Ota ilo irti syksystä näillä eväillä – katso vinkit!

7.9.2021 | Laura Eskola

Syksy kolkuttelee jo nurkan takana, ja siihen on syytä alkaa tosissaan valmistautumaan. Syyssielut rakastavat ruskaa, pimeneviä iltoja ja kynttilänvalossa kirjan lukemista, kun kesänlapset taas suorastaan pelkäävät syksyn viimoja. Kumpaan tahansa joukkoon kuulutkin, syksystä voi vinkkiemme avulla tehdä muutaman asteen mukavampaa, vaikka lämpöasteet uhkaavasti laskevatkin. Syksyyn voi opetella suhtautumaan lempeästi, jolloin pahinkaan kaamosaika ei pääse masentamaan.

Sienestys ja ruskaretket

Nauti syksyn upeista väreistä ja luonnosta sekä sen antimista täysin rinnoin. Sienestäminen on terapeuttista ja edullista myös terveydelle. Saat hyötyliikuntaa, raikasta metsäilmaa keuhkojen täydeltä ja lisäksi herkullista ruokaa – kaikki samassa paketissa. Jos et vielä tunne sieniä, voit osallistua sieniretkelle, jossa opas neuvoo mitä sieniä voi ja kannattaa kerätä. Aloittelijan on suotavaa keräillä vain helposti tunnistettavia sieniä. Sienestyskausi on pitkä, jos syksy on lämmin. Sieniä voi hyvin löytyä vielä marraskuussakin. Lajikkeet kypsyvät eri aikoihin.

sienestys aloittelijalle

Sienet sisältävät runsaasti proteiinia.

Happamia, sanoi kettu pihlajanmarjoista

Mikäli sienet eivät ole sinun juttusi, metsässä on paljon muutakin ihmeteltävää. Happamat pihlajanmarjat ovat aliarvostettua superruokaa. Ne sisältävät C-vitamiinia jopa kaksi kertaa enemmän kuin appelsiinit. Pihlajanmarjat ovat parhaimmillaan ensimmäisten yöpakkasten jälkeen, sillä pakkasen puraisu pehmentää marjojen kirpeyttä. Niistä voi valmistaa esimerkiksi marmeladia, sosetta tai mehua.

Puolukat ja karpalot ovat parhaimmillaan ennen kylmiä säitä ja niitä näyttääkin olevan runsaasti tänä vuonna. Kerää pakkanen täyteen näitä marjoja. Tiesitkö, että puolukat ja karpalot ovat oikeita terveyspommeja – ne ehkäisevät virtsatietulehduksia ja voivat myös auttaa jo puhjenneeseen vaivaan. Nämä punaiset marjat sisältävät hurjan paljon vitamiineja ja antioksidantteja.

puolukat ja karpalot

Puolukat ehkäisevät virtsatietulehduksia.

Eväät kruunaavat metsäretken

Retken tärkein hetki on tietysti evästauko. Istahda taukopaikalle termosmukin kanssa, nauti lämmittävää juomaa ja paista nuotiolla raakamakkaraa, vegaanisia nakkeja tai muuta valitsemaasi välipalaa. Hengähdä ja katsele ympärillesi, kuuntele luonnon ääniä sekä tulen rätinää. Pakkaa retkelle mukaan ainakin nämä:

aya&ida termosmuki

Aya&Ida termosastiat ja Bee’s Wrap kestokelmut

Syysfunssan ehkäisy

Vastustuskykyä koetellaan monin tavoin ympäri vuoden, mutta syksyn saapuessa immuniteetin vaaliminen korostuu erityisen paljon. Tänne olemme koonneet tuotteita, joilla ylläpidät ja vahvistat kehon luonnollista vastustuskykyä.

Tärkeimmät valmisteet vastustuskyvyn kannalta ovat D-vitamiini, sinkki ja C-vitamiini, jotka edistävät immuunijärjestelmän pysymistä normaalina. Wild Nutrition Immune Support sisältää kaikkia edellä mainittuja. Kokeile myös perinteistä kasvirohdosvalmiste Echinaforcea, jota on käytetty jo vuosisatojen ajan flunssan tukihoitoon ja ennaltaehkäisyyn.
Suurinosa immuunipuolustuksen soluista sijaitsee suolistossa, joten on ehdottoman tärkeää huolehtia myös suoliston kunnosta. Lue tästä kaikki mitä sinun tulee tietää suoliston hyvinvoinnista.

Lapset ovat erityisen alttiita nappaamaan flunssan päiväkodista tai koulusta, sillä lapsen immuunipuolustus ei ole vielä yhtä kehittynyt kuin aikuisen. Ravitsemuksella on suuri merkitys lapsen yleisen terveyden sekä immuunipuolustuksen kannalta. Lue tästä ravintoterapeutti Annamari Seilolan artikkeli lasten sekä nuorten ravitsemuksesta ja ravintolisistä.

immuunipuolustuksen vitamiinit

Wild Nutrition Immune Support vastustuskyvyn tueksi.

Muista myös hemmottelu

Kun ilmat viilenevät ja aurinko ei enää helli meitä päivittäin, saa sisällä vihdoin viettää aikaa ilman että tarvitsee pelätä jäävänsä paitsi kesän viimeisistä lämpimistä säistä. Voit huoletta vetää villasukat jalkaan, viltin korviin asti ja laittaa kynttilät palamaan. Nyt hyggeillään! Luo kotiisi rauhallinen tunnelma ja hemmottele itseäsi näillä vinkeillä:

mitä tarkoittaa hygge

Nyt hyggeillään!