​Trendikäs luuliemi on todellinen terveyseliksiiri

6.2.2016 | PUR toimitus

Uudeksi vihersmoothieksi tituleerattu luuliemi on varsinainen terveysjuoma, joka hellii elimistön kaikkia kudoksia. Se sisältää runsaasti suoliston, nivelten ja luuston hyvinvointia lisääviä ravintoaineita kuten aminohappoja, mineraaleja ja kollageenia.

Ihollekin tärkeiden ravintoaineiden vuoksi sitä pidetään myös todellisena kauneuseliksiirinä, jota suosittelevat ravintoasiantuntijoiden lisäksi kauneusalan vaikuttajat. Etenkin Yhdysvalloissa, jossa luuliemibuumi jyllää kovimmillaan, sitä siemaillaan kahvin asemasta take away mukeista ja hyytelöitynyttä luulientä kauhotaan aamiaiskulhosta.

Paleopiireistä laajaksi terveystrendiksi levinnyt luuliemi ei kuitenkaan ole mikään uusi keksintö, vaan monissa ruokakulttuureissa ylläpidetty ikivanha tapa hyödyntää lihan luut ja keittää ne muuta ruokaa maustavaksi liemeksi. Buumin myötä se onkin palautumassa vuosikymmenien unohduksen jälkeen arvoiseensa asemaan myös länsimaisessa keittiössä.

luuliemi on terveellinen ja maistuu hyvältä

Luuliemi on helppo, edullinen ja maukas terveysjuoma.

10 syytä nauttia luulientä

 1.  Tulehduksen vastainen aminohappoprofiili: sisältää glysiiniä, proliinia ja arginiinia joilla kaikilla on tulehduksen vastainen vaikutus. Väitetään että nykyruokavalio joka suosii lihaa ja jättää hyödyntämättä luut, osaltaan vaikuttaa tulehduksen lisääntymiseen elimistöissämme.
 2. Runsaasti mineraaleja hyvinimeytyvässä muodossa. Sisältää mm. magnesiumia, kalkkia ja fosforia.
 3. Nivelterveyteen. Glysiini ja proliini aminohappoilla on suotuisa vaikutus nivelterveyteen. Ne korjaavat vaurioitunutta kudosta ja hillitsevät tulehdusta. Myös luuliemen sisältämät glukosamiini, kondroitiinisulfaatti ja hyaluronihappo auttavat pitämään nivelet liikkuvina ja hoitavat nivelkipuja.
 4. Ruoansulatusvaivoihin ja suoliston hyvinvointiin. Glysiini auttaa ruoansulatuksessa, edistäen vatsahappojen eritystä. Gelatiini suojaa ja hoitaa suoliston limakalvoja, ja luulientä onkin käytetty mm. vuotavan suolen hoidossa.
 5. Immuniteetin vahvistukseen. Luuliemen mineraalit ja aminohapot ravitsevat kehoa ja antavat sille vastustuskykyä.
 6. Tukemaan elimistön puhdistusta. Maksa tarvitsee glysiinia neutraloimaan myrkkyjä. Vaikka glysiini ei ole ns. välttämätön aminohappo sillä keho valmistaa sitä itse, nykypäivän toksiinikuormituksen kannalta lisäglysiinin saanti ruoasta ei voi olla huono asia!
 7. Luuston hyvinvointiin. Luuliemi sisältää runsaasti kollageenia jota tarvitaan luuston rakennusaineena. Myös kalsiumilla ja magnesiumilla on positiivinen vaikutus luuston hyvinvointiin.
 8. Ihon hyvinvointiin. Kollageeni vastaa myös ihon kimmoisuudesta, ja suojelee sitä rypyiltä ja ikääntymiseltä.
 9. Helppoa, edullista ja maukasta.
 10. Hyödyntää eläimen osat joille nykyisessä ruokakulttuurissa on vain vähän käyttöä.

Resepti

Kokeile seuraavaa maittavaa reseptiä, jonka mukaan valmistuva luuliemi toimii nautittavaksi ihan sellaisenaan. Voit myös käyttää sitä muun ruoan valmistuksessa, kuten vihannesten hauduttamisessa ja keittojen ja kastikkeiden pohjana.

Ainesosat

 • luomu-, laiduntavien eläinten, tai riistaeläimien luita
 • 2 rkl omenaviinietikkaa helpottamaan ravinteiden irtoamista luista
 • vettä

Täytä iso kattila vedellä ja lisää luut ja etikkaa joukkoon. Keitä luita mahdollisimman pitkään (8 tunnista aina vuorokauteen). Halutessa lisää loppuvaiheessa seuraavat raaka-aineet – viimeisimpänä suola ja öljy:

 • peukalollinen inkivääriä
 • sipulia, porkkanaa, selleriä ja valkosipulia
 • tuoreita yrttejä kuten timjamia, persiljaa ja/tai rosmariinia
 • 2 laakerinlehteä
 • 1 tl seesaminsiemenöljyä tai kookosöljyä
 • merisuolaa

Laita jäähtynyt liemi jääkaappiin. Kun rasva on kovettunut päältä, siivilöi liemi. Säilyy jääkaapissa ilmatiiviissä astiassa useamman viikon.

Vinkki: pakasta luulientä jääpalamuotteihin jolloin voit hyödyntää sitä ruoanlaitossa vielä pitkään.

Luulientä voi myös valmistaa helposti valmiista jauheesta. Valikoimastamme löytyy sekä maustamatonta luuliemijauhetta, että yrteillä ja kurkumalla maustettu jauhe. Katso valikoima täältä!