Auringolta suojautuminen luontaisin keinoin

2.7.2019 | Annamari Seilola

Kesää on jo jonkun verran takana päin. Olemme saaneet nauttia auringosta ja lämmöstä enemmän kuin mitä uskalsi oikein toivoakaan tällä pallon puoliskolla. Helteet houkuttelevat rannoille ja puistoihin. Kesällä on kuitenkin hyvä muistaa, että suojautuminen liialliselta auringon säteilyltä on tärkeää niin aikuisille kuin lapsillekkin.

Toisaalta tarvitsemme auringon valoa. D-vitamiinia kutsutaan aurinkovitamiiniksi, sillä sitä muodostuu iholla auringon UVB-säteilyn seurauksena. Noin 15 minuuttia päivässä paljaisiin käsivarsiin ja kasvoihin uskotaan riittävän. Tämän kaltaisena aurinkoisena kesänä tämä on helppo toteuttaa. Haasteita tuovat kylmät, sateiset kesät ja pitkä pimeä talvi. Talvella suosittelenkin nauttimaan D-vitamiinia suurempina annoksina. Jos itselle sopiva annos arvelluttaa suosittelen mittauttamaan D-vitamiinitasot helposti mm. Nordic Laboratoriesin kautta. Testi toteutetaan kätevästi kotona ja näytteeksi riittää sormen päästä napattu verinäyte.

Liiallinen auringon säteily saattaa aiheuttaa kuitenkin syöpää ja etenkin lasten herkkä iho tulisi suojata. Liiallinen auringonpalvominen myös vanhentaa ihoa ennenaikaisesti. Aurinkoa kannattaa vältellä silloin kun se on kaikkein kuumimmillaan eli keskipäivän aikaan. Ulkoillessa kannattaa valita varjoinen puisto ja rantapaikka puun juurelta. Kevyet pitkähihaiset paidat ja housut toimivat myös luonnollisena suojana.

Valitettavasti suurin osa aurinkovoiteista sisältää runsaasti erilaisia haitallisia kemikaaleja, jotka eivät ole hyvästä ihmisille tai luonnolle. Jotkut tutkimukset myös puoltavat teoriaa, että aurinkovoiteet aiheuttavat syöpää. Luonnonmukaiset aurinkorasvat ovat turvallisempi vaihtoehto sekä luonnolle että ihmiselle.

Auringonvalolla on myös todettu olevan paljon terveydellisiä hyötyjä ja siksi aurinkoa ei kannatta täysin vältellä. Ihon ei saa kuitenkaan antaa palaa sillä tämä näyttäisi olevan seikka, joka on osoittautunut vaaralliseksi. Täältä PUR:in sivulta löydät tuotteita, jotka suojaavat sinua auringolta luontaisesti, sekä tuotteita, joita voit hyodyntää auringonoton jälkeen.

Miten suojautua auringolta sisäisesti?

auringolta-suojautuminen-anthaxin

Astaxanthin on kesäsuosikkini. Astaxanthin kuuluu karotenoidien ryhmään ja sitä esiintyy luontaisesti merilevässä sekä muun muassa villilohessa. Astaxanthin on voimakkain luonnosta löytyvä antioksidantti, joka saattaa suojella meitä erilaisilta syöviltä sekä myös UV-säteilyn aiheuttamilta ihovaurioilta. Tupakointi ja huono ruokavalio heikentävät astaxanthinin imeytymistä kun taas omega 3-rasvahapot tuntuisivat lisäävän sen imeytymistä. Kesä onkin otollista aikaa nauttia kalasta ja runsaasti. Vaihtele kalalajeja välttyäksesi eri raskasmetalleilta. Astaxanthinia voi ostaa myös ravintolisän muodossa.

auringolta-suojautuminen-sisäisesti

Myös muut karotenoidit suojelevat meitä auringon säteilyn haitoilta. Kesä on mahtavaa aikaa nauttia runsaasti eri karoteinoidien lähteitä. Uskotaan, että mitä värikkäämpi kasvis sitä enemmän se sisältää karotenoideja. Kotimaiset porkkanat ovat juuri nyt sesongissa. Voit myös itse kasvattaa helposti tummanvihreää lehtikaalia omalla pihalla tai isossa ruukussa vaikkapa parvekkeella. Taas jälleen kerran painotan kasvisten tärkeyttä ruokavaliossa. Sisällytä joka aterialle runsaasti vihanneksia ja marjoja, myös aamupalalle. Myös kananmunan keltuainen sisältää runsaasti karotenoideja. Kananmunasta saat niin loisto aamiaisen kuin lounaan tai illallisenkin. Meidän perheen kestosuosikki on munakas. Tämä on oikein kiireisen perheen äidin pelastus. Helppoa ja nopeaa arkiruokaa parhaimmillaan. Kylkeen runsaasti salaattia ja lapsille pilkottuja vihanneksia roppakaupalla.

Karotenoidien lisäksi myös muut antioksidantit suojaavat auringonsäteilyn aiheuttamalta vahingoilta. Voimakkaita antioksidantteja ovat mm. E-vitamiini ja C-vitamiini. C-vitamiinia saat runsaasti marjoista. Suosikki E-vitamiinin lähteeni on mantelit. Kourallinen manteleita toimii näppäränä välipalana. Näitä löydät usein käsilaukkuni pohjalta. E-vitamiinin imeytymiseen vaikuttaa hyvälaatuiset rasvat joten pidä huoli siitä, että nautit näitä runsaasti. Hyviä rasvoja saat mm. oliiviöljystä, kookosöljystä ja avokadoöljystä. Voit kokeilla myös laadukasta omega 3-rasvahappovalmistetta. PURista löydät laadukkaat Wileysin kalaöljyt.

Vihreä tee suojelee ihosyövältä. Matcha-vihreä tee on kestosuosikkini. Matcha-lattea valmistat kätevästi myös kotona matcha-jauheesta ja vaikkapa kauramaidosta (katso tästä terveellisen matcha-latten resepti). Tämä on hyvä vaihtoehto kahvin suurkuluttajille. Saat matchan hyödyt myös kätevästi reissun päällä kotimaisen Rohtos Labsin kapselimuotoisesta Matcha-tuotteesta.

Nautitaan kesästä ja auringosta turvallisesti!

 

Lue myös:

Homeopaattista helpotusta auringon aiheuttamiin oireisiin

PURistin tuotevinkit kesään

Kosmetiikkavinkit kesän reissuille

Vinkit hyvinvoivaan vatsaan reissuilla

Mitä pakata mukaan lomalle?