PURin kirjahyllystä: Kiputus – Fibromyalgiasta vapauteen

11.12.2016 | PUR toimitus

Sain käsiini pitkään odottamani kirjan fibromyalgiasta, joka on aivan uudenlainen ja erilainen kirja sairaudesta nimeltä fibromyalgia ja sen hoitamisesta.

Ensimmäisenä ihastuin kirjassa oleviin päiväkirjaotteisiin, joiden avulla pääsi sisään fibromyalgiaa sairastavan henkilön (fibron) elämään. Niin fyysiset oireet kuin psyykkinen tuska ja taisto välittyivät päiväkirjaotteista hyvin. Kuvaukset alle kilometrin kävelymatkan tuntumisesta maratonilta, kävelyn sattumisesta niin että tuntui kuin joku olisi työntänyt sukkapuikkoa lonkkanivelen sisään ja masentuneen itkuisuudesta antavat käsityksen mistä sairaudessa tosiaan on kyse. Myös kuvaukset lääkärien määräämistä lääkekokeiluista tuntuvat hurjilta.

Kirja on kuitenkin paljon muutakin kuin fibropotilaan oma kertomus. Kansien väliin on saatu todellinen tietopaketti! Asiaa, josta on hyötyä kaikille terveillekin ja erityisesti tietenkin fibromyalgiaa sairastaville. Kirjassa käydään läpi fibromyalgian syntymekanismeja ja yleisimpiä hoitotapoja. Erittäin kattavasti on kerrottu eri lääkkeistä sivuvaikutuksineen. Tästä osiosta hyötyisivät varmastikin kaikki hyvinvointialalla olevat ja muutenkin lääkityksistä kiinnostuneet. Ravitsemusosiossa käsitellään fibrolle sopivaa ruokavaliota ja esitellään hiilihydraatit, proteiinit ja rasvat eli se mistä hyvä perus ruokavalio koostuu. Lääkkeiden vaihduttua oikeaan ruokavalioon ja sopiviin ravintolisiin alkoi Hannan oma paraneminen. Hanna pitää stressiä yhtenä merkittävänä tekijänä fibromyalgiapotilailla, ja stressin olevan jopa esteenä paranemiselle. Aiheesta onkin kirjassa kattava osio stressin vähentämisvinkkeineen. Lisäksi oman lukunsa saa myös täydentävät hoitomuodot, joista fibro voi saada apua ja helpotusta oireisiinsa. Kirjan lopussa lukija saa konkreettisia ruokaohjeita aina smoothiesta pääruokiin ja herkkuihin – muutamaa houkuttelevaa reseptiä aionkin kokeilla pikimmiten.

Kokonaisuudessaan KIPUTUS -kirja on kattava katsaus vaikeasti ymmärrettävään ja tunnettuun sairauteen. Suosittelen kirjaa kaikille terveydenhoitoalalla työskenteleville sekä kaikille niille joiden lähipiirissä on fibromyalgiaa sairastava henkilö. Hyvänä tietopakettina voin suositella kirjaa ihan kaikkien hyvästä olosta kiinnostuneiden ihmisten hankintalistalle, tai vaikka joulupukin konttiin.

Kirjan arvosteli: Eijaliisa Koivu, diplomi vyöhyke- ja ravintoterapeutti, koulutettu hieroja

Kirjan kirjoittaja, Hanna Huttunen, on tavattavissa PUR Hyvinvointikaupoissa 15.12. Kampissa Urho Kekkosen katu 8 klo 14-16 ja Hakaniemessä Hämeentie 8 klo 16-18.

Kiputus  -Fibromyalgiasta vapauteen. Hanna Huttunen, ATAR Kustannus Oy 2016. Saatavilla PURin myymälöistä, hinta 32,00e.

kiputus