Sinikka Pakeman: Ravinto ja vatsan tasapaino

12.10.2015 | PUR toimitus

“Syömme itsemme sairaaksi”, “Kuolema alkaa suolistosta”, “Olemme ylisyötettyjä ja aliravittuja”. Melkoisia kommentteja purtavaksi!

On valitetava tosiasia, että kaikki nämä asiantuntijoiden lausumat kommentit pitävät paikkansa tavalla tai toisella, suurimmalla osalla ihmisiä läntisessä yhteiskunnassa, Suomi mukaanlukien.

Elimistön tasapainotila on kaiken a ja o, kun halutaan ylläpitää terveyttä. Suolisto, jos mikä, voi olla melkoisessa kaaoksessa ja silti toimia jotenkin.

Kuulen jatkuvasti vastaanotollani, että asiakkailleni on annettu diagnoosi ärtyneestä suolesta. Kun kysyn, onko annettu selitystä tai mitään varsinaista syytä siihen, vastaus on aina kielteinen ja ainut hoito: opi elämään sen kanssa.

Onneksi tiede on mennyt loikkauksin eteenpäin tälläkin alueella. Aiemmin tosin tiedettiin omalla alallani varsin hyvin, että ärtyneen suolen taustalla on monia tekijöitä, kuten bakteerikannan epätasapaino eli dysbioosi, tulehdukset, ruoka-aineintoleranssit ja vuotava suoli. Näitä kaikkia voi hoitaa ja täten vähentää ärtyneen suolen tuomia oireita, jopa parantaa kokonaan.

Terveellinen ravinto on vatsan hyvinvoinnille välttämätöntä.

 

Emme asu yksin!

Kanssamme asuu valtava joukko orgaanista materaalia, joillakin tästä joukosta on jo lajinimikkeitä, kuten kaikille tutut acidofilusja bifidus. Jaamme kehomme mikrobiomin kanssa, josta kaksi kolmasosaa asustaa suolessa ja loppu muualla, mm. ihossa. Suolessa oleva joukko kontrolloi kehoamme arvaamattomilla tavoilla. Jos tämä jengi ei ole tasapainossa ja terve, niin sen kehno toiminta alkaa jäytää kehoamme arvaamattomilla tavoilla.

Mitkä muut nykysairaudet voivat liittyä suolistoon ja etenkin mikrobiomin huonoon toimintaan? Yhä lisääntyvässä määrin monet sairaudet voidaan liittää suoliston ongelmiin ja mikrobiomin kehnoon toimintaan, silloin kun se on epätasapainossa. Tulehdukset ovat useimpien sairauksien, kuten syöpä, sydän-ja verisuonisairaudet, allergiat, iho-ongelmat, hermoston ja aivojen sairaudet (Alzheimerin tauti), diabetes ja ylipaino, taustalla olevia merkittäviä tekijöitä.

Kaikki edellä mainittu ja paljon muuta on täysin riipuvaista siitä mitä suuhumme panemme, miten elämme jokapäiväistä elämää, miten kohtelemme kehoamme ja siten itseämme.

Maalaisjärkeä ruokavalintoihin

Suuri osa marketeissa myytävästä ruoasta ei palvele meitä, vaan elintarviketeollisuutta. Mainokset ruoista kannattaa kyseenalaistaa ja käyttää maalaisjärkeä, niin huomaa nopeasti että lupaukset ovat monesti silkkaa huttua.Mitä sitten voi syödä? on yleinen kysymys nykyaikana. Koska niin moni ruoka-aine on julistettu pannaan, suuri yleisö on ymmällä ja jopa pelkää pistää mitään suuhunsa. Klinikkatyössäni kuulen mitä erikoisimmista ruokailutottumuksista, joita on opittava purkamaan, mutta ennen kaikkea on osattava auttaa asiakasta rakentamaan järkevä suhtautuminen ruokaan ja siihen mikä on terveellistä ja mikä ei.

Onneksi se onkin lopuksi melko yksinkertaista, jos osaamme käyttää maalaisjärkeä ja unohtaa mainosten tyhjät lupaukset!

Minkälainen ravinto ravitsee suoliston mikrobiomia ja siten meidän kehoamme, että molemmat toimisivat optimaalisesti? Ovatko lisäravinteet tärkeitä ja jos ovat niin mitä kannattaa käyttää ja miksi? Monet asiakkaani ostavat ison kasan lisäravinteita, mutta usein tieto on melko hataraa siitä mihin tarkoitukseen mikäkin pilleri on. Loppujuoksussa lautasella oleva ruoka on tärkein tässä yhtälössä ja tarkasti valitut lisäravinteet ovat hyödyksi tukien ruokavaliota, kun niihin on konkreettinen tarve.