PUR Ihonhoito-opas: Herkkä iho

1.6.2020 | PUR toimitus

Herkkä iho ei sinänsä ole ihotyyppi, vaan monenlaiset ihot voivat olla herkkiä olivatpa ne sitten kuivia, rasvaisia tai jotain siltä väliltä. Erilaiset ihon herkkyysoireet ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti etenkin Pohjoismaissa ja epäillään, että herkkyyksien taustalla voi olla elimistön mikrobiomin epätasapainotila eli jonkin asteinen tulehdus, joka näkyy erilaisina suolisto-oireina sekä iho-oireina. Herkälle iholle on tyypillistä, että siinä on punoitusta ja se saattaa ärtyä joskus jopa aivan yllättäen, eikä ärtymisen syytä ole välttämättä helppo selvittää.

Nykyään herkälle iholle löytyy laaja valikoima erilaisia tuotteita. Herkkyydet voivat kuitenkin olla hyvin yksilöllisiä ja siksi herkän ihon tuotteita valitessa voi olla vaikea tietää, mikä juuri itselle sopii ja vasta kokeilemalla löytyy oikeat tuotteet.  Yleisenä ohjeena voidaan kuitenkin pitää, että kannattaa suosia mahdollisimman hellävaraisia ja herkälle iholle suunniteltuja tuotteita, joissa ei ole voimakkaita tuoksuja vaan esimerkiksi yksittäisiä puhtaita kasviöljyjä ja kukkavesiä. Jos ihosi kärsii poikkeuksellisen voimakkaasta herkkyydestä, on suositeltavaa käydä myös koulutetun ravintoterapeutin vastaanotolla, jotta mahdollinen tulehdus elimistössä saadaan rauhoittumaan. 

Puhdista

Valitse aina herkälle iholle kaikista hellävaraisin puhdistustuote. Hellävaraiseen puhdistukseen sopii esimerkiksi Essen Sensitive Cleanser -jonka maitomainen koostumus ei ärsytä ihoa ja tuotteen sisältämät säilöntäaineet ja pesevät ainesosat ovat mahdollisimman mietoja. Sensitive Cleanser sisältää muun muassa mikrobistoa tasapainottavaa Lactobacilluksen probioottista uutetta sekä luomulaatuista aloe vera geeliä, jonka polysakkaridit hoitavat ja rauhoittavat ihoa. Myös Evolven Organic Beauty Gentle Cleansing Melt käy herkän ihon puhdistukseen. Geelimäisen puhdistuksen luonnolliset sokeri-uutteet muuttavat yhdessä veden kanssa kirkkaan balsamin maitomaiseksi liuokseksi, joka puhdistaa ihon jättäen sen rauhoitetuksi ja kosteutetuksi. Ravitseva baobaböljy rauhoittaa ja kosteuttaa ihoa. Tämä täysin luonnollinen, saippuaton puhdistusgeeli on herkästi hajustettu hypoallergeenisella luomu vaniljalla ja ruusulla.

Kosteuta

Kasvovedeksi ja kosteuttavaksi suihkeeksi sopii niin ikään Essen Sensitive -linjan kasvovesi Sensitive Toner. Kasvovedessä on ihoa rauhoittavaa ja kosteuttavaa aloe veraa sekä prebiootteja ja probioottista uutetta, joka tasapainottaa ihon mikrobistoa.

Suojaa

Suojaamiseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota silloin, kun iho on herkkä. Parhaimmillaan päivävoide tai -öljy suojaa, korjaa ja rauhoittaa ihoa samaan aikaan. Essen Protect Oil on täydellinen valinta, sillä sen sisältämä ximeniaöljy tekee juuri näin. Ximeniaöljy koostuu rasvahaposta nimeltä ximenyynihappo, jossa on harvinainen kolmoissidos hiiliketjujen välillä. Tämä mahdollistaa sen, että ximeniaöljyllä on hydrolipidikalvoa vahvistava vaikutus. Herkälle iholle voi kokeilla myös esimerkiksi Organic Makersin kasviöljyjä, joista vaikkapa jojoba- ja manteliöljy sekoitettuna keskenään tekevät ihon ihanan pehmeäksi ja joustavaksi. 

Kuori

Jos kuorit herkkää ihoa, kuorintaväli olisi hyvä olla pitkä. Ihoa ei koskaan kannata kuoria silloin, jos se on ylireaktiivinen ja ärtyy tai lehahtaa punaiseksi mistä tahansa käsittelystä. Tällöin iho kaipaa rauhoittavaa hoitoa ja mietokin kuorinta voi ärsyttää sitä. Herkän ihon kuorinta olisi hyvä olla esimerkiksi voidemainen ja paras vaihtoehto on hellävarainen rakeeton kuorinta. Essen Microderm -kuorintavoide on turvallinen valinta myös herkälle iholle. 

Tehosta hoitoa

Herkkä iho ei kaipaa aktivointia vaan rauhoittamista, ja siksi hoitoa kannattaa tehostaa kosteuttavilla ja rauhoittavilla seerumeilla ja naamioilla. Rauhoittava seerumi löytyy esimerkiksi Esseltä. Esse Sensitive -seerumi sisältää eläviä Lactobacillus-probiootteja, jotka rajoittavat tulehdusta aiheuttavien mikrobien leviämistä ihossa. Kun pahin tulehdus on saatu rauhoittumaan, ihoa voi vahvistaa mm. tuoreita omega-rasvahappoja sisältävillä voiteilla ja antioksidanteilla. Seerumi kannattaa aina levittää hieman kostealle iholle, probioottien aktivoimiseksi ja seerumin päälle kannattaa levittää joko Essen Sensitive Hydro tai Nourish Moisturiser -voide, koska voiteen sisältämät prebiootit tehostavat seerumin toimintaa.

Naamioksi erittäin herkälle ja reaktiiviselle iholle soveltuu niin ikään joko Essen Sensitive Hydro tai Nourish Moisturiser -voide. Molemmat voiteet soveltuvat nimittäin käytettäväksi myös naamiona silloin, jos iho on erittäin ärtynyt. Voit esimerkiksi levittää Sensitive-seerumin alle ja sen jälkeen laittaa Nourish Moisturiser -voidetta paksun kerroksen kauttaaltaan kasvoille. Anna vaikuttaa 15-20 minuuttia, jonka jälkeen voit joko imeyttää lopun voiteen ihoon kasvoveden avulla tai pyyhkiä ylimääräisen naamion pois haaleaan veteen kostutetulla musliiniliinalla tai muulla pehmeällä ja kostealla kasvopyyhkeellä.