Näin vältät jouluähkyn – 9 vinkkiä
7.12.2021 | Annamari Seilola
Juhlasesonki ja pikkujoulut lähestyvät pikkuhiljaa. Moni herkuttelee enemmän kuin normaalisti ja lautaselle saattaa päätyä ruokaa yli tarpeen. Tämä aiheuttaa haasteita ruoansulatukselle. Sinulla saattaa ilmentyä mm. närästystä ja turvotusta. Kuinka sitten vältät tämän epämukavan olon?
-
Suunnittele ruokailu etukäteen
Luonnollisesti joulupöydässä tekee mieli maistella jokaista tarjoiltavaa ruokalajia. Tällöin kannattaa ottaa kaikkea vähän tai sitten valita vain ne ruokalajit, joita todella tekee mieli. Suunnittele tämä etukäteen ja pidättäydy suunnitelmassa.
-
Syö hitaasti
Älä ahmi ruokaa vaan sen sijaan paina jarrua hiukkasen. Aseta aterimet lautaselle kun pureskelet ruokaa. Pidä väliä suupalojen välissä. Näin tunnistat täyteläisyyden tunteen paremmin kuin jos hotkit ruuan. Näin vältät myös ylensyömisen, josta seuraa turvotusta ja väsymystä.
-
Pureskele ruoka kunnolla
Ruuansulatus alkaa jo suussa syljen avustuksella. Kun pureskelet ruuan kunnolla edesautat ruuansulatusprosessia. Ahmittu, sulamaton ruoka aiheuttaa haastetta ruuansulatukselle ja aiheuttaa niin närästystä kuin turvotustakin.
-
Juo riittävästi vettä
Muista juoda vettä riittävässä määrin ruokailuiden välillä. Näin pidät huolen kehon nestetasapainosta ja tehostat aineenvaihduntaa. Aterioinnin yhteydessä liiallista nesteen nauttimista kannattaa kuitenkin välttää sillä tämä laimentaa ruuansulatusnesteitä. Tämä puolestaan heikentää ruuansulatusta ja aiheuttaa turvotusta.
-
Vältä liiallista alkoholin kulutusta
Alkoholi sisältää runsaasti ylimääräisiä kaloreita. Sen lisäksi alkoholi lisää myös turvotusta ja vaikeuttaa ruuansulatusta. Jos kuitenkin haluat nauttia lasillisen tai kaksi, muista juoda runsaasti vettä lasillisten välillä. Valitse vähemmän sokeria sisältäviä kuivia kuohuviinejä. Sekoita kirkas alkoholi mieluummin esimerkiksi soodaveden ja sitruunan kanssa kuin sokeripitoisten limujen kanssa.
-
Aloita ruokailu kasviksilla
Kasvikset sisältävät runsaasti vettä vitamiinien ja mineraalien lisäksi. Tämä edesauttaa nestetasapainon ylläpitämistä. Sen lisäksi kasvikset sisältävät vain vähän kaloreita. Täytä vatsasi ruokailun alussa terveellisillä kasviksilla, jolloin jää vähemmän tilaa raskaalle, huonosti sulavalle ravinnolle.
Sen lisäksi etenkin katkerat vihreät vihannekset kuten ruusukaali, lehtikaali ja erilaiset tuoreet yritit saattavat edistää ruuansulatusentsyymien toimintaa. Tästäkin syystä ruokailu kannattaa aloittaa vihanneksilla.
-
Käytä ruuansulatusentsyymejä ravintolisän muodossa
Ruuansulatusentsyymi ravintolisän muodossa saattaa olla hyvä apu jos tuntuu, että sinua vaivaa ruokailusta seuraava turvotus ja närästys. Ruaansultausentsyymit ravintolisänä tukevat elimistön omaa entsyymien tuotantoa. Entsyymien tehtävänä on siis pilkkoa ravinto ja näin edesauttaa ravintoaineiden imeytymistä.
Hyviä valmisteita on mm. Wild Nutritionin Digestive Enzyme ja Puhdistamon vahva ruuansulatusentsyymi. Ota valmistetta valmistajan suosittelema määrä ruokailun alussa. Itse suosittelen nauttimaan ensin suupala tai kaksi, jonka jälkeen sinun tulisi ottaa ruuansulatusentsyymi. Jatka tämän jälkeen ruokailua normaalisti.
-
Nauti omenaviinietikkashotti ennen ruokailua
Nauti 1 tl omenaviinietikkaa sekoitettuna puoleen desiin vettä 15 minuuttia ennen jokaista pääateriaa. Tämä lisää mahahappojen tuotantoa, joka edesauttaa normaalia ruuansulatusta ja ruuansulatusentsyymien toimintaa. Moni närästyksestä kärsivä luulee kärsivänsä liian happokkaasta mahasta ja nauttii vaivaan happosalpaajia. Usein (ei aina!) on kuitenkin kyse siitä, että mahahappotasot ovatkin itseasiassa liian matalat. Kyseessä saattaa olla hapoton maha, jolloin suolahapon tuotanto on heikentynyt ja tämä aiheuttaa närästystä ruokailun jälkeen. Happosalpaajat auttavatkin usein vain hetkellisesti. Mahahappojen heikentyneeseen tuotantoon vaikuttaa mm. huonot ruokailutottumukset sekä krooninen stressi ja unenpuute.
-
Kokeile pätkäpaastoa ruuasulatuksen tukemiseen
Pätkäpaasto sallii levon ruuansulatusjärjestelmällemme. Tämä tulee suolistobakteeristomme hyvinvointia ja vähentää tulehdusta kehossa. Terve suolistobakteeristo tukee ravinnon pilkkoutumista ja ruuansulatusta.
Voit toteuttaa pätkäpaastoa 1-3 päivänä viikossa jolloin vuorokauteen tulisi sisältyä yksi 16 tunnin pätkä, jolloin ollaan ravinnotta. Tämän voi ajoittaa esimerkiksi niin, että syöt viimeisen aterian kahdeksalta illalla ja nautit seuraavan aterian seuraavan päivän lounaalla. Voit jättää välistä myös illan ruokailun ja nauttia sen sijaan luulientä, johon on sekoitettuna mukaan hyvälaatuista kollageenijauhetta.Lue lisää: Pätkäpaasto – kenelle, miksi ja miten?