvistamiseen.

Luuliemet ovat olleet jo tuhansia vuosia perinteisten ruokavalioiden perusta kaikkialla maailmassa. Luuliemi on mineraalipitoinen juoma, joka valmistetaan keittämällä eläinten luita kasvisten, yrttien ja mausteiden kera. Monissa kulttuureissa ympäri maailman luulientä käytetään edelleen päivittäisessä ruokavaliossa. Länsimaissa sen hyödyt unohtuivat muutamaksi vuosikymmeneksi, mutta nyt luuliemitrendi alkaa taas nostaa päätään esi-isien perinteitä noudattavan paleoruokavalion sekä ketoilun myötä. Luuliemestä on tullut suosittua erityisesti suoliston terveyden tukena.

bone broth luuliemi

Kuinka kollageenia ja luulientä käytetään?

Pure Collagen on täysin mautonta ja tuoksutonta, joten se uppoaa huomaamattomasti sekä lämpimiin että kylmiin juomiin, smoothieen ja muihin resepteihin. Se on erittäin monipuolinen ja helppokäyttöinen. Planet Paleon tuotevalikoimasta löytyy myös maustettuja kollageenijauheita.

Luuliemet ovat paljon runsaampia, täyteläisempiä ja maukkaita, ne on parempi siemailla sellaisenaan lämmittävänä terveysjuomana tai lisätä suolaisiin resepteihin ravitsevaksi pohjaksi ja makua antamaan.

Voit sisällyttää ruokavalioosi sekä kollageenia että luulientä parhaiden hyötyjen saamiseksi.

Suosittelemme kollageenin käyttöä, kun haluat nauttia nimenomaan puhtaan kollageenin hyödyistä ja sen monipuolisista käyttötavoista.

Valitse luuliemi, kun kaipaat hieman ylimääräistä ravitsemusta, erityisesti kylminä talvikuukausina, jos tunnet olosi puolikuntoiseksi tai haluat lisätä suosikkireseptiesi ravintoarvoja. Luuliemi on myös erinomainen proteiinin lähde, yhdessä annoksessa on jopa 8 grammaa proteiinia. Kevyet luuliemi annospussit ovatkin mitä mainiointa retkimuonaa tai palautusjuomaa urheilun jälkeen.

Luuliemi ja kollageenivalmisteet tarjoavat siis eri edut, ja molemmilla voi olla paikkansa sekä ravintolisäkaapissasi, että keittiössäsi.