5 Hyvän Mielen Matkakohdetta Kotimaassa

12.7.2020 | PUR toimitus

Koronavirusepidemia toi mukanaan innostuksen ulkoiluun ja retkeilyyn. Ulkomaan lomasuunnitelmat peruuntuivat monilta, mutta nyt onkin mitä mainioin aika kotimaan matkailuun. Suomessa riittää nähtävää ja koettavaa. Kotimaan valtteja ovat muun muassa puhtaus, turvallisuus, rauhallisuus ja monipuolisuus. Kotimaassa matkatessa tukee myös paikallisia yrittäjiä ja eurot jäävät kotimaahan, joka auttaa ylläpitämään paikallista kulttuuria. Kokosimme vinkit ihanista kotimaan matkakohteista hyvän olon lomaa varten.

Maalaisromantiikkaa ja kasvien parantavaa voimaa Frantsilassa

Suomalainen perheyritys Frantsila on yrttien luomuviljelyn edelläkävijä. Frantsila on erikoistunut luonnonmukaisten, terveyttä edistävien tuotteiden valmistukseen jo vuodesta 1981, jolloin Virpi Raipala-Cormier ja Jim Cormier perustivat sukutilalle luonnonlääkintään keskittyvän Hyvän Olon Keskuksen.

Hämeenkyrössä, noin 40 kilometrin päässä Tampereelta sijaitsevassa Hyvän Olon Keskuksessa, pääsee lomailemaan upeissa puitteissa, perinteisen suomalaisen luonnon ja maalaismiljöön ympäröimänä. Frantsilan sukutalon talonpoikainen pihapiiri kutsuu kukkarunsaudellaan ja Vihtorin pirtti ja Sininen Sali henkivät entisiä aikoja. Frantsilan Hyvän Olon Keskuksessa pääsee oppimaan luonnonrohdoista, yrteistä ja luontaishoidoista.

Pappilanjoen rannalta puolestaan löytyy ihana Frantsilan Kehäkukka, joka on Hämeenkyrön suosituin matkailukohde. Kauniissa vanhassa v.1875 rakennetussa koulurakennuksessa toimii viehättävä kahvila, talonpoikaistyyliin sisustettu kasvisravintola sekä yrtti- ja lahjatavaramyymälä, josta tuliaisiksi voi ostaa aitoja suomalaisia tuotteita vuoden ympäri. Valikoimiin kuuluvat kaikki Frantsilan luomuyrttitilan tuotteet asiantuntevan henkilökunnan opastuksella.

Kuva: Frantsilan Kehäkukka

Mielen- ja kehonhuoltoa Villa Mandalassa

Miltä kuulostaisi hyvinvointiretriitti kotimaassa? Upea Villa Mandala sijaitsee Loviisassa, kauniissa ja arvokkaasssa kulttuurimaisemassa maaseudun rauhassa. Pääset kokeilemaan metsäjoogaa, herkuttelemaan maukkaalla kasvisruoalla ja ottamaan aikaa itsellesi. Villa Mandala tarjoaa irtioton stressistä, läsnäoloa ja elpymistä luonnon rauhassa.

Villa Mandalassa on panostettu yksityiskohtiin. Villan jokainen huone on yksilöllinen, maalaisromantiikkaa kunnioittava kokonaisuus, ja jokaisesta huoneesta avautuu rauhallinen maalaisnäkymä omalta terassilta tai parvekkeelta. Retriittien aikana pääsee nauttimaan herkullisesta ja terveellisestä kasvisruoasta, joka tehdään huolella valituista luomu- ja lähiraaka-aineista. Villa Mandalassa puhdas ja kemikaaliton vesi tulee omasta lähteestä.

Katso tulevat retriitit Villa Mandalan sivuilta.

Kuva: Villa Mandala

Ihastele kansallismaisemia Punkaharjulla

Savonlinnaan kuuluvaa Punkaharjua pidetään yhtenä kotimaan kauneimmista paikoista, ja se onkin hurmannut matkailijoita jo vuosisatojen ajan. Kirkkaiden Saimaan vesistöjen äärelle matkustetaan kesällä erityisesti mökkeilemään, mutta alueelta löytyy myös kiinnostavia nähtävyyksiä ja vierailukohteita. Suomen metsämuseo Lustossa kerrotaan monipuolisesti metsästä ja metsän merkityksestä suomalaisten elämässä.

Punkaharjun idyllisin hotellimajoitus löytyy Saimi Hoyerin luotsaamasta Hotelli Punkaharjusta. Entiseltä nimeltään Punkaharjun Valtionhotelli rakennettiin 1845 metsänvartijan asumukseksi, tosin metsänvartijan silloisiin tehtäviin kuului myös matkailijoista huolehtiminen. Sittemmin useaan otteeseen laajennettu rakennus on edelleen majoituskäytössä ja se onkin Suomen vanhin toimiva majoitusliike.

Mainitsemisen arvoinen on myös Hotelli Punkaharjun ravintola. Hotellin ydintiimissä alusta asti vaikuttanut villiyrteistä tunnetuksi tullut keittiömestari Sami Tallberg. Hotellin keittiössä ruoka valmistetaan tinkimättömänä käsityönä paikallista ruokakulttuuria kunnioittaen. Ravintola tarjoaa vierailleen herkullisia ja mielikuvituksellisia makuelämyksiä, joiden korkealaatuiset raaka-aineet hankitaan lähitilojen ja -alueiden tuottajilta. Lähiruokafilosofian mukaisesti päivän menu voi elää ja ruokalistaan vaikuttaa esimerkiksi se, saadaanko Puruvedeltä aamulla ahvenia vai muikkuja. Hotellilla on myös oma yrttitarha ja ruokalistalle kerätään luonnosta joka sesonkina metsän maistuvimmat aarteet.

Kuva: Hotelli Punkaharju

Etsi ametisteja upeissa tunturimaisemissa Lampivaaran ametistikaivoksella

Luoston tunturikeskuksen välittömässä läheisyydessä keskellä kauneinta Lapin maisemaa ja Pyhä-Luoston kansallispuistoa sijaitsee oikea harvinaisuus: Euroopan ainoa toimiva ametistikaivos. Lampivaaran ametistikaivos lienee myös ainoita jalokivikaivoksia maailmassa, jonne vierailijat ovat tervetulleita.

Opastettu kierros Lampivaaran Ametistikaivoksella sisältää mielenkiintoista tietoa ametistista ja sen syntyhistoriasta. Mehutarjoilun ja tarinahetken jälkeen siirrytään tunturimaisemaan avokaivannolle, josta jokainen saa etsiä ja kaivaa itse mukaansa oman ametistikiven. Vierailun päätteeksi voi vielä piipahtaa kaivoksen Pienessä Kivipuodissa, josta voi ostaa aidosti lappilaisia matkamuistoja, ametistikoruja ja paikallisten käsityöläisten tuotteita.

Ametistikaivos palkittiin Skål Internationalin vuoden 2017 matkailun kestävän kehityksen kilpailussa. Skål International on kansainvälinen matkailualan asiantuntijoiden ja esimiesten järjestö. Kestävän kehityksen periaatteiden mukaan kaivamiseen ei käytetä koneita, eikä ametistia kaiveta maailman korumarkkinoiden raaka-aineeksi. Kivien kaivamisesta on tehty niin ihmisille kuin ympäristöllekin lempeä elämys. Kaivoksessa vierailevat pääsevät nauttimaan luonnossa liikkumisesta, alueeseen ja itse ametisteihin liittyvistä tarinoista sekä löytämisen riemusta, kun jokainen pääsee kaivamaan itselleen oman ametistin.

Kuva: www.amethystmine.fi

Tutustu Turun saaristoon helposti ilman omaa venettä Saariston rengastiellä

Yksi Suomen kauneimmista matkailureiteistä on Turun saaristossa mutkitteleva Saariston rengastie. Reitti kattaa yli 200 kilometrin verran upeita saaristomaisemia ja se on ollut monien suomalaisten kesälomasuosikki jo kahden vuosikymmenen ajan.

Saariston Rengastie on erinomainen kohde matkailijoille, jotka haluavat tutustua upeaan Turun saaristoon ilman omaa venettä. Reitin varrelta löytyy nähtävyyksiä, ulkoilumahdollisuuksia sekä majoitusta ja ravintolapalveluita. Rengastiellä edetään saarelta toiselle siltoja pitkin tai lossien ja lauttojen kyydissä. Rengastie on mahdollista kulkea kokonaisuudessaan ainoastaan kesäaikaan, sillä Houtskarin ja Iniön välinen yhteysalus M/s Antonia palvelee matkailijoita kesäkuun alusta elokuun loppuun. Parhaimmillaan reitti onkin juuri kesäaikaan, jolloin sekä saariston maisemat että tunnelma ovat parhaimmillaan.

Saariston rengastie alkaa Turusta ja kulkee muun muassa Kaarinan, Nauvon, Kustavin, Taivassalon ja Naantalin kautta takaisin Turkuun. Autolla reitin ajaa läpi yhdessä päivässä, mutta matkan varrella on useita idyllisiä majoitusvaihtoehtoja, ravintoloita sekä nähtävyyksiä, joista kannattaa nauttia kiireettömästi. Rengastiellä on helppo kuluttaa useampikin päivä.

Kesäaikaan reitti suositellaan polkupyörällä kuljettavaksi, sillä rengastiestä saa eniten irti upeita maisemareittejä pitkin polkiessa. Reitti on myös motoristien suosiossa, ja saaristossa näkeekin runsaasti moottoripyöriä heti kauden alettua. Mikäli yli 200 kilometrin mittainen pyörälenkki kuulostaa liian pitkältä, on varsinaista rengastietä lyhyempi Pieni rengastie varteenotettava vaihtoehto. Pieni rengastie on noin sadan kilometrin mittainen ja se mutkittelee Turusta Nauvon kautta Naantaliin. Myös lyhyemmän reitin kiertämiseen saa helposti vierähtämään useammankin päivän saariston tunnelmasta nauttiessa.

Kuva: www.visitparainen.fi

Luonnonkosmetiikan suosikit mukaan matkalle:

  • Ayan käsidesi on luonnollisempi vaihtoehto apteekkien desinfiointiaineille. Reissuilla käsidesi on kätevä aina kun vettä ja saippuaa ei ole saatavilla. Suihke jättää kädet puhtaiksi, suojatuiksi, pehmeiksi sekä hurmaavan laventelin tuoksuisiksi.
  • Laadukkaat Algamaris-aurinkotuotteet tarjoavat mineraaleihin perustuvaa 100 % luonnollista suojaa iholle auringon haitallista säteilyä vastaan. Aurinkovoiteet eivät sisällä nanopartikkeleita, eivätkä jätä ihoa valkoiseksi. Turvalliset aurinkovoiteet sinulle ja ympäristölle!
  • Savon Stories palashampoot ovat pieniä ja käteviä pitää matkassa mukana. Palashampoota käyttäessäsi et kanna mukanasi turhaan muovijätettä ja vettä. Shampoopalat ovat vegaanisia ja ne on valmistettu käsin luomulaatuisista raaka-aineista.
  • Matkoilla ihon puhdistus hoituu kätevästi Simply Gentlen luomupuuvillaisilla kosteuspyyhkeillä. Näitä kosteuspyyhkeitä voi käyttää hyvällä omallatunnolla, sillä ne ovat biohajoavia, valkaisemattomia ja kemiallisesti käsitelemättömiä valmistuksen ja pakkaamisen aikana.