Hormonien vaikutus libidoon
2.6.2022 | Daniela Salomaa
Libidolla tarkoitetaan sukupuolista halukkuutta. Termi libido liittyy alunperin psykoanalyysiin ja sen kehittäjän Sigmund Freudin mukaan elämänviettiin ja mielihyvään yleisesti. Nykyisin libido yhdistetään erityisesti seksuaaliseen viettiin.
Libido on luonnollinen osa hyvinvointia. Seksuaalisuus on ominaisuus, joka on osa ihmisyyttä koko elämän ajan. Libido on hyvin yksilöllistä ja se myös vaihtelee monesta eri syystä. Ikä vaikuttaa sekä miehillä että naisilla libidoon, mutta se ei ole suinkaan ainoa tekijä. Heikentyneen libidon taustalla voi olla monenlaisia fyysisiä ja psykologisia syitä. Tässä kirjoituksessa keskityn hormonien vaikutukseen naisen libidoon ja sen luonnonmukaiseen tukemiseen.
Sukuhormonien vaikutus libidoon
Sukuormoneilla on merkittävä rooli naisen elämässä lähes koko elinkaaren aikana. Hormonit vaikuttavat kuukautiskierron lisäksi mm. aineenvaihduntaan, luuston tiheyteen, ihon elastisuuteen, painoon, mielialaan sekä unenlaatuun. Sukuhormonit säätelevät myös seksuaalista halukkuutta.
Varsinaiset naissukuhormonit ovat estrogeeni ja progesteroni
Hedelmällisessä iässä olevan naisen hormonitasot nousevat ja laskevat kuukautiskierron mukaan. Onkin tyypillistä, että ovulaation aikaan, kun estrogeeni on korkeimmillaan ja progesteroni alkaa kohota, myös seksuaalinen halukkuus on huipussa sillä tämä on tarkoituksenmukaista mahdollisen hedelmöittymisen kannalta. Tämä koskee naisia, joilla on luonnollinen kierto. Monet hormonivalmisteet vaikuttavat naisen omaan hormonituotantoon, jolloin sivuvaikutuksena voi olla seksuaalisen halukkuuden väheneminen.
Myös testosteronilla on merkittävä vaikutus naisen libidoon
Testosteronin tasot naisilla ovat vain noin 5-10% miesten testosteronitasosta ja androgeenien suhteellinen osuus vaikuttaa seksuaaliseen halukkuuteen. Säännöllinen liikunta ja lihaskunnon ylläpitäminen vaikuttaa niin fyysiseen hyvinvointiin kuin myös libidon lisääntymiseen testosteronin hienoisen nousun takia.
Estrogeenin, progesteronin ja testosteronin pitoisuudet laskevat vaihdevuosien myötä pysyvästi
Estrogeenin tason lasku post-menopaussissa liittyy usein halukkuuden vähenemiseen, sillä se vaikuttaa myös emättimen limakalvoihin. Niiden kuivumisen takia yhdyntä voi olla kivulias ja epämukava, jolloin kiihottuminen vaikeutuu ja seksinautinto katoaa. Siksi limakalvojen kunnosta huolehtiminen on tärkeää ja se koskee kaikenikäisiä naisia. On olemassa sekä hormonittomia paikallisvoiteita, että tarvittaessa paikallisestrogeenivoiteita, joista osa on saatavilla apteekista ilman reseptiä.
Sanonta ”If you don’t use it you lose it” pitää paikkansa! Säännöllinen seksi kumppanin kanssa tai soolona on hyväksi limakalvoille ja pitää ne kunnossa. Ikääntyminen ei ole automaattisesti huono asia libidon kannalta, koska siihen voi liittyä myös seksuaalista vapautumista, kokemusta, aikaa ja halua nauttia.
Naisen libido ei todellakaan pääty menopaussiin eikä ole kiinni pelkästään hormonitasoista. On myös kyse siitä, mihin suuntaa energiansa ja miten seksuaaliseksi kokee itsensä. Libido on monen tekijän summa ja siihen vaikuttaa elämäntapojen lisäksi hyväksyvä asenne ja tyytyväisyys itseensä ja elämään ylipäätään.
OSTA TÄSTÄ
Luonnolliset keinot pitää yllä libidoa
Ruokavaliolla on iso vaikutus myös hormoneihin ja libidoon
Keho osaa valmistaa tarvittavat hormonit itse, kun sille antaa oikeat rakennusaineet. Ihannetapauksessa saamme kaiken ravinnosta, joka sisältää hyviä rasvoja, antioksidantteja, vitamiineja ja hivenaineita. Monivitamiinivalmisteet toimivat ravitsemuksellisena turvaverkkona. Erityisen tärkeitä kaikenikäisille naisille ovat B6, B12, foolihappo, sinkki, magnesium, rauta, D3- ja E-vitamiini.
Wild Nutrition sarjassa on naisten tarpeisiin räätälöidyt valmisteet, jossa vitamiinit ja hivenaineet ovat ravinnon muodossa: Daily Multi Nutrient on nuorten naisten ravitsemuksellisiin tarpeisiin ja siinä on mukana myös ashwagandhaa, joka on hyväksi hormonitasapainolle ja libidolle. Daily Multi Nutrient 45+ on suunniteltu 45+ naisille tukemaan hormonaalisia muutoksia ja boostaamaan energiavarastoja mm. cordycepsin avulla.
Jo kautta aikojen on käytetty libidoa nostattavia afrodisiakkeja, jonka tarkoitus on herättää seksuaalisuus ja virittää tunnelmaan. Tällaisina pidetään esimerkiksi tummaa suklaata, kaakaota, granaattiomenaa ja ostereita sekä useita lemmenrohtoina perinteisesti käytettyjä kasveja:
- Sarviapila (Trigonella foenum-graecum L.) on yksi tutkituimpia kasveja naisen libidoon
- Shatavari (Asparagus racemosus) käytetään ayurvedassa naishormoneita tukevana rohtona
- Damiana lisää verenkiertoa sukupuolielimissä ja parantaa niiden hermotoimintaa: Love Elixir Prasad
- Ginseng vahvistaa seksuaalisuutta
- Mäkikuisma on erityisen hyvä post-menopausaalisille naisille, jotka kärsivät haluttomuudesta ja alakulosta
- Wild Nutrition Botanical Menopause Complexin sisältämä Dong Quai (Angelica sinensis) on tuhansien vuosien ajan perinteisesti naisen hormonaalisten oireiden tukemiseen käytetty kasvi. Kiinalaisen lääketieteen mukaan sen merkittävimmät ominaisuudet ovat sen kyky vahvistaa verta ja auttaa naisten vaivoissa erityisesti vaihdevuosissa sen estrogeenisen vaikutuksensa ansiosta.
Täydentävät hoitomuodot seksuaalisen halukkuuden lisäämiseen
Libido-ongelmiin voi hakea tukea myös täydentävistä hoitomuodoista, sillä ne huomioivat ihmistä psyko-fyysis-sosiaalisena kokonaisuutena.
Homeopatiassa libidoon liittyvät asiat otetaan huomioon niin fyysisellä kuin mielen tasolla. Monen homeopaattisen aineen oirekuvassa on myös seksuaalisuuteen liittyviä ominaisuuksia. Homeopaatti voi huomioida libidoon liittyvät ongelmat hyvin yksilöllisesti, ottaen huomioon konkreettiset oireet ja syyt niihin. Täsmäaineen valinta on ammattihomeopaatin tehtävä koska se vaatii syvällisempää perehtymistä homeopatian filosofiaan ja Materia Medicaan.
Yhdistelmätuotteet ovat helppo tapa tutustua homeopatiaan, sillä niissä yhdistetään tunnetuimmat homeopaattiset aineet käyttöindikaation mukaan. Dr. Reckewegin R41 sopivat erinomaisesti tähän yhteyteen. Ne sisältävät homeopaattisia aineita D-potenssissa, mm. Acidum phosporicum, Agnus castus, China, Conium, Damiana ja Sepia. Mikäli et ole varma, mikä yhdistelmävalmiste vastaa tarpeitasi, olethan yhteydessä asiantuntijoihimme joko myymälässä, etäkonsultaation kautta tai kyselylomakkeella.
Elokuusta lähtien on mahdollisuus konsultoida Daniela Salomaata PUR-kaupan virtuaalisen vastaanoton kautta. Tiedotamme tästä myöhemmin sosiaalisen median kanavissamme. Seuraathan meitä jo Instagramissa sekä Facebookissa.
Lue lisää aiheesta:
Mitä vaihdevuosista tulisi tietää?
Estrogeenidominanssi ja sen luonnonmukainen hoito
Mitä jokaisen naisen tulisi tietää naishormoneista?
Vaihdevuosioireet kesähelteillä
8 vinkkiä kuinka pitää vagina tyytyväisenä