PUR Ihonhoito-opas: Kuivan ihon hoito

25.11.2021 | PUR toimitus

Kuivassa ihossa on tyypillisesti hyvin pienet ihohuokoset, eikä iho tuota riittävästi ihotalia eli seebumia. Kuivaihoisille tulee yleensä helpommin ryppyjä, kuin muille ihotyypeille ja iho saattaa tuntua hieman kiristävältä esimerkiksi puhdistuksen jälkeen. Kuivan ihon hoidossa onkin tärkeää valita tuotteita, jotka ovat riittävän hoitavia ja aktivoivat ihon omaa seebumintuontantoa. 

Kuivan ihon puhdistus

Valitse kuivan ihon puhdistukseen mieluiten maitomainen emulsio tai öljy, jotta puhdistus ei kuivata ihoa tarpeettomasti. Jos tykkäät öljystä enemmän, valitse silloin Djusie Liquid Silk syväpuhdistava puhdistusöljy, joka on valmistettu luonnollisista kasviöljyistä ja eteerisistäöljyistä. Puhdistusöljy huuhtoutuu helposti vedellä ja puhdistaa myös vedenkestävän meikin.

Mikäli kuitenkin haluat maitomaisen puhdistuksen, voit valita vaikkapa Essen Cream Cleanser -puhdistuksen, joka sitoo itseensä lian ja meikin sekä hemmottelee aisteja yrttisellä tuoksulla. Miedot ja hellävaraiset pesevät ainesosat eivät vaurioita ihon omaa hydrolipidikalvoa ja iho jää puhdistuksen jälkeen miellyttävän tuntuiseksi. 

Kuivan ihon kosteutus

Puhdistuksen jälkeen kuiva iho tarvitsee kosteutta. Voit käyttää kuivalle iholle useammankin kerroksen kosteuttavaa suihketta ja helliä sitä myös seerumeilla. Kuivalle iholle sopii loistavasti esimerkiksi Bybin hyaluronihappoa sisältävä Mega Mist -suihke, joka sopii käytettäväksi kasvoveden tavoin tai pitkin päivää ihoa virkistävänä suihkeena.

Myös Whamisan Deep Rich Toner on saavuttanut suuren suosion kuivaihoisten keskuudessa. Tämä kasvovesi tai oikeastaan hoitoneste on tavallaan kasvoveden ja seerumin välimuoto, joka mahdollistaa sen, että sitä voidaan helposti kerrostaa iholle korealaiseen tapaan. Kerrostamisen avulla ihoon sitoutuu enemmän kosteuttavia ainesosia ja ihon mikroverenkierto vilkastuu hieman, jolloin hoitavat aineet imeytyvät ihoon helpommin. 

Voit myös kokeilla kuivalle iholle täydellisesti sopivaa Novexpertin hyaluronihapposeerumia (Booster Serum with Hyaluronic Acid). Seerumi kosteuttaa ihoa välittömästi ja silottaa kuivuudesta syntyneitä juonteita tehden ihosta miellyttävän tuntuisen. Levitä seerumi iholle aina ennen kosteusvoidetta ja/tai kasvoöljyä. 

Kuivan ihon suojaus

Koska kuivan ihon seebumintuotanto toimii aliteholla, niin ihon suojaamiseen kannattaa käyttää hieman täyteläisempää voidetta. Ihon rasvan eli seebumin on tarkoitus pitää ihon pinta joustavana ja pehmeänä ja suojata ihoa ulkoisilta rasituksilta sekä estää kosteutta haihtumasta ihosta. Näin ollen kuiva iho siis tarvitsee extra-apua tähän tehtävään. Parhaimmillaan kuivan ihon kosteusvoide paikkaa puuttuvaa ihon rasvaa sekä samalla aktivoi ihon omaa tuotantoa. Kuivalle iholle sopii erinomaisesti esimerkiksi Whamisan Nourishing Cream -kosteusvoide, joka on täyteläinen, mutta hyvin imeytyvä yhdistelmä mango-, kaakao-, avokado- ja karitevoita. Whamisa on fermentoinut raaka-aineet omalla erikoismenetelmällään parantaakseen niiden luonnollista kykyä ravita ja kosteuttaa ihoa tehokkaasti. Toinen hyvä vaihtoehto voisi olla vaikkapa Novexpertin The Repulp Cream, jonka täyteläinen koostumus tarjoaa runsaasti kosteutta ja suojaa kuivallekin iholle. Granaattiomenan siemenuute ja vihreä tee ovat tehokkaita antioksidantteja, jotka auttavat myös kirkastamaan ihoa ja poistamaan väsymyksen merkkejä. Auringonkukkaöljy ja karitevoi ravitsevat kuivaa ihoa jättäen sen samettisen pehmeäksi. Monikäyttöinen tuote soveltuu myös huulten sekä silmänympärysihon kosteutukseen ja elvytykseen. 

Mikäli tuntuu, että ihosi vaatii enemmän suojaa tai haluat välillä käyttää mieluummin öljyä, voit ottaa hoitorutiiniisi käyttöön esimerkiksi Whamisan Organic Flowers -kasvoöljyn tai Essen Repair Oil -kasvoöljyn. Ihonhoitotuotteita kerrostettaessa sääntönä on, että ohuin/vesimäisin tuote tulee aina alimmaiseksi, sillä mitä täyteläisemmäksi/rasvaisemmaksi tuote menee, sitä heikommin sen läpi enää imeytyy muita tuotteita. Kumpaakin edellä mainituista kasvoöljyistä voi käyttää kolmella eri tavalla kuivan ihon hoitoon: voit käyttää öljyä voiteen tilalla ja levittää sen iholle heti kasvoveden ja seerumin jälkeen, tai voit sekoittaa öljyä pisaran kasvovoiteen sekaan ja levittää seoksen kasvoille kasvoveden ja seerumin jälkeen, tai sitten voit levittää öljyn kasvovoiteen päälle viimeisenä kerroksena, jolloin öljy suojaa ihoa ulkopuolisilta rasituksilta tehokkaasti ja estää kosteuden haihtumista ihosta. 

Kuivan ihon kuorinta

Kuivaa ihoa kannattaa kuoria mahdollisimman vähän , sillä liiallinen kuoriminen saa ihon kuivumaan entisestään. Vähintään 2 viikon kuorintaväli on yleensä sopiva kuivalle iholle. Kuutntelethan kuitenkin ihosi tarpeita, sillä ne ovat jokaisella hyvin yksilölliset. Käytä kuorinnassa erityisen hellävaraisia tuotteita, kuten esimerkiksi Essen Microderm -kuorintaa, jossa ei ole rakeita, vaan kuoriva vaikutus perustuu valkosaveen ja kalsiumkarbonaattiin. Hellävarainen kuorinta poistaa kuolleet ihosolut ihon pinnalta ja savi imee itseensä epäpuhtauksia huokosista. Iho tuntuu kuorinnan jälkeen ihanan sileältä. 

Tehosta kuivan ihon hoitoa

Yksi tärkeimmistä hoitorutiineista kuivan ihon tukemisessa on viikoittainen kasvonaamio. Kuivan ihon naamioksi sopii esimerkiksi Essen Cream Mask, joka ravitsee ja kosteuttaa kuivaa sekä kosteusköyhää ihoa tehokkaasti. Naamio sisältää B-, E- ja C-vitamiineja sekä matalamolekyylimassaista hyaluronihappoa, joiden on todettu parantavan ihon rakennetta, vähentävän pigmenttiläiskiä ja edistävän solujen uudistumista sekä ihon ihon kosteustasapainoa.

Kokeile kuivalle iholle myös guashaa tai kasvorullaa sillä molemmat auttavat aktivoimaan ihon omia toimintoja ja parantamaan ihon mikroverenkiertoa, joka edistää ihon kosteustasapainoa yhdessä oikeiden ihonhoitotuotteiden kanssa. Organic Makersin Arganöljy sopii käytettäväksi kuivalle iholle kummankin menetelmän kanssa. Arganöljy sisältää runsaasti omegarasvahappoja ja E-vitamiinia, jotka tukevat kosteustaspainoa ja aktivoivat ihon omia toimintoja.