PURin kirjahyllystä: Syö Hyvä Olo
7.2.2019 | PUR toimitus
Terveydentilamme on pitkälti riippuvainen toimivasta ruoansulatuksesta ja toimiva ruoansulatus puolestaan riippuu terveestä suolistosta. Itse asiassa arvioidaan, että suolistomme vastaa jopa 80-prosenttisesti koko immuunivasteen toiminnasta. Voidaan sanoa, että suoliston kunto heijastuu suoraan meidän fyysiseen sekä henkiseen hyvinvointiin, joko hyvään tai huonoon sellaiseen.
Suoliston kunnosta ja sen hyvinvoinnista puhutaan paljon. Moni miettii tälläkin hetkellä, miten voi edesauttaa oman suoliston hyvinvointia ja tukea sen monipuolista suolistoflooraa. Yksi vastaus tähän on suolisto- eli vatsaystävällinen ruokavalio. Mitä sellainen ruokavalio pitää sisällään? Ja miten sitä voi toteuttaa kotikeittiössä?
Syö hyvä olo
Edellä oleviin kysymyksiin löydät vastauksia yhdestä tämän hetken ajankohtaisimmista keittokirjoista – Tara Junkerin ja Anna Sarmannon kirjasta Syö hyvä olo. Syö Hyvä Olo on keittokirja siitä, miten arkiruokaa voisi laittaa niin, että se vaikuttaa positiviisisesti suolistoflooran toimintaan ja sitä kautta parempaan henkiseen sekä fyysiseen vointiin.
Tämä ei ole mikä tahansa keittokirja, vaan samalla minitietokirja suoliston hyvinvoinnin tekijöistä. Tara ja Anna käyvät läpi tarkemmin mitä suolistoflooralla tarkoitetaan ja miten suoliston bakteerikanta kehittyy syntymästämme lähtien. Suolistobakteerit ovat meille elintärkeitä. PURin ravintoterapeutti Annamari Seilola kirjoitti samasta aiheesta blogikirjoituksessaan: Kaiken takana on bakteerit. Kirjassa kerrotaan myös antibioottien sekä genetiikan vaikutuksesta suolistoflooraan. Genetiikka ja epigenetiikka onkin tämän hetken tutkituimpia aiheita suolistoflooran saralla niin Suomessa kuin kansainvälisestikin.
On myös mielenkiintoista lukea suoli-aivoakselin yhteydestä ja sen vaikutuksista kehoon. Seuraava suora lainaus kiteytti tämän yhteyden hienosti: ”Tiedätkö sen tunteen, kun sinulla tuntuu perhosia vatsassa? Tunne, jota on vaikea selittää, mutta joka ilmenee, kun olet menossa työhaastatteluun tai treffeille. Tai kun epämukava tunne mahassasi kertoo, että olet tekemässä väärän päätöksen? On osoitettu, että päätöksen tekeminen vatsan tuntemusten perusteella ei olekaan niin tyhmä idea. Suolisto ja aivot ovat nimittäin jatkuvassa vuorovaikutuksessa, joten on siis loogista, että maha reagoi ihmisen mielen liikkeisiin, ja että henkinen pahoinvointi usein johtuu suolistotulehduksesta”.
Kirjassa käsitellään myös ärtyvän suolen oireyhtymää (IBS), sen taustoja ja mikä rooli suoli-aivoakselilla on tässäkin ikävässä tulehdustilassa osallisena. Erilaiset suoliston tulehdustilat aiheuttavat kurjia oireita monille. Anna ja Tara ovatkin ehdottaneet yhdeksi mahdolliseksi oireiden helpotuskeinoksi anti-inflammatorisia, eli tulehdusta laskevia, ruoka-aineita. Näistä ruoka-aineista löydät kirjasta helpon listan sekä oman viiden kohdan listan tulehduksia edistävistä osatekijöistä.
Listat eivät onneksi lopu tähän. Syö hyvä olo-kirja tarjoaa myös täydellisen kauppalistan ruoka-aineista, jotka tukevat parhaiten vatsaystävällistä ruokavaliota. Samalla kerrotaan mitä raaka-aineita kannattaa kotikeittiössä suosia ja mitkä raaka-aineet kannattaa jättää kaupan hyllylle.
Reseptit vatsaystävälliseen ruokavalioon
Syö hyvä olo-kirja on täynnä ihastuttavia ruoanlaittokuvia, jotka herättävät kokkausinnon ja riemun. Kirjan reseptiikka todella toimii. Lopputulokset ovat olleet monen iloisen brunssipöydän ja koko perheen päivällisen hittejä. Reseptien kantavina teemoina on luonnolliset, laadukkaat raaka-aineet, uuden kokeileminen ja fermentointi. Fermentoinnista eli hapattamisesta onkin kirjassa kerrottu todella kattavasti. Kirjan ohjeilla pääsee helposti aloittamaan oman elämän fermentointikuninkuuden. Kokeile vaikka raikasta ja pehmeästi rouskuvaa raparperi-lime-inkiväärihapankaalia.
Yksi tämän kirjan parhaimmistoa on ehdottomasti kirjailijoiden bravuuri – ruisotto rukiinjyvistä. Ruisotto vie perinteisen risoton aivan uudelle tasolle ja se maistuu varmasti myös koko perheelle. Kirjasta löytyy kolme eri ruisottoreseptiä. Miltä kuulostaisi sitruuna-rosmariini-ruisotto karamellisoidulla purjosipulilla tai kurpitsa-salvia-pinjansiemenruisotto? Ihanalta, eikö?
Tämä teos on ehdoton must have-keittokirja jokaiseen keittiöön missä halutaan panostaa suoliston hyvinvointiin ja iloisiin ruokahetkiin. Saat samassa paketissa ohjeet niin aamiaispöytään, lounaalle kuin illallisellekin – jälkiruokia unohtamatta.
Helppo fermentointiresepti
Anna ja Tara halusivat jakaa PURin ystäville yhden kirjansa suosikkiresepteistä, jotta sinäkin pääset innostumaan vatsaystävällisistä makuelämyksistä.
Fermentoitu inkivääri
Fermentoitua inkivääriä voi lisätä aasialaisiin annoksiin, esimerkiksi matchakulhoon (löytyy kirjan resepteistä). Tämä on ihanaa myös sushin lisukkeena, mutta voit toki lisätä sitä vaikka voileivälle.
- 200g tuoretta inkivääriä
- 2 dl vettä
- 1/1 tl suolaa (ilman jodia, esimerkiksi himalajansuolaa)
Toimi näin:
- Kuori inkivääri (jos olet yhtä laiska kuin me, voit myös vain pestä inkiväärin huolellisesti) ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi vihannesleikkuri mandoliinilla tai juustohöylällä. Laita lasitölkkiin.
- Sekoita vesi ja suola keskenään niin, että suola liukenee veteen. Kaada vesi inkiväärin päälle.
- Täytä purkki niin, että inkivääri on reilusti vedenpinnan alla, mikään ei saa jäädä kosketuksiin hapen kanssa, mutta jätä silti kannen alle pari senttimetriä tilaa käymiseen.
- Anna tölkin seistä huoneenlämmössä noin 10 päivää, 1-2 viikkoa. Avaa kantta hieman kerran päivässä, kolmena ensimmäisenä päivänä, päästääksesi painetta pois. Säilytä valmis tuote jääkaapissa.
Hauskoja hapatushetkiä!
__________________________________________________________________________________
Tule tapaamaan Syö hyvä olo-kirjan kirjoittajia Taraa ja Annaa Kampin myymäläämme torstaina 14.2.2019. Vietämme ystävänpäivänä myymälässämme ”Suolisto – paras ystäväsi” teemailtaa. Tapahtumaa varten Tara ja Anna ovat valmistaneet pientä terveellistä purtavaa ja antavat vinkkejä, miten omasta arkiruokailusta voi itse tehdä suolistoystävällisempää.
Klikkaamalla tästä löydät Facebook-tapahtuman helposti. Jaathan tämän myös ystävillesi, sillä yhdessä on aina mukavampaa.
Tervetuloa!
Mikäli tykkäsit blogista, voit jakaa sen alla olevista napeista Sosiaalisessa mediassa, arvostaisimme sitä kovasti!