PUR Ihonhoito-opas: Sekaiho

1.6.2020 | PUR toimitus

Sekaihon ongelmana on yleensä epätasapainotila, jossa iho rasvoittuu päivän mittaan erityisesti otsasta, nenän ja leuan alueelta mutta silti tuntuu kuivalta ihon pinnasta ja poskien alueelta. Sekaihoon voi helposti tulla pieniä tukkeumia, kuten mustapäitä, koska pinnasta kuiva iho on niin “tiukka”, että rasva jää ja “kovettuu” ihohuokosiin. Sekaihoa kannattaakin hoitaa tuotteilla, jotka samanaikaisesti tasapainottavat seebumintuotantoa, pitävät ihon pinnan joustavana ja kosteuttavat. 

Puhdista

Sekaihoa ei myöskään kannata puhdistaa liian kuivattavilla tuotteilla. Eli hellävarainen puhdistus on tärkeä, sillä liian voimakkaasti pesevät tuotteet voivat kuivattaa ihon pintaa ja kuivia alueita entisestään. Hellävarainen puhdistus puolestaan pitää ihon pinnan joustavana ja pehmeänä, jolloin tukkeumia ei tule niin helposti. Ihon voi halutessaan kuitenkin syväpuhdistaa esimerkiksi 1-2 kertaa viikossa. Sekaiholle sopii loistavasti esimerkiksi Novexpertin Milky Cleanser Hydro-Biotic puhdistusmaito, joka puhdistaa ihon hellävaraisesti kuivattamatta tai ärsyttämättä ihoa. Tuotteen miellyttävä, maitomainen koostumus poistaa meikin ja ihon pintaan kerääntyneen lian jättäen ihon samettisen pehmeäksi. Auringonkukkaöljyn sisältämät omega 6-rasvahapot yhdessä iltahelokkiöljyn kanssa tukevat ihon luonnollista kosteustasapainoa. Probiootit ja magnesium suojaavat ihoa ulkoisilta ärsykkeiltä ja tukevat ihon normaalia bakteerikantaa. Ihon viikottaiseen syväpuhdistamiseen voit käyttää savinaamiota tai esimerkiksi Essen Refining Cleanser -savipuhdistusvoidetta, joka irrottaa hellävaraisesti esimerkiksi puuteri- ja mineraalimeikkijäämät ihohuokosista. Älä kuitenkaan käytä tätä puhdistustuotetta sekaiholla päivittäin. 

Kosteuta

Sekaiho vaatii tehokasta kosteutusta ja paras kosteuttaja sekaiholle on suihke, joka on pakattu täyteen ihon kosteustasapainoa tukevia raaka-aineita. Voit valita sekaiholle esimerkiksi Novexpertin Hyaluronic Acid Smoothing Mist Hyaluronihappo kasvosuihkeen. Kasvosuihke virkistää, kosteuttaa ja kiinteyttää ihoa. Hyaluronihapon ansiosta iho tuntuu kimmoisalta ja kosteutetulta. Fytiinihappo puolestaan suojaa ihoa saasteilta. Tuotteen mikrokuplat tuovat iholle toivottua raikkautta, samalla kun Aloe Vera rauhoittaa sitä. Monikäyttöistä suihketta voit käyttää puhdistuksen jälkeen kasvoveden tapaan, heti meikin päälle kestävyyden lisäämiseksi tai virkistämään ihoa aina tarvittaessa. Sekaiholle sopii erinomaisesti myös vaikkapa Whamisan Toner Original -kasvovesi, joka tukee ihon toimintaa fermentoitujen kasviuutteiden avulla ja auttaa tasapainottamaan ihon kosteustasoja pitkäkestoisesti. 

Suojaa

Sekaihon suojaamiseksi parhaat vaihtoehdot ovat kevyt kasvoöljy tai tasapainottava päivävoide. Voiteeksi sopii hyvin esimerkiksi Evolven True Balance -kasvovoide. Kevyt emulsio jättää ihon mattaiseksi ja silkkisen tuntuiseksi. Säännöllisellä käytöllä ihon toiminnot tasapainottuvat ja voide suojaa myös ihoa saasteiden vaikutuksilta. Nopeasti imeytyvä emulsio sopii täydellisesti meikin alle. Jos valitset mieluummin kasvoöljyn, niin Whamisan Organic Flowers Facial Oil on oiva valinta myös sekaiholle, sillä se on valmistettu 98% luomuraaka-aineista. Mm. arganöljyn, kameliaöljyn ja helokkiöljyn avulla kasvoöljy kosteuttaa, ravitsee ja suojaa ihoa ympäristön rasituksilta sekä kosteuden haihtumiselta. Öljy vahvistaa ihon omaa immuniteettia, elastisuutta ja parantaa ihon rasva-kosteustasapainoa. Tämä öljy sopii kaikille ihotyypeille ja öljyn koostumus on sopivan kevyt myös rasvoittuvalle iholle. Niin ikään silmänympärysvoiteeksi sopii hyvin Whamisan tuote. Supersuosittu ja hinta-laatusuhteeltaan ylivertainen Organic Flowers Eye Essence kosteuttaa ja hoitaa ohutta silmänympärysihoa mutta ei tee luomia rasvaiseksi.

Kuori

Käytä sekaihon kuorintaan maksimissaan kerran viikossa esimerkiksi Novexpertin The Expert Exfoliator -kuorintaa, joka on ihoa tehokkaasti uudistava kaksitehoinen kuorintavoide kasvoille ja kaulalle. Tuotteessa yhdistyvät kemiallisesti kuoriva naamio sekä mekaaninen kuorinta. Lopputulos on pehmeämpi ja nuorekkaampi iho. Mikäli kuitenkin teet syväpuhdistuksen ihollesi savipuhdistuksella, kannattaa kuorintaväliä pidentää ja tehdä se vaikkapa joka toinen viikko. 

Tehosta hoitoa

Sekaihon hoitoa tehostaaksesi voit käyttää naamioita ja seerumeja. Valitse puhdistavampi tai kosteuttavampi naamio fiiliksen mukaan tai kokeile sekaiholle esimerkiksi Novexpertin Detox Mask with Creamy Pink Clay -naamiota, jossa yhdistyvät molemmat ominaisuudet. Ihoa syväpuhdistava vaaleanpunainen savinaamio, jonka kolmitehoinen detox-vaikutus rauhoittaa, ravitsee ja auttaa saasteiden ja muiden ulkoisten tekijöiden kuormittamaa ihoa voimaan paremmin. Naamion prebiootit ja magnesium suojaavat ja vahvistavat ihoa.  

Seerumiksi pintakuivalle sekaiholle toimii hyvin esimerkiksi Novexpert Booster Serum with 5 Omegas, joka kosteuttaa ja parantaa ihon hydrolipikalvon toimintaa tekemättä ihosta rasvaista. Käytä tätä seerumia sekaiholle kuuriluontoisesti (noin 30 päivää) yöhoitona niin, että levität seerumia muutaman pisaran iholle heti kasvoveden levittämisen jälkeen tai voit myös sekoittaa kasvovettä ja seerumia pienen määrän kämmenelläsi keskenään ja levittää seoksen sitten iholle. Koska seerumi on öljyseos, et tarvitse yöksi muuta voidetta.

Sekaihon hoidossa guasha tai kansa wand toimivat myös loistavasti, sillä molemmilla menetelmillä on ihoa tasapainottava vaikutus. Näiden menetelmien kanssa voit käyttää vaikkapa aiemmin mainittua Whamisan kasvoöljyä.