PUR Ihonhoito-opas: Normaali iho

1.6.2020 | PUR toimitus

Normaalissa ihossa on normaalikokoiset huokoset, jotka eivät erityisesti erotu. Iho tuntuu pehmeältä koskettaessa ja sen seebumintuotanto on tasapainoista. Tällöin iho ei tunnu kiristävältä tai kuivalta eikä myöskään öljyiseltä. Normaali iho palautuu myös esimerkiksi saippuapesun (jota emme tosin suosittele) jälkeen nopeasti, eikä tunnu kireältä. Normaalin ihon hoidossa on tärkeää tukea ihon omaa toimintaa ja valita sellaisia tuotteita ja hoitoja, jotka eivät muuta ihon tasapainoa.

Puhdista

Normaalin ihon puhdistukseen kannattaa valita hellävarainen tuote, joka puhdistaa meikin ja lian mutta ei vaurioita ihon omaa happovaippaa. Puhdistukseen sopii esimerkiksi Bybi Beautyn Swipe Clean puhdistusöljy. Swipe Clean on yhdistelmä antibakteerisia öljyjä, jotka irroittavat epäpuhtauksia, likaa ja meikit jättämättä tahmaista tai öljyistä tuntumaa iholle. Puhdistusöljyllä saat helposti puhdistettua tummimmankin smokey eyen, punaisimmat huulet, liikenteen saasteet ja liikunnan jälkeisen valuvan hien. 

Kannattaa myös kokeilla riittoisaa Whamisa Cleansing Water puhdistusvettä, joka on ihoa rauhoittava sekoitus fermentoituja kukkaisuutteita, kirkastavaa lakritsiuutetta ja kosteuttavaa aloe vera -uutetta. Cleansing Water on omiaan puhdistamaan, kirkastamaan ja kosteuttamaan ihoa. Se liuottaa kasvoilta meikin, lian ja epäpuhtaudet – kasvot jäävät ihanan raikkaiksi ja syväpuhdistetuiksi. Jättää pehmeän ja tasapainoisen lopputuloksen ilman öljyistä tunnetta. Puhdistusvesi on ihanteellinen valinta erityisesti reissuille mukaan tai mökkiolosuhteisiin.

Kosteuta

Myös normaalia ihoa kannattaa kosteuttaa ja erityisesti silloin jos iho altistuu ympäristön rasituksille, kuten talvella kuivalle huoneilmalle ja pakkaselle tai kesällä auringolle ja katupölylle. Kosteustasapainon tukeminen auttaa ihoa pysymään kunnossa. Ihon kosteutukseen voi käyttää esimerkiksi Evolve Organic Beautyn Daily Defence -kasvovettä. Kasvosuihke sisältää kaktusviikunauutetta, joka rauhoittaa ärtynyttä ihoa, samalla kiinteyttäen, suojaten ja parantaen ihon kosteuspitoisuutta. Afrikan moringan eli piparjuuripuun peptidit suojaavat ihosoluja epäpuhtauksilta ja puhdistavat ihoa. Hyaluronihappo kosteuttaa ja appelsiininkukka- ja ruusuvesi hoitavat sekä antavat ihanan tuoksun. 

Suojaa

Käytä normaalille iholle kevyttä, suojaavaa kosteusvoidetta. Novexpertin Velvety Hydro-Biotic Fluid, joka on kaikenikäisille sopiva ihoa kosteuttava ja rauhoittava emulsio. Kevyessä voiteessa yhdistyvät ravitseva Omega 3 ja kosteuttava hyaluronihappo sekä ihoa suojaavat probiootit ja magnesium. Myös Esse-sarjan Deep Moisturiser -kosteusvoide sopii ihanteellisesti normaalille iholle. Voide sisältää prebiootteja, jotka ruokkivat ihon tasapainoa ylläpitäviä mikrobeja patogeenisten mikrobien kustannuksella. Probioottinen uute vahvistaa ihon omaa suojabarriääriä ja tukee hyviä mikrobikantoja. Tuote on lisäksi pH-tasapainotettu tasolle 4.5 suosien täten synergisten mikrobilajien kasvua.

Silmänympärysten suojaamiseen ja hoitoon voi valita vaikka hieman kiinteyttävän voiteen, sillä ikääntymismuutokset alkavat usein näkyä ensin silmänympärysiholla. Novexpertin Radiance Lifting Eye Contour Silmänympärysgeeli on ihanan kevyt mutta tehokas. Välittömän vaikutuksen antavat akaasia- sekä apinanleipäpuu-uutteet, jotka kohottavat silmänympärysihoa. Pitkäkestoisen vaikutuksen luovat C- ja E-vitamiinit, jotka tehostavat kollageenin tuotantoa ja silottavat juonteita. Hyaluronihappo puolestaan sitoo kosteutta iholle ehkäisten ikääntymisen merkkejä ja luoden virkistävän vaikutuksen. Geelin antioksidanttirikas koostumus kirkastaa myös tummia silmänalusia.

Kuori

Kuori normaali iho 1-2 viikon välein. Valitse kuorintaan esimerkiksi Novexpert Velvety Hydro-Biotic Scrub -kuorinta, joka on erittäin hellävarainen kuorinta kasvoille ja huulille. Novexpert Velvety Scrub Hydro-biotic sisältää viittä eri kokoa rakeita, ja sen leveät jojoba-rakeet ovat kuin hellävaraiset ilmatyynyt iholla. Kuorinta sisältää kasvoja suojaavia pre- ja probiooteilla, hoitavaa aloe veraa sekä kosteuttavia omega-6 ja -9 -rasvahappoja. Novexpert Velvety Scrub Hydro-biotic hoitaa ihoa tehden siitä puhdistetun ja ihanan pehmeän.

Tehosta hoitoa

Naamio kannattaa aina levittää iholle kuorinnan jälkeen, sillä silloin naamion hoitavat ainesosat pääsevät imeytymään ihoon paremmin. Valitse normaalille iholle naamioksi esimerkiksi Whamisan Organic Fruits Hydrogeelinaamio. Kertakäyttöinen sheet mask on helppo pakata myös vaikka matkalle mukaan. Whamisan hoitavan naamion teho perustuu fermentoituihin kasviuutteisiin. Fermentoidut ainesosat sisältävät korkeampia antioksidanttipitoisuuksia ja ravintoaineita kuin samojen ainesosien ei-fermentoidut versiot. Itse käymisprosessi tuottaa myös muita ihon kannalta edullisia ainesosia, kuten aminohappoja ja peptidejä. Lisäksi käyminen auttaa hajottamaan raaka-aineet helpommin imeytyneiksi aineosiksi, jolloin iho hyötyy niistä enemmän kokonaisvaltaisesti. 

Silloin, kun tuntuu, että iho tarvitsee hieman jotain extraa kosteusvoiteen lisäksi, voit ottaa avuksi seerumin. Seerumi levitetään yleensä aina voiteen alle, sillä seerumit ovat usein niin kevyitä, että ne eivät yksistään riitä suojaamaan ihoa. Voit käyttää seerumia kuuriluontoisesti esimerkiksi 30 päivää, koska ihosolujen uusiutumisrytmi on suunnilleen kuukausi. Tuossa ajassa ehdit huomata myös tuotteen pitkäaikaisvaikutukset. Kokeile vaikka Bybi Beautyn Blueberry Boosteria, joka on luonnollinen sinisen valon suoja. Se sisältää suuren määrän betakaroteenia – eli pro vitamiini A:ta – joka edistää ihon pintakerroksen hyvinvointia. Lisäksi siinä on korkea määrä omega 3, 6 ja 9 rasvahappoja, jotka edistävät ihon kosteutusta, ravitsemista ja ihon yleistä kuntoa. Mustikansiemenöljy on täyttä tavaraa, tarvitset vain pisaran tai pari hyötyäksesi sen tehoista. Käytä tätä seerumia aamuisin kasvoveden jälkeen ennen kosteusvoidetta tai sekoita boosteria pari pisaraa kosteusvoiteen joukkoon.

Vahvista normaalia ihoa viikoittain myös guashalla tai kasvorulla  -hieronnalla. Tämä edistää ihon kuona-aineiden puhdistumista ja ennalta ehkäisee ihon ikääntymistä.