Vata-ajan maadoittava Ghee-Kurpitsa Chai Latte
2.10.2020 | PUR toimitus
Vata-aikana keho mielii maadoittavia ruokia ja mausteita
Ayurveda-opin mukaan ruokavalio sovelletaan vaihtuvan vuodenajan mukaan. Lisääntyvä tuuli sekä kuivuva ilma vata-aikana, eli syksyllä ja talvella, tuovat keveyttä kehoon ja mieleen. Kylmässä pohjolan ilmastossa kaipaamme vastapainoksi maadoittavia, lämpimämpiä ja hieman raskaampia ruokia, kuten juureksia, keittoja, kurpitsoja, taateleita ja gheetä. Myös lämmittävät mausteet, kuten kaneli, inkivääri, sinapinsiemen, muskottipähkinä ja rosmariini tasapainottavat vata-elementtiä. Vata-aikaan keholla on taipumusta kuivuuteen, jolloin ayurvedassa suositellaankin nautittavan runsaasti ravitsevaa gheetä. Mausteet voidaan myös lämmittää gheen kanssa ennen ateriaan lisäämistä vahvistamaan niiden vaikutusta.
Gheen monipuoliset hyödyt
Ghee tunnetaan monipuolisista hyödyistään. Sen on sanottu parantavan ihon terveyttä, mielen kirkkautta, muistia ja ruoansulatusta, sekä tasapainottavan mieltä ja edistävän aivotoimintaa.
Ghee on ayurvedinen ruoka-aine, jota voidaan käyttää sekä päivittäisessä ruuanlaitossa että perinnelääkinnässä. Se sopii erinomaisesti leivontaan, ruskistamiseen ja uppopaistamiseen. Käsintehty Prasad ghee on laktoositon ja sopii myös paleoruokavaliota noudattaville.

Kurpitsa-Ghee Chai Latte
- 1 pussi kofeiinitonta, maustettua chai-rooibos teetä (tai maustettua mustaa teetä, mikäli haluat teehen kofeiinia)
- n. 1 dl vettä
- n. 1 dl makeuttamatonta maitoa tai kasvimaitoa (vältä rapsiöljyä sisältäviä juomia)
- 1 tl Gheetä
- 2 rkl tuoretta kurpitsa-pyreetä
- 1 rkl vaahterasiirappia
- ¼ tl vaniljauutetta tai -jauhetta
- ¼ tl kurpitsa-mausteseosta (tai ⅛ tl jauhettua kanelia, ⅛ tl jauhettua inkivääriä, ripaus muskottipähkinää ja neilikkaa)
- Ripaus suolaa
Kiehauta pienessä kattilassa noin 1 dl vettä. Siirrä kattila pois levyltä, lisää teepussi ja hauduta 4 minuuttia. Purista ylimääräinen vesi pois teepussista ja poista teepussi. Lisää maito, kurpitsa-pyree, vaahterasiirappi, vanilja, kurpitsa-mausteseos ja suola pannuun. Lämmitä sopivan lämpöiseksi. Kaada seos blenderiin, lisää Ghee ja blendaa muutama minuutti, kunnes ainekset ovat sekoittuneet ja juoma on kermaisen paksua. Koristele halutessasi kanelitangolla tai tähtianiksella ja kookoskermavaahdolla. Nauti!
Reseptin on luonut PRASADin perustaja, ayurveda- ja yrttikonsultti Justine Cederberg.










TERVEYS








KAUNEUS








LIFESTYLE







Ale
