Ayurveda opettaa elämistä luonnon rytmissä
21.4.2021 | Rosi Sotkasiira
Ayurvedinen vuosikalenteri
Ayurvedan mukaan ihminen on osa luontoa ja yksi tärkein keino tasapainon saavuttamiseen on eläminen luonnon rytmissä. Ympäristössä tapahtuvat muutokset eri vuodenaikoina vaikuttavat olennaisesti myös meihin ihmisiin, niin kehon kuin mielen tasolla. Olet ehkä huomannut eron esimerkiksi energiatasossasi tai ruokahalussasi eri vuodenaikoina. Tämä on loogisesti selitettävissä ayurvedisen vuosikalenterin avulla.
Ayurvedassa ihmiskäsityksen ydin on viisi luonnon elementtiä: eetteri, ilma, tuli, vesi ja maa, jotka hallitsevat kaikkia kehon ja mielen toimintoja. Kun elementit yhdistetään pareittain, syntyy kolme erilaista doshaa: vata (eetteri ja ilma), pitta (tuli ja vesi) ja kapha (maa ja vesi), joilla jokaisella on oma ainutlaatuinen tehtävänsä elimistön toiminnan ja terveyden kannalta.
Myös vuodenajat jaetaan doshien mukaan vataan, pittaan ja kaphaan. Eri vuodenaikoina ympäristössä hallitsevat eri elementit ja niiden ominaisuudet. Tiedostamalla eri vuodenaikojen ominaispiirteet ja ymmärtämällä niiden vaikutuksia ympäristössä, opit soveltamaan myös omia rutiineja ja elintapoja vuodenaikaan sopivaksi.
Kevät – kapha-aika
Keväällä routa väistyy ja ympäristössä ottaa vallan kapha-doshan elementit: maa ja vesi, joiden ominaisuuksiin kuuluu hitaus, staattisuus, kosteus, viileys, tukkoisuus ja sameus. Luonnossa nämä elementit voi nähdä ja tuntea lisääntyneenä kosteutena ja loskaisina tienpientareina. Metsässä maa on viileä ja vetinen, jolloin talvikengät vaihtuvat kumisaappaisiin.
Kevään hallitsevat elementit aiheuttavat erilaisia oireita myös kehon ja mielen tasolla, mikä aiheuttaa esimerkiksi kevät-väsymystä ja olo voi tuntua raskaalta ja tukkoiselta, niin fyysisesti kuin henkisesti. Keväällä myös muut kapha-doshalle tyypilliset oireet ovat yleisiä, kuten saamattomuus, aineenvaihdunnan ja ruuansulatuksen hitaus sekä erilaiset hengitystieoireet, etenkin siitepölykauden alkaessa.
Kevät on uudistumisen aikaa. Luonto herää eloon ja alkaa puhdistua talven horroksesta. Anna keväällä vastapainoa ympäristöä hallitseville kaphan elementeille, aktivoimalla ja puhdistamalla kehoa ja mieltä.
Vinkkejä kevääseen:
1. Helli hengitysteitäsi ottamalla päivittäiseen käyttöön nenähuuhtelukannu ja nenäöljy, jos kärsit hengitysteiden tukkoisuudesta, limaisuudesta tai siitepölyoireista.
2. Aktivoi kehoa ja nestekiertoa kuivaharjauksella sekä liikunnalla, joka saa sykkeen nousemaan ja hien pintaan.
3. Vähennä ruokavaliostasi kylmiä ruokia sekä limaisuutta lisääviä ruoka-aineita, kuten maitotuotteita, sokeria ja kauraa. Suosi puhdistavia yrttejä ja tuoreita vihanneksia, kuten tankoparsaa, pinaattia, nokkosta ja siankärsämöä. Lisää ruokaasi lämmittävää ja kehoa aktivoivaa Cosmoveda Kapha Balance Churna -mausteseosta, joka sisältää kaphaa tasapainottavia mausteita, kuten inkivääriä, pippuria ja tähtianista. Kapha Churnaa lisäämällä saat aterioihisi potkua sekä virkistät niin kehoa kuin mieltäkin!
Kesä – pitta-aika
Kesä on valon ja energisyyden aikaa, jolloin ympäristössä hallitsee pitta-doshan elementit: tuli ja vesi, joiden ominaisuuksiin kuuluu lämpö, herkkyys, pistävyys ja aggressiivisuus. Suomessa kesät ovat usein lämpötilan puolesta lempeitä, mutta ero talven pakkasiin on kuitenkin huomattava. Ilmankosteus kasvaa ja helteisinä päivinä auringon lämpö iholla voi tuntua jopa polttavalta.
Kesän hallitsevat elementit aiheuttavat erilaisia oireita myös kehon ja mielen tasolla. Lisääntynyt valon määrä saa energiatasot nousemaan, mutta pintaan voi nousta myös pitta-doshalle tyypillisiä oireita, kuten hikoilua, kuumotusta, ärtyneisyyttä sekä erilaisia tulehduksia ja herkkyysreaktioita. Anna kesällä vastapainoa pittan elementeille panostamalla kehon viilentämiseen, niin sisäisesti kuin ulkoisesti.
Vinkkejä kesään:
1. Viileässä vedessä olo luo harmoniaa kehossa lisääntyvälle kuumuudelle, pulahda viileissä luonnon vesissä aina kun mahdollista!
2. Vaikka kesä tuo lisää energiaa, pyri silti välttämään suorittamista ja ole itsellesi armollinen.
3. Vältä kehoa lämmittäviä ruokia ja juomia, kuten valkosipulia, tomaattia, paprikaa ja sipulia. Suosi viilentäviä ruokia, kuten kookosvettä, riisiä, makeita mansikoita ja vihreitä lehtivihanneksia. Mausta ruokasi ruuansulatusta hellivällä ja lempeällä Pitta Balance Churna -mausteseoksella, joka sisältää pittaa tasapainottavia mausteita, kuten korianteria, kurkumaa ja fenkolia. Pitta Churna tekee ruuastasi maistuvaa, ilman sisäisen tulen liiallista roihahtamista.
Syksy ja talvi – vata-aika
Syksyllä luonto alkaa valmistautua talven lepoon ja horrokseen, kun ilmasto viilenee ja muuttolinnut lentävät etelään. Syksyllä ayurvedisessa vuosikalanterissa siirrytään vata-aikaan, joka jatkuu kylmän talven yli. Ympäristössä ottaa vallan vata-doshan elementit: eetteri eli tila ja ilma, joiden ominaisuuksia ovat esimerkiksi kuivuus, kylmyys, keveys ja epäsäännöllisyys. Luonnossa tämä näkyy ja tuntuu kylmänä tuulen vireenä kasvoilla, ilmassa leijuvina lehtinä ja lumihiutaleina sekä kuivana ilmana, joka kiristää poskien ihoa ulos mentäessä.
Syksyn ja talven aikana erilaiset vata-doshalle tyypilliset oireet ovat yleisiä niin kehossa kuin mielessä, kuten ihon kuivuus, hermostuneisuus, unettomuus, naksuvat nivelet, ummetus ja ääreisverenkierron häiriöt. Anna syksyllä ja etenkin talvella vastapainoa vatan elementeille panostamalla maadoittumiseen sekä tuomalla keholle paljon lämpöä ja kosteutta.
Vinkkejä syksyyn ja talveen:
1. Panosta säännöllisiin päivärutiineihin ja palautumiseen.
2. Pidä itsesi lämpimänä. Rentoudu illalla ennen nukkumaan menoa esimerkiksi lämpimän jalkakylvyn äärellä.
3. Vältä kylmiä ruokia ja juomia. Suosi lämmittäviä sekä maadoittavia aterioita, kuten sosekeittoja tai haudutettuja juurespatoja. Mausta ruokasi lämmittävällä Cosmovedan Vata Balance Churna -mausteseoksella, joka sisältää vataa tasapainottavia mausteita, kuten inkivääriä, fenkolia ja kanelia. Vata Churna tekee ruuastasi herkullista, samalla lämmittäen kehoa ja antaen potkua myös ruuansulatuksellesi.