8 vinkkiä suoliston hyvinvointiin – Teemu Syrjälä
6.12.2017 | PUR toimitus
Suolistolla on valtava vaikutus kokonaisvaltaiseen terveyteemme. Ei pelkästään vatsamme toimintaan, vaan kaikkeen aivoista immuniteettiin sekä mielialasta ihon kuntoon ja ylipainoon. Monet nykyajan yleisistä terveyshaasteista olisi mahdollista hoitaa suoliston kuntoa parantavilla asioilla. Listaan alle vinkkejä, joilla voit aloittaa suolistosi terveyden tukemisen kotioloissa jo tänään.
1. Opettele purkamaan stressiä
Monen länsimaalaisen sairauden taustalla on pitkään jatkunut krooninen stressi, joka vaikuttaa suolistoon muun muassa hidastamalla ruoansulatusta, lisäämällä suoliston läpäisevyyttä, vähentämällä limakalvojen verenkiertoa ja muuttamalla suoliston bakteerikantaa. Siksi stressin purkaminen on ensiarvoisen tärkeää. Opettele tekemään hengitysharjoituksia sekä rentouttamaan lihaksiasi ja hermostoasi. Kävele luonnossa, jaa huolesi ystäville tai ammattilaisille, liiku ja pyri löytämään hetkiä, milloin et tee mitään – et edes kännykällä, jolloin myös aivosi saavat mahdollisuuden rentoutumiseen, rauhoittumiseen ja uudistumiseen. Elimistön uudistuminen on tehokkainta unessa. Muista tasapainottaa stressin kertymistä kunnon yöunilla ja muilla palautumista tukevilla elintavoilla.
2. Muista maitohappobakteerit
Maitohappobakteereita eli probiootteja tarvitaan suoliston bakteerikannan tasapainottamiseen. Niitä löytyy esimerkiksi fermentoidusta ruuasta, kuten hapankaalista ja laadukkaista, lisäaineettomista lisäravinteista. Myös prebiootit kannattaa muistaa, sillä ne ovat suolistomikrobien ruokaa. Prebiootit ovat hiilihydraatteja, pääosin hitaasti imeytyviä kuituja, joita saa kasviksista, kuten esimerkiksi pavuista, linsseistä, kaurasta, marjoista, sikurijuuresta, parsasta ja sipulista. Itse suosin kotimaisia marjoja ja villivihanneksia, jolloin saan myös laajan kattauksen suoja-aineita keholle.
3. Käytä kuitulisiä
Kuidut sitovat itseensä elimistöön kertyneitä haitallisia aineita ja tehostavat suolen toimintaa, mikä auttaa elimistöä kuona-aineiden poistossa. Hyviä kuitulisiä ovat esimerkiksi chia-siemenet, joita voit lisätä vaikka smoothien ja puuron joukkoon. Mikäli käytät myös muita kuitulisiä, niin suosittelen valitsemaan gluteenittomia vaihtoehtoja, kuten esimerkiksi akaasiakuitu. Se sopii myös viljatonta ruokavaliota noudattavalle ja herkkävatsaisille.
4. Juo hyvälaatuista vettä
Suurin osa kehostamme on vettä, joten sillä on väliä minkä laatuisella vedellä nesteytämme itseämme. Hanavesi harvoin on parasta mahdollista, ellet satu asumaan pienellä paikkakunnalla, jossa se saattaa olla hyvälaatuista. Hyviä vaihtoehtoja hanavedelle ovat lähdevesi, kaivovesi (pitoisuudet kannattaa tarkistaa) tai monelta paikkakunnalta löytyvät pohjavesipostit. Myös suolistomme tarvitsee riittävästi vettä pystyäkseen toimimaan hyvin.
5. Jätä tilaa ruuansulatukselle
Klassisen itämaisen sanonnan mukaan aterialla tulisi ”syödä vatsa vain 80 prosenttisesti täyteen”, jotta ruuansulatukselle jää tilaa. Tämäkin on opeteltavissa oleva taito. Nauti siis ateriasi läsnä ollen, syö rauhassa ja pureskele joka hyvin suupala. Myös ruuansulatus toimii paremmin, kun emme vain huuhdo syömäämme ruokaa alas ateriaan kuuluvilla juomilla.
6. Karsi kuukaudeksi maito ja viljat
Tiedän, että tämä vinkki saattaa aiheuttaa kiivastakin keskustelua, mutta monet asiakkaani ovat saaneet suolistonsa rauhoittumaan noudattamalla kuukauden ajan maidotonta ja gluteenitonta ruokavaliota. Näin on käynyt riippumatta siitä, onko taustalla ollut yliherkkyyttä tai allergioita kyseisille aineille. Monesti kyseessä on ollut pitkälle prosessoitujen maito- ja viljatuotteiden ylikäyttö, mikä on ärsyttänyt suolistoa. Maidoton ja viljaton kuukausi on lyhyt aika elämässä, mutta jo se antaa suolistolle mahdollisuuden uudistumiseen.
7. Valitse lisäaineettomia ravintolisiä
Ikuinen väittely tässä ajassa on, että tarvitsemmeko ravintolisiä. Siinä vaiheessa, kun puhumme elimistön tiettyjen toimintojen tai tilojen eheyttämisestä tai nopeammasta saavuttamisesta, niin ravintolisien käyttö on mielestäni perusteltua. Suosi puhtaan ruoan ohella ravintolisiä, jotka on valmistettu ilman lisäaineita ja joissa on käytetty ainoastaan luonnollista raaka-aineita.
8. Hillitse suoliston hiljaista tulehdusta
Hiljaisen tulehduksen kannalta suolistolle hyviä ravintolisiä ovat probiootit, prebiootit ja kalaöljy, joiden lisäksi kannattaa suosia myös laadukkaita kurkuma-, entsyymi– ja L-glutamiinivalmisteita. L-glutamiini eheyttää suoliston seinämää, toimii suoliston solujen ensisijaisena energian lähteenä ja voi myös parantaa suolen nukkapintaa. Entsyymejä tarvitaan taas jokaiseen elimistön kemialliseen reaktioon, kuten ruoansulatukseen ja ravinteiden imeytymiseen.