Joulusiivous ilman turhia kemikaaleja

12.12.2021 | PUR toimitus

Joulusiivous on hyvä tapa aloittaa jouluvalmistelut. Ennakoi mahdolliset kompastuskivet, kuten turha stressi ja kemikaalikuormitus. Näillä Suomen Marttojen inspiroimilla vinkeillä joulusiivous onnistuu kätevästi ja myrkyttömästi, tuloksena tuoksuva ja tunnelmallinen koti jossa nauttia yhdestä vuoden ihanimmista juhlista!

 1. Suunnittele etukäteen! Mieti mitä haluat sisällyttää siivoukseen jotta homma pysyy hanskassa. Hanki etukäteen tarvittavat välineet ja tee halutessa siivouslista. Älä kuitenkaan ota liikaa stressiä. Muista, että näin vuoden pimeinpänä aikana valoa on niin vähän, ettei muutamat pölyhaituvat nurkissa tai tahrat ovenpielessä juurikaan erotu.
 2. Ennen imurointia, pyyhi pölyt eri tasoilta. Aloita kaappien päältä ja etene alas.
 3. Imuroi sänky, tuuleta peitot ja tyynyt ja vaihda puhtaat lakanat.
 4. Siivoa keittiö ja jääkaappi (katso vinkit alla).
 5. Tuuleta ja raikasta matot, imuroi ja pese lattiat Probiotic Craft lattianpesuaineella (katso mattojen raikastusvinkki alta).
 6. Pese kylpyhuone ja WC Probiotic Craft Kylpyhuoneen puhdistusaineella (katso vinkit alla).
 7. Loppusilauksen luot asettelemalla joulukoristeet paikoilleen, himmentämällä valot ja laittamalla diffuuseriin muutaman pisaran joulun tuoksuista eteeristä öljyä, vaikkapa neilikkaa.
 8. Siirry piparivalmistelun pariin tämän gluteenittoman piparkakkutaikinaohjeen kera.
 9. Pistä joululevy soimaan ja virittäydy joulutunnelmaan!
joulusiivous

Kemikaalikuormaa keventävät pesuainevalinnat

Tavalliset puhdistusaineet ovat täynnä haitallisia kemikaaleja, jotka kuormittavat niin kehoa kuin ympäristöäkin. PURista löydät useita myrkyttömiä vaihtoehtoja, joilla joulusiivous sujuu. Koska siivous on motivoivampaa kun käytössäsi on kauniita ja tehokkaita siivousaineita, PURin erityissuositus tähän tilaisuuteen on Probiotic Craftin pesuainesarja.

Perinteiset tahranpoistoon ja puhdistamiseen käytetyt aineet voi korvata myös keittiön kaapista löytyvillä vaihtoehdoilla. Kotitekoisten puhdistusaineiden teho perustuu erityisesti kahteen supertehoaineeseen: ruokasoodaan ja etikkaan. Kokeile myös monikäyttöistä kookosöljyä.

 • Huumaavan jouluntuoksuisen yleissiivoussuihkeen saat, kun yhdistät muutaman appelsiinin kuoret, väkiviinaetikkaa sekä glögimausteita tai esimerkiksi Floramen neilikka -eteeristä öljyä. Säilytä seosta kannellisessa lasipurkissa vähintään muutama vuorokausi, siivilöi neste suihkepulloon, lisää puolet vettä ja ei kun suihkauttelemaan! Pyyhi pinnat liinalla. Etikkavettä ei tarvitse erikseen huuhdella pois.
 • Mikäli juhlapöytäsi yllä killuvat kristallikruunut, saat ne säihkymään loistokkaasti kun pyyhit ne etikkaveteen (1rkl/2 dl vettä) kostutetulla liinalla.
 • Saata myös viherkasvisi edustuskuntoon pyyhkimällä lehtien pintaa kookosöljyyn kastetulla pyyhkeellä, jolloin lehdet sekä puhdistuvat että saavat pintaansa kauniin kiillon.
 • Raikasta matot ripottelemalla niiden päälle reilu annos ruokasoodaa. Anna vaikuttaa noin vartti ja imuroi. (Voit myös halutessasi lisätä imuriin glögimausteita, jolloin joulun tuoksu leviää huoneisiin imuroinnin myötä).
 • Ikkunat, peilit ja lasit kirkastuvat etikkavedellä, jossa on 1 osa etikkaa ja kaksi osaa vettä.

Keittiön siivous:

 • Kirkasta juhla-astiat ruokasoodalla. Puhdistaaksesi pöytähopeat, laita matalaan kattilaan tilkka vettä, pala alumiinifoliota, 1 teelusikallinen suolaa ja saman verran soodaa. Kiehauta ja lisää hopeat. Anna kiehua muutama minuutti. Pyyhi tummumat pois puhtaalla puuvillapyyhkeellä.
 • Paistoitpa siellä sitten kinkkua tai muita jouluherkkuja, uuni on kiva puhdistaa ennen ruokavalmisteluja. Uuni puhdistuu näppärästi DIY-niksein sirottelemalla uunin pohjalle reilu desi ruokasoodaa ja pirskottelemalla päälle vettä niin että näistä muodostuu tahna. Anna vaikuttaa yön yli. Seuraavana aamuna rasva ja pinttynyt lika irtoaa helposti uunin pinnasta. Kun olet saanut irti pahimmat sotkut, viimeistele saippualla ja pesusienellä.
 • Myös kuppeihin pinttyneet kahvitahrat saa poistettua hankaamalla kuppien likaisia pintoja soodalla ja pienellä määrällä vettä.
 • Käsittele puiset leikkuulaudat kookosöljyllä, joka sekä puhdistaa mikrobit että hoitaa puun pintaa.
 • Kahvinkeitin on myös hyvä puhdistaa joulukahvia varten. Kahvinkeitin puhdistuu, kun keität siinä vettä johon on sekoitettu muutama ruokalusikallinen soodaa.

Kylpyhuoneen siivous:

 • Raikastava WC-istuimen pesu: pirskottele puoli desiä soodaa sekä muutamia tippoja antibakteerista tea tree öljyä vessanpyttyyn. Lisää pari ruokalusikallista viinietikkaa. Harjaa.
 • Suihkutilojen pesu: pääset eroon kalkkikertymistä suihkuttamalla valkoviinietikkaa suoraan pinttymään. Anna vaikuttaa puoli tuntia ja hankaa pois pesusienellä. Kokeile vaikeimpiin pinttymiin valkoviinietikan ja oliiviöljysaippuan seosta. Käytä etikkaan kastettua hammasharjaa kaakeleiden, vesihanojen ja muiden kylppärin kapeiden kohtien kalkkikertymien puhdistukseen.
 • Viemäri raikastuu, kun kaadat sinne ruokasoodan ja etikan seosta. Anna vaikuttaa vartti ja huuhtele viemäri kuumalla vedellä.
 • Myrkytön desinfioiva puhdistusaine valmistuu kätevästi kahdesta kupillisesta vettä,  kolmesta ruokalusikallista oliiviöljysaippuaa sekä 20-30 tippaa tea tree öljyä.
kemikaaliton joulusiivous

Jouluniloa!