Näin pysyt viileänä kesällä – Ayurvedan lempeät vinkit
15.7.2025 | Heli Jurvanen
Helteinen sää tuntuu Suomessa virkistävältä poikkeukselta kolean alkukesän jälkeen. Kuitenkin kun kuumuus lisääntyy ja kestää kauemmin, se saattaa tuntua epämukavalta. Helle voi vaikuttaa myös uneen – ja jos nukumme huonosti, voimme olla väsyneempiä ja ärtyneempiä. Kuuma sää vaikuttaa ruokahaluunkin, jolloin nälän tunne voi joko heiketä tai voimistua liikaa. Ayurvedassa tällaiset oireet nähdään merkkeinä kehon ja mielen kuumuudesta, liiasta Pittasta.
Ayurveda-vinkit rentoon ja tasapainoiseen kesään
Ayurvedan kehotyypit määräytyvät doshien mukaan. Pitta dosha on yksi kolmesta luonnon toimintaperiaatteesta. Se on vastuussa mm. ruoansulatuksesta, ravintoaineiden imeytymisestä ja aineenvaihdunnasta. Lisäksi Pitta vastaa energisyydestä ja päättäväisyydestä, elämän merkityksellisyydestä sekä ihon ja silmien hyvinvoinnista.
Kuumuus ja kosteus ovat Pittan ominaisuuksia. Ylikuumenemisen tunne ja kuumat aallot ovat tyypillisesti Pittaa. Myös nopeasti yltyvä näläntunne ja vatsan liikahappoisuus (närästys), löysä uloste, voimakas hienhaju, iho-ongelmat (ihottumat ja akne) ja tulehdukset liittyvät Pittaan. Näihin ongelmiin voidaan usein vaikuttaa Pittaa tasapainottamalla.
Kun Pitta lisääntyy kesäkuumalla, myös henkinen tasapaino ja tunne-elämä häiriintyy. Saatat reagoida stressiin kärsimättömyydellä, ärtymyksellä ja turhautumisella. Puhetyylisi voi muuttua teräväksi ja kynnys kiistelyyn alenee. Rento olemus jää taka-alalle ja alat ponnistella liikaa jonkin tavoitteen saavuttamiseksi, mikä usein johtaa kehon ja mielen ylikuormitukseen. Olotila on kireä.

Kun Pitta lisääntyy, keho ja mieli saattavat kuumentua.
Yleisesti ottaen kaikkien kehotyyppien kannattaa helteellä viilentää kehoa ja mieltä. Kuumuus kerääntyy kehossamme erityisesti vatsaan, pohjukaissuoleen, silmiin, maksaan ja sydämeen. Nämä alueet kärsivät liiallisesta kuumuudesta vielä muita enemmän, joten kuumuuteen kannattaa reagoida nopeasti. Moni toimiva viilennyskeino liittyy paitsi Pittan, myös näiden kehon alueiden tasapainotukseen.
Näin tuet hyvinvointiasi ayurvedisesti lämpiminä päivinä
Ayurveda-tiedossa kehon viilentämiseen on laaja kirjo erilaisia keinoja:
- Pittalla on taipumus ylisuorittaa asioita: työtä, urheilua, jopa harrastuksia, jolloin hän ei enää nauti niistä. Hän myös helposti kuvittelee olevansa ainoa, joka osaa tehdä asiat tarpeeksi hyvin. Muista siis kohtuus – se onkin pittan rauhoittamisen avainsana kaikilla elämän osa-alueilla.
- Stressi aktivoi pittaa erityisen paljon. Erota työ- ja vapaa-aika selkeästi toisistaan. Tämä on tärkeää erityisesti silloin, kun huomaat stressin kasaantuvan.
- Vältä ylitöitä, tee tilaa vapaa-ajalle, ilolle ja rentoutumiselle. Tapaa ystäviä ja pidä yhteyttä sinulle rakkaisiin ihmisiin.
- Huolehdi siitä, että elämässäsi on hetkiä, jolloin silmäsi saavat jotain kaunista katseltavaa: taidetta, luonnon kauneutta, nais- tai mieskauneutta.
- Kun pitta on koholla, vältä kiihtymistä eri muodoissaan (aggressiivisuutta, kiihtymistä peleissä, väkivaltafilmejä ym). Sen sijaan nauru ja ilo voimaannuttaa ja tasapainottaa Pittaa.
- Saunoessasi huolehdi aina pään pitämisestä viileänä (esim. märällä pyyhkeellä tai viileää vettä päälaelle valaen). Jos pittasi on häiriintynyt, vältä saunomista ylipäätään. Samoin auringonotto kannattaa pitää kohtuullisena, pää ei saa kuumentua liikaa. Lakki tai lierihattu suojaa silmiä auringolta.
Ayurvedinen päivärytmi tasapainottaa
Herää ajoissa ja nauti aamuauringosta – ja viileämmästä ilmasta. Syö kevyt aamiainen. Sen jälkeen on hyvä aika liikunnalle – paras aika on aamulla ennen kymmentä, jolloin on vielä Kapha-vuorokaudenaika. Kapha tuo liikuntaan voimaa ja kestävyyttä, ja tällöin kehon kuumentuminen on vähäisempää.
Yleisesti ottaen vältä urheilua ja oleilua auringossa pitta-aikaan eli keskipäivän tunteina. Kehon viileydestä voit huolehtia esim. viileällä suihkulla, uimalla tai oleskelemalla viileässä tilassa. Varaa riittävästi jäähdyttelyaikaa. Kesään sopivaa liikuntaa ovat mm. uinti, patikointi luonnossa ja joukkuepelit – silloin kuin voittaminen ei ole tärkeää, eikä kentällä ole paahtavan kuumaa.

Kehon viileydestä voit huolehtia pulahtamalla veteen – järveen, mereen tai vaikka viileään suihkuun.
Syö lounas keskipäivän aikaan. Suosittelen vihreitä kasviksia ja kevyehköä ruokaa kesällä. On tärkeää, että syöt säännöllisesti. Voit myös pitää pieniä välipaloja mukanasi, jos sinulle tulee voimakas ja nopea näläntunne. Raikkaat hedelmäiset ja marjaiset smoothiet (ilman jogurttia tai rahkaa) sekä auringonkukansiemenet ja rusinat ovat hyviä välipaloja.
Tee illan viileyden laskeutuessa pieni kävelylenkki. Kävele rauhallisesti ja aisti ympäristösi, jotta mieli ja keho rentoutuu. Pitta-tyypin on tärkeää saada huomionsa pois toiminta-ajatuksistaan ja suunnitelmistaan. Kun hän onnistuu siinä, hän voi kokea itsensä kokonaisuutena, tunteineen ja tarpeineen.
Viilentävät ruoat, juomat ja yrtit kesäpäiviin
Huomaathan, että helteellä ruoansulatuksen teho on tavallista heikompi. Kehomme siirtää kuumuutta kohti ihoa, jotta voimme jäähdyttää itseämme tehokkaammin mm. hikoilemalla. Tämä kuitenkin vähentää kuumuutta sieltä, missä sen kuuluu olla, eli ruoansulatuksessa. Tämä heikentää ruoansulatuksen voimaa, jonka vuoksi nälän tunne saattaakin olla heikko. Siksi nyt on hyvä välttää raskaita ruokia, kuten punaista lihaa, rasvaisia ruokia, ylenmääräistä jäätelöä tai jääkylmiä juomia/ruokia.
- Tärkeintä on syödä säännöllisesti ruoka-aikoina, älä jätä aterioita väliin.
- Juo riittävästi aina kun janottaa, mutta älä juo jääkylmiä juomia, sillä se jähmettää ruoansulatuksesi. Huoneenlämpöinen juoma on paras.
- Varsinkin kesäisin ja kuumassa ilmastossa, suosi ruoka-aineita, jotka vähentävät pittaa kehossasi: esim. ghee (kirkastettu voi), taatelit, vihannekset ja salaatit, kookosmaito, makeat hedelmät (esim. vesimeloni, viinirypäleet, ananas). Maitotuotteet ovat suositeltavia (pieni jäätelökään ei ole pahasta kuumana kesäpäivänä), mutta hapanmaitotuotteet kuten jogurtti ja rahka lisäävät pittaa.
- Kannattaa suosia makeaa, karvasta ja kutistavaa makua, ne tasapainottavat pittaa. Viljatuotteet ovat makeita, joten suosi siis niitä (erityisesti riisi viilentää). Vihreistä vihanneksista ja yrteistä saat mukavasti karvasta ja kutistavaa makua.
- Tulisia, happamia ja suolaisia ruoka-aineita tulisi välttää. Erityisesti Pittaa lisääviä ruokia ovat chili, cayenne, jalapeno, sinappi, tomaattipyree ja ketsuppi sekä etikkasäilykkeet. Jos haluat ruokaan vähän tulisuutta, voit käyttää inkivääriä sen makean jälkimaun ja ruoansulatusta edistävän vaikutuksen vuoksi.
- Lisää myös viileiden ja ravitsevien ruokien nauttimista, niin vältät monta kesälle tavanomaista huonon olon hetkeä. Tulikuuma ruoka ja juoma lisää pittaa.
- Käytä pittaa vähentäviä mausteita, kuten anis, fenkoli, kurkuma, kardemumma sekä korianteri, basilika (kohtuudella), minttu ja muut yrttimausteet. Curry-tyyppiseksi mausteeksi sopii kesäisin esimerkiksi Kitchari-mauste.

Lisätehoa tasapainoiseen kesään Ayurvedan yrteillä
Suosittelen kesään erityisesti seuraavia Maharishi Ayurveda -tuotteita, jotka sopivat kesähelteellä kaikille kehotyypeille:
Pitta-Churna mausteseos auttaa heikentynyttä ruoansulatusta ja viilentää oloa. Siinä maistuu fenkoli, korianteri ja hieman myös juustokumina. Pitta Churna sopii erityisesti tuoretomaatti- ja porkkanaruokiin.
Shatavari on erityisen sopiva tuote stressaantuneelle pitta-tyypille. Lisäksi Shatavari tukee tasapainoista hormonitoimintaa, tehden siitä erinomaisen tuotteen vaihdevuosi-ikäisille.
Pitta tee huoneenlämpöisenä viilentää mieltä, kehoa ja tunteita. Tee kannullinen Pitta-teetä ja nauti sitä päivän mittaan. Litraan vettä kannattaa laittaa kaksi tai kolme pussia. Voit maustaa teetä esim. mintun tai sitruunamelissan oksalla, tai lisätä siihen tilkan maitoa.
Ayurveda-tekstien mukaan Amalaki eli Amla on erityisen tehokas pittan viilentäjä kesällä. Amalaki auttaa rauhoittamaan pitta-oireita jäähdyttämällä kehoa ja vähentämällä näihin oireisiin liittyvää sisäistä kuumuutta – siksi se on hyvä tuote otettavaksi myös liikunnan jälkeen.
Jos koet, että sinulla on vata- tai pitta-doshan epätasapainoa (liikaa vataa tai pittaa), voit ottaa 0,5 – 1 teelusikallista gheetä samanaikaisesti Amalakin kanssa.
Jaan vielä esimerkin herkullisesta ja ravitsevasta ayuvedisestä salaatista:
Ayurvedinen Pittaa tasapainottava mango-avokadosalaatti
Ainesosat:
- 1 kypsä mango kuorittuna ja pilkottuna pieniksi paloiksi
- 1 iso tai 2 pientä avokadoa kuorittuna ja pilkottuna pieniksi paloiksi
- Mintun tai sitruunamelissan lehtiä pieneksi pilkottuna, muitakin tuoreyrttejä voi käyttää.
Kastike:
- Puolikkaan limen mehu
- 2 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
- Ripaus suolaa ja mustapippuria, maun mukaan
- Pari ripausta Pitta Churna -mausteseosta
Ohje:
Pilko hedelmät ja yrtit. Sekoita kastikkeen ainekset, tarkista maku. Lisää kastike salaattiainesten sekaan, sekoita vähän. Voit jättää salaatin hetkeksi marinoitumaan ja nauttia sellaisenaan tai esim. pitaleivän tai patongin kanssa.