Ayurvedan avaimet: Alkusyksyn terveyshaasteet

10.9.2020 | PUR toimitus

Pitkä, lämmin kesä on ohi ja syksy tuo mukanaan ruskan. Kun lämpötila putoaa syksyiseksi, kehomme tekee töitä sopeutuakseen muutokseen. Voit auttaa sopeutumista pukeutumalla sään mukaisesti. Sinun kannattaa nyt ulkoilla ja tehdä reippaita kävelyretkiä luonnossa, se vahvistaa kehoa ja virkistää. Kehosi kaipaa nyt myös tavallista enemmän lepoa. Hyvä unirytmi on tärkeää ja päivälläkin kannattaa levätä, jos väsyttää.

Vuodenaikojen vaihtuminen lisää vataa kehossa ja mielessä

Ayurvedinen kesän lämmin pitta-vuodenaika vaihtuu nyt kylmään ja tuuliseen vata-aikaan, jota jatkuu Suomessa kevään ensi päiviin asti. Kylmien öiden saavuttua olemme nyt murrosvaiheessa. Vuodenaikojen vaihtuessa edistät tasapainoasi, kun rauhoitat parin viikon ajan nimenomaisesti vataa. Näin kehosi saa rauhassa tottua muutokseen.

Kun vata häiriintyy, niin olo voi muuttua levottomaksi ja aktiviteetin määrä lisääntyy liikaa. Kylmän sietokyky heikentyy ja energiatasosta tulee hyvin vaihteleva. Ruoansulatus voi heiketä ja uni muuttua kevyemmäksi. Yleensä ensi oireet näkyvät helpoimmin hermostossa: olo ei tunnu enää tasapainoiselta ja vakaalta kun mielessä on liikaa ajatuksia ja ehkä myös turhia huolia.

Parasta vatan rauhoitusta on säännöllinen ruokailu- ja vuorokausirytmi, ja aiemmin mainitsemani riittävä lepo. Suojaa itsesi syksyn viimalta. Iltaisin voit nauttia kupin Vata-teetä ja lukea hyvää kirjaa lämpimän peiton alla.

Vahvista immuniteettiasi vuodenaikojen vaihtuessa

Koska vuodenajan vaihtuminen tekee suuria muutoksia niin luonnossa kuin kehossammekin, on immuniteettimme tällöin heikompi kuin normaalisti. Nyt kannattaa huolehtia vastustuskyvystä: levätä, ulkoilla ja syödä vähän kevyemmin. Nyt on aika lisätä lämmintä ruokaa ja vähentää salaatteja, jotta vata pysyy tasapainossa.

Levon ja ulkoilun lisäksi voit vahvistaa itseäsi huolehtimalla ruoansulatuksen ”tulesta”, joka on terveytesi perusta. Voit tehdä parin viikon ruoansulatusta aktivoivan teekuurin juomalla päivän mittaan 0,5 – 1 litraa haudutettua teetä, Digest Plus -tee sopii tähän hyvin. Ruoan jälkeen voit herättää ruoansulatusnesteesi Digest Special yrttipuristeilla – 1 tabletti lounaan ja päivällisen yhteydessä. Vahva ruoansulatus tekee vahvan kehon!

Jos huomaat flunssan ensioireita, kuten nenän tai nielun kutinaa, pistelyä tai kirvelyä, jätä ruokavaliostasi pois maitotuotteet, sokeri ja makeutusaineet. Nämä tuotteet edistävät liman muodostusta hengitysteihin ja koko kehoon. Käsien pesu on parasta flunssan ennaltaehkäisyä. Wild Nutrition Immune Support on myös erinomainen valmiste tähän vuodenaikaan.