Saatko kaikki 90 elimistölle välttämätöntä ravintoainetta?
1.8.2017 | PUR toimitus
Elimistölle on välttämätöntä saada päivittäin noin 90 erilaista ravintoainetta vuodenajasta riippumatta. Kesällä ravintoaineiden tarve voi joillakin jopa kasvaa, kun yritämme ahmia pohjoisen lyhyestä lämpöjaksosta kaiken irti, nukumme normaalia vähemmän, nautimme alkoholia tavallista enemmän ja riennämme tapahtumasta toiseen festivaali- ja grilliruuan voimin. Jotta kesän kivat kokemukset antaisivat voimaa syksyyn ja talveen, on hyvä palauttaa mieleen, miten voimme laadukkaan ruuan, rentoutumisen ja levon lisäksi varmistaa, että solumme jaksavat päivittäin kuten niiden pitää – sillä hyvinvointimme riippuu solujemme hyvinvoinnista.
Varmista kaikkien rasvahappojen saanti
Syömämme ruuan täytyy ensin sulaa hyvin, jotta ravintoaineet pystyvät imeytymään. Verenkierrossa punasolujen tehtävä on kuljettaa happea ja poistaa hiilidioksidia. Verenkierron mukana kulkee myös ravintoaineita, minkä tarkoitus on saada ravintoaineet perille ohuimmasta ohuimpaankin hiussuoneen jokaisen solun käytettäväksi. Solukalvot ovat rasvaa ja niiden toiminta riippuu riittävästä hyödyllisten rasvahappojen saannista, jota perusruoalla on miltei mahdotonta turvata. Rasvahapot toimivat synergiassa toistensa kanssa. Siksi kannattaa suosia valmisteita, jotka sisältävät laajan kirjon rasvahappoja mahdollisimman luonnollisessa muodossa eli ne on kylmäpuristettu puhtaista ja laadukkaista lähteistä. Tällöin rasvojen luonnollinen synergia toimii, jolloin tiettyä rasvahappoa ei tarvitse olla niin paljon kuin käsitellyssä valmisteessa. Laadukas kylmäpuristettua kalaöljyä sisältävä rasvahappovalmiste ei aiheuta röyhtäyksiä eikä maistu tai haise härskille. Jos käyttämäsi rasvahappovalmiste sisältää vain omega-3-rasvahappoja, voit käyttää sen rinnalla marjojen siemenöljyjen rasvahappoja sisältäviä valmisteita, mikä varmistaa kaikkien rasvahappojen saannin.
D-vitamiini vaikuttaa satoihin asioihin kehossa
Solujemme ohjauskeskusten tärkein vaikuttaja D-vitamiini häviää auringosta saatuna muutamassa viikossa. Asiantuntijat ovat yksimielisiä siitä, että tarvitsemme D-vitamiinia läpi vuoden, sillä se on solun tuman kautta kaikkea solun toimintaa säätelevä hormonin kaltaisesti toimiva aine, jonka riittävä saanti on ihmiselle välttämätöntä. Sen puute vaikuttaa satoihin asioihin immuniteetistä mielialaan, ihosta luustoon ja keuhkoista maksaan. Jollei soluilla ole käytössään riittävästi D-vitamiinia, niiden toiminta häiriintyy. Siksi D-vitamiinin riittävä saanti on hyvä varmistaa valmisteella, jossa on mukana myös rasvahappoja. Se varmistaa D-vitamiinin imeytymisen solutasolle.
Monivitamiinia luonnosta
Tarvitsemme päivittäin noin 90 erilaista ravintoainetta, joiden saamiseksi tulisi syödä puolisen kiloa eri värisiä luonnonmukaisesti kasvatettuja kypsentämättömiä kasviksia ja vielä saada varmuus niiden imeytymisestä. Maaperän köyhtymisen vuoksi kasvisten ravintoarvot on pienentyneet, minkä vuoksi ravinteiden riittävä saanti on hyvä varmistaa jollain luonnollisella ravintolisällä. Synteettisten monivitamiinien sijaan kannattaa suosia luonnon omia monivitamiineja, joita ovat esimerkiksi spirulina, chlorella ja moringa. Näissä kolmessa on yhteensä noin sata erilaista ravintoainetta. Markkinoilta löytyy myös sekoitevalmisteita, joissa on erilaisina koosteina esimerkiksi marjoja, nokkosta, vehnän- tai ohranorasta tai kauranversoa. Nämä viherpommit nostavat elimistön B-ryhmän vitamiinitasoja, tukevat maksan toimintaa ja parantavat kivennäisainetasapainoa muun muassa kalsiumin ja magnesiumin osalta. On paljon ihmisiä, jotka kärsivät D-vitamiinin puutteesta magnesiumin puutteen vuoksi. Näiden henkilöiden on hyvä ottaa joksikin aikaa käyttöön erillinen magnesiumlisä. Lisämagnesiumilla saadaan lisättyä veren ja kudosten D-vitamiinipitoisuutta ja ehkäistyä muun muassa verisuonten kalkkiutumista, nivelvaivoja ja luukatoa. Myös diabeetikot, sydän -verisuonisairauksista, keskittymishäiriöistä, unihäiriöistä, migreenistä, infektioista sekä masennuksesta kärsivät voivat hyötyä magnesiumlisästä. Lisäksi se voi auttaa tupakasta tai alkoholista vieroittautumisessa, sillä magnesium rauhoittaa hermoja.
Antioksidantteja solujen suojaksi
Elimistössämme kuolee ja syntyy soluja kaiken aikaa. Tämä uusiutumisprosessin normaali toiminta riippuu siitä, kuinka häiriöttä solut voivat toimia. Yksi pahimmista häiritsijöistä on vapaitten radikaalien aiheuttama hapetusstressi. Vapaita radikaaleja aiheuttavat monet asiat, kuten esimerkiksi ruuan sisältämät lisäaineet, ympäristön saasteet, tupakansavu, verensokerin voimakkaat heilahtelut ja stressihormoni kortisoli. Tämän vuoksi tarvitsemme päivittäin runsaasti antioksidantteja suojaamaan solujamme. Mikäli päivittäiseen ruokavalioosi ei kuulu puoli kiloa värikkäitä kasviksia ja paria desiä marjoja, on antioksidanttilisä tarpeen. Parhaita antioksidanttilisiä ovat tiivistetyt marjavalmisteet, joita ei ole valmistusvaiheessa kuumennettu, vaan esimerkiksi kuivattu pakastekylmäkuivauksella. Se on tehokkain tapa säilyttää vitamiinit, antioksidantit ja entsyymit. Markkinoilla on erilaisia jauheita, puristeita ja myös joitakin nestemäisiä tuotteita. Laadukkaimmista saa parhaimmillaan ruokalusikallisesta paria marjadesilitraa vastaavan määrän antioksidantteja.
Suolisto kuntoon probiooteilla
Suoliston kunto vaikuttaa ravintoaineiden imeytymiseen. Probioottikuuri auttaa suoliston hyödyllisten bakteereitten kantaa vahvistumaan, edesauttaa ravintoaineitten imeytymistä ja parantaa immuunipuolustusta. Probioottivalmisteet on parasta ottaa iltapalalla tai nukkumaan käydessä, jolloin hyvät bakteerit voivat yön aikana rauhassa levittäytyä suoliston seinämille ja lisääntyä. Parhaita probiootteja ovat runsaasti lactobacillus- ja bifidobakteereita sisältävät valmisteet. Suosi valmisteita, jotka eivät sisällä perunatärkkelystä, hiivaa, gluteenia, laktoosia, soijaa tai inuliinia, joka voi ruokkia joitakin ärtyneen suolen oireyhtymää lisäävistä bakteereista.
Kirjoittaja Hanna Huttunen on dipl. ravintoterapeutti, Ravintopolku Tasapainottajat -ohjaaja sekä Suomen Ravintoterapiayhdistys ry:n ja Luonnonlääketieteen keskusliitto LKL ry:n jäsen. Lisätietoa ravintolisien valinnasta löytyy hänen blogikirjoituksestaan Ravintolisähämmennyksen keskellä.