Näin vältät jouluähkyn – 9 vinkkiä
7.12.2021 | Annamari Seilola
Juhlasesonki ja pikkujoulukausi lähestyvät, ja arjen rytmi muuttuu usein vapaammaksi. Herkuttelu lisääntyy, annoskoot kasvavat ja ruokailurytmi saattaa vaihdella tavallista enemmän. Moni huomaa tässä ajassa, että oma olo kaipaa hieman enemmän huomiota.
Miten voit tehdä juhlakaudesta itsellesi mahdollisimman miellyttävän?
Suunnittele ruokailu etukäteen
Luonnollisesti joulupöydässä tekee mieli maistella jokaista tarjoiltavaa ruokalajia. Tällöin kannattaa ottaa kaikkea vähän tai sitten valita vain ne ruokalajit, joita todella tekee mieli. Suunnittele tämä etukäteen ja pidättäydy suunnitelmassa.
Syö hitaasti
Älä ahmi ruokaa vaan sen sijaan paina jarrua hiukkasen. Aseta aterimet lautaselle kun pureskelet ruokaa. Pidä väliä suupalojen välissä. Näin tunnistat täyteläisyyden tunteen paremmin kuin jos hotkit ruuan. Näin vältät myös ylensyömisen, josta seuraa turvotusta ja väsymystä.
Pureskele ruoka kunnolla
Ruoansulatus alkaa jo suussa syljen avustuksella. Kun pureskelet ruuan kunnolla edesautat ruoansulatusprosessia. Ahmittu, sulamaton ruoka aiheuttaa haastetta ruoansulatukselle ja aiheuttaa niin närästystä kuin turvotustakin.
Juo riittävästi vettä
Muista juoda vettä riittävässä määrin ruokailujen välillä. Näin pidät huolen kehon nestetasapainosta ja tehostat aineenvaihduntaa. Aterioinnin yhteydessä liiallista nesteen nauttimista kannattaa kuitenkin välttää sillä tämä laimentaa ruoansulatusnesteitä. Tämä puolestaan heikentää ruoansulatusta ja aiheuttaa turvotusta.
Vältä liiallista alkoholin kulutusta
Alkoholi sisältää runsaasti ylimääräisiä kaloreita. Sen lisäksi alkoholi lisää myös turvotusta ja vaikeuttaa ruoansulatusta. Jos kuitenkin haluat nauttia lasillisen tai kaksi, muista juoda runsaasti vettä lasillisten välillä. Valitse vähemmän sokeria sisältäviä kuivia kuohuviinejä. Sekoita kirkas alkoholi mieluummin esimerkiksi soodaveden ja sitruunan kanssa kuin sokeripitoisten limujen kanssa.
Aloita ruokailu kasviksilla
Kasvikset sisältävät runsaasti vettä vitamiinien ja mineraalien lisäksi. Tämä edesauttaa nestetasapainon ylläpitämistä. Sen lisäksi kasvikset sisältävät vain vähän kaloreita. Täytä vatsasi ruokailun alussa terveellisillä kasviksilla, jolloin jää vähemmän tilaa raskaalle, huonosti sulavalle ravinnolle.
Sen lisäksi etenkin katkerat vihreät vihannekset kuten ruusukaali, lehtikaali ja erilaiset tuoreet yritit saattavat edistää ruoansulatusentsyymien toimintaa. Tästäkin syystä ruokailu kannattaa aloittaa vihanneksilla.
Ruoansulatusentsyymit
Ruoansulatusentsyymit ovat ravintolisiä, joita moni valitsee osaksi omaa ruokarutiiniaan erityisesti silloin, kun ateriat ovat runsaita tai ruokavalio vaihtelee. Entsyymivalmisteet sisältävät erilaisia entsyymejä, jotka on kehitetty nautittavaksi aterioiden yhteydessä.
Hyviä valmisteita ovat esimerkiksi Puhdistamon vahva ruoansulatusentsyymi. Ota valmistetta valmistajan suosittelema määrä ruokailun alussa. Itse suosittelen nauttimaan ensin suupala tai kaksi, jonka jälkeen sinun tulisi ottaa ruoansulatusentsyymi. Jatka tämän jälkeen ruokailua normaalisti.

Nauti omenaviinietikkashotti ennen ruokailua
Nauti 1 tl omenaviinietikkaa sekoitettuna puoleen desiin vettä 15 minuuttia ennen jokaista pääateriaa. Tämä lisää mahahappojen tuotantoa, joka edesauttaa normaalia ruoansulatusta ja ruoansulatusentsyymien toimintaa. Moni närästyksestä kärsivä luulee kärsivänsä liian happokkaasta mahasta ja nauttii vaivaan happosalpaajia. Usein (ei aina!) on kuitenkin kyse siitä, että mahahappotasot ovatkin itseasiassa liian matalat. Kyseessä saattaa olla hapoton maha, jolloin suolahapon tuotanto on heikentynyt ja tämä aiheuttaa närästystä ruokailun jälkeen. Happosalpaajat auttavatkin usein vain hetkellisesti. Mahahappojen heikentyneeseen tuotantoon vaikuttaa mm. huonot ruokailutottumukset sekä krooninen stressi ja unenpuute.
Kokeile pätkäpaastoa ruoasulatuksen tukemiseen
Pätkäpaasto sallii levon ruoansulatusjärjestelmällemme. Tämä tulee suolistobakteeristomme hyvinvointia ja vähentää tulehdusta kehossa. Terve suolistobakteeristo tukee ravinnon pilkkoutumista ja ruoansulatusta.
Voit toteuttaa pätkäpaastoa 1-3 päivänä viikossa jolloin vuorokauteen tulisi sisältyä yksi 16 tunnin pätkä, jolloin ollaan ravinnotta. Tämän voi ajoittaa esimerkiksi niin, että syöt viimeisen aterian kahdeksalta illalla ja nautit seuraavan aterian seuraavan päivän lounaalla. Voit jättää välistä myös illan ruokailun ja nauttia sen sijaan luulientä, johon on sekoitettuna mukaan hyvälaatuista kollageenijauhetta.Lue lisää: Pätkäpaasto – kenelle, miksi ja miten?















TERVEYS








KAUNEUS








LIFESTYLE







Ale
