Suoliston kunto vaikuttaa koko kehon hyvinvointiin
12.8.2016 | PUR toimitus
Kehomme on fiksumpi ja yhtenäisempi kokonaisuus kuin uskommekaan. Viime aikoina on alettu kiinnittämään entistä enemmän huomiota siihen, kuinka koko kehon hyvinvointi on riippuvainen suoliston kunnosta, vaikka se ei ehkä ihan ensimmäisenä tulisi mieleen. Suolistoa ei siis turhaan sanota kehon toisiksi aivoiksi, sillä se pitää sisällään miljoonia hermosoluja, joiden toiminnalla on vaikutus koko kroppaan. Itse asiassa suurin osa sairauksista on peräisin suolistosta ja syy esimerkiksi MS-tautiin, akneen, toistuviin migreeneihin, 2-tyypin diabetekseen voi löytyä suolistosta. Myös painon pudottamisen vaikeudet voivat kieliä suoliston ongelmista. Se, että suoliston bakteerit saavat suolen välittämään erilaisia viestiaineita ja vaikuttavat sitä kautta keskushermostoon säädellen mielialaa ja tunteita, on aivan uusinta tietoa. Nykyään tiedetään mm. että suuri osa serotoniinista eli niin sanotusta onnellisuushormonista syntyy suolistossa, ja että bakteeriston epätasapaino voi aiheuttaa mm. masennusta ja pelkotiloja.
Bakteeristo kehittyy jo lapsuudessa
Eri arvioiden mukaan suolistossa elää 500–1000 eri bakteerilajia, joista suuri osa on ihmiselle suotuisia. Toiset bakteerikannat saattavat kuitenkin vaikuttaa terveyteen negatiivisesti. Bakteeristo eli ihmisen mikrobiomi sekä puolustusjärjestelmä kehittyvät etenkin parin kolmen ensimmäisen elinvuoden aikana ja pysyy melko muuttumattomana läpi elämän. Esimerkiksi keisarinleikkauksella syntyneillä lapsilla on suppeampi bakteeristo kuin alatiesynnytyksen kautta syntyneillä. Lisäksi nykyajan desinfiointi- ja hygieniahysteria sekä sisäsiisti kaupunkielämä vähentävät lapsen bakteerikannan moninaisuutta, joka rakentuu nimenomaan ympäristöstä. Jos bakteereille ei altistuta, saattaa puolustusjärjestelmä ikään kuin turhautua oikeiden uhkien puutteessa ja alkaa reagoida vaarattomiin aineisiin. Siksi lapsen kannattaa antaa puuhata mahdollisimman paljon myös luonnossa ja eläinten parissa.
Suolistobakteerien epätasapaino järkyttää koko terveyttä
Tärkeintä ihmisen terveyden kannalta on suolistobakteerien symbioosi eli tasapaino: hyviä bakteereita tulisi olla suhteessa enemmän kuin huonoja. Dysbioosi eli epätasapaino on yhdistetty moniin terveydellisiin ongelmiin, mukaan lukien esimerkiksi Crohnin tauti, ärtynyt paksusuoli, allergiat, iho-ongelmat kuten ekseema ja psoriasis sekä erilaiset neurologiset sairaudet. Suoliston kunto vaikuttaa merkittävästi myös elimistön energiantuotantoon. Suoliston bakteerikannalla on oma roolinsa K-vitamiinien, B-vitamiinien sekä joidenkin mineraalien (magnesium, kalsium ja rauta) imeytymisessä, sappihappojen tuotannossa sekä immuunijärjestelmässä. Heikentynyt suolistobakteeristo heikentää täten myös ravinteiden imeytymistä, mikä puolestaan jo itsessään heikentää ihmisen vastustuskykyä. Bakteeriston dysbioosin uskotaan olevan osittain syyllinen myös nykyaikana yhä yleisempiin ylipaino-ongelmiin.
Mikä dysbioosia sitten aiheuttaa? Esimerkiksi krooninen stressi, unettomuus, antibiootit, tulehduskipulääkkeet, sädetyshoidot ja huono ruokavalio lisäävät suolistobakteerien epätasapainoa. Ruoka-aineista erityisesti sokeri, liiallinen tärkkelys ja vehnä lisäävät terveydelle haitallisten bakteerien kasvua. Hiiva elää nimenomaan sokerista. Luontaisesti hiivabakteeria esiintyy kaikilla, mutta hiivan ottaessa vallan aiheuttaa se mm. kroonista väsymystä, masentuneisuutta ja aivosumua.
Probiootit ja prebiootit hyvinvoinnin tueksi
Suolistomikrobistoa voi tasapainottaa erityisesti nauttimalla probioottisia bakteereita. Probiootit ovat eläviä mikro-organismeja ja ne estävät haitallisten bakteerien asettumista suolistoon alentamalla suolen pH:ta ja kilpailemalla ravinteista ja elintilasta. Probiootit hillitsevät myös epäsuotuisten entsyymien ja yhdisteiden tuottoa ja sitovat haitallisia yhdisteitä. Ravintolisien lisäksi probiootteja saat hyvin hapatetuista ruoista kuten hapanmaitotuotteista, erityisesti kefiiristä, hapankaalista ja kimchistä, kombuchasta, misosta, tempesta ja muista hapatetuista soijatuotteista.
Prebiootti on monelle ehkä probioottia vieraampi käsite. Se on kuidunkaltainen sokeriyhdiste, joka ei imeydy ohutsuolessa vaan jatkaa matkaansa paksusuoleen. Prebiootit toimivat probioottien tukena, tarjoten niille suotuisat kasvuolosuhteet. Jotta prebiootit ovat hyödyllisiä, on suolistossa oltava entuudestaan hyviä mikrobeja. Kuitupitoisissa kasviksissa on runsaasti prebiootteja ja hapatetuista vihanneksista saat kerralla sekä probiootteja että prebiootteja. Eikä herkutteluakaan tarvitse unohtaa, sillä esimerkiksi tummasuklaa ja laadukas luomukahvi kuituineen tukevat suoliston hyvinvointia. Tänä päivänä markkinoilta löytyy myös fermentoituja ravintolisiä, jotka yhdistävät probioottien ja prebioottien parhaat puolet toimimaan yhdessä toisiaan tukien.
Jos päivittäisen hapankaalimehulasillisen hörppiminen ei tunnu houkuttelevalta ajatukselta, on PURin suositus Living Nutritionin luomulaatuiset fermentoidut ravintolisät josta saat vaivatta sekä aimoannoksen probiootteja että niiden kasvuympäristöä tukevia prebiootteja ja muita ravintoaineita.
Lähteitä:
Suoliston bakteerit ja mielenterveys
Suoliston kunto on terveyden kulmakivi