Hyvinvoiva vatsa matkoilla – ravintoterapeutin vinkit

20.6.2019 | Annamari Seilola

Lomakausi on alkanut ja moni suuntaa ulkomaille lämmön ja auringon perässä. Myös eksoottiset ruoat ja juomat toimivat houkuttimena. Matkailu saattaa kuitenkin tuoda mukanaan ei-toivottuja yllätyksiä kuten erinäköisiä vatsavaivoja ja turistiripulin.

maitohappobakteerit-matkalle

Turistiripuli, eli matkaripuli, on hyvin yleinen ongelma. Useimmiten ripuli saa alkunsa ruoasta tai juomasta saadun bakteerin seurauksena. Myös uima-altaan vesi saattaa aiheuttaa tartuntaa etenkin lapsilla. Matkailijan ripulin mahdollisuutta voidaan pienentää monin keinoin. Tekemällä huolellisia valintoja sekä valmistautumalla lomamatkaan voit pienentää riskiäsi sairastua turistiripuliin.

  • Hanavettä, pesemättömiä kasviksia ja majoneesiruokia kannattaa välttää.
  • Maitotuotteet ovat myös helposti pilaantuvia.
  • Turvallisia valintoja ovat kuoritut hedelmät, höyrystetyt kasvikset ja kuumana tarjoiltavat liharuoat.
  • Myös leipä ja leivonnaiset ovat yleensä turvallisia valintoja.

Mahalaukun pH ja turistiripuli

turistiripulin-ehkäisy-ja-hoito

Mahalaukun hapottomuus saattaa tuoda mukanaan ongelmia myös matkailijalle. Vatsahappojen tarkoitus on ruoansulatuksen lisäksi tuhota ruoan ja juoman mukana tulevia patogeenisia bakteereita. Niinpä siis mahalaukun liian alhainen pH saattaa aiheuttaa sen, että ruoka jää ns. steriloimatta.

Mahalaukun normaali pH liikkuu yhden ja kahden välillä. Hapottomasta mahasta puhutaan kun pH on 5-6 pH-asteikolla. Suuri osa suomalaisista nauttii happosalpaajia siinä luulossa, että he kärsivät liikahappoisuudesta. Asia on usein kuitenkin päinvastoin. Esimerkiksi närästys ja turvotuksen tunne ruokailun jälkeen viittaavat hapottomuuteen eikä liikahappoisuuteen. Muita hapottoman mahan oireita ovat ilmavaivat, sulamaton ruoka ulosteessa, krampit vatsan alueella ja pahan hajuinen hengitys. Närästyslääkkeiden käyttö vähentää mahahappoja ja lisää turistiripulin riskiä 2-3 kertaisesti, kerrotaan Terveyskirjaston sivustolla.

Kotona tehtävillä testeillä voidaan testata vatsan hapokkuutta (älä tee tätä, jos sinulla on todettu mahahaava).

Mahalaukun happoisuus pienenee mm. iän tai kroonisen stressin seurauksena. Myös liiallinen kahvin ja alkoholin nauttiminen verottavat mahahappojen tuotantoa. Mahahappojen toimintaa voidaan tukea monin tavoin. Ihan ensiksi meidän tulisi pitää huolta siitä, että pureskelemme ruoan huolellisesti. Yksinkertainen ja helppo vinkki, mutta tämä unohtuu meiltä suomalaisilta aika usein. Suomalaisilla on usein tapana hotkia ruoka. Salaatti kannattaa syödä alkuruokana eikä aterian päätteeksi kuten monella on tapana. Tämä aktivoi mahahapon tuotantoa. Mahahappojen tuotantoa tukevia ruokia ovat mm. sitruuna, omenaviinietikka sekä inkivääri. Myös hapanmaitotuotteet ja fermentoidut kasvikset edesauttavat mahahappojen tuotantoa. Vettä ei kannata juoda ruokailun yhteydessä vaan mieluummin ruokailujen välissä. Näin mahahapot eivät pääsee laimenemaan liikaa.

Maitohappobakteerit matkalle ja etukäteen

Suolistossamme elelee bakteereiden, hiivojen ja muiden mikrobien muodostama kasvusto, joiden tehtävänä on mm. vahvistaa ihmisen immuniteettiä ja suojella niin sanotuilta epätoivotuilta tunkeilijoilta kuten mm. patogeenisilta bakteereilta ja parasiiteilta. Hyvässä kunnossa oleva suolisto ja suolistobakteeriston symbioosi (tila, jossa niin sanottuja hyviä bakteereita esiintyy suuremmassa määrin kuin huonoja bakteereita) todennäköisemmin suojelevat meitä myös reissussa.

Voit aloittaa bakteeriston tukemisen jo reilusti ennen lomamatkaa. Suolistobakteeristo rakastaa kasvisten kuituja, prebioottisia ruoka-aineita kuten valkosipulia, sipulia, purjoa ja oliiveja sekä fermentoituja kasviksia, hapanmaitotuotteita tai esimerkiksi kaalimehua. Eineksistä hyvät bakteerit eivät välitä ja sokeri puolestaan ruokkii hiivan liikakasvua.

Vaikka maitohappobakteereiden käytöstä turistiripulin ehkäisyyn ja hoitoon ei ole tutkittua näyttöä niin itse ajattelen asiaa näin; kun suolisto on hyvässä kunnossa ja bakteeristo tasapainossa, luultavimmin bakteerit eivät pääse vallalle niin helposti. Tästä syystä Saccharomyces Boulardii kuuluu mielestäni jokaisen matkailijan ensiapupakkaukseen. Kyseisellä hiivalla on saatu erittäin hyviä tuloksia turistiripulin hoidossa. Jotkut tutkimukset osoittavat, että kyseisellä valmistellaan voidaan lyhdentää ripulin kestoa keskimäärin kahdella vuorokaudella. Oma kokemukseni on, että kyseistä tuotetta tulee nauttia suurissa määrissä taudin ollessa päällä. Myös Lactobacillus reuterilla ja rhamonuksella on saatu hyviä tuloksia.

your-flora-maitohappobakteeri-matkalle

Aloita hyvän maitohappobakteerivalmisteen käyttö pari viikkoa ennen reissua, jotta suolisto ehtii tottua muuttuvaan bakteeristoon. Living Nutritionin Family sopii koko perheelle. Fermentointi menetelmällä valmistettu tuote sisältää 35 elävää bakteerilajia ja on erittäin korkealaatuinen. Living Nutritionin tuotteet ovat myös meidän perheen käytössä.

Kirjoittaja on PUR Hyvän Olon Hoitolassa työskentelevä ravintoterapeutti Annamari Seilola.