Vaihdevuosioireet kesähelteillä

12.6.2022 | Daniela Salomaa

Kesää ja hellettä odotetaan yleensä innolla ja niistä iloitaan kolean alkukesän jälkeen. Mutta helteinen kesä voi olla myös ongelma jos sattuu olemaan vaihdevuosi-iässä oleva nainen, joka kärsii hikoilusta ja kuumista aalloista.

Mitä neuvoksi, jos kesähelle lisää jo ennestään tukalaa oloa? Tietyt ruoat ja juomat, kuten myös liiallinen aurinko ja saunominen voivat nostaa kehon lämpötilaa. Näitä tekijöitä on hyvä huomioida etukäteen ja varmistaa, ettei vahingossa tule lisättyä epämukavaa kuumuutta kehossa.

helle, vaihdevuodet ja hikoilu

Vinkkejä kehon viilentämiseen ja kuumien aaltojen vähentämiseen

Vältä kehon lämpötilaa nostavia ruoka-aineita ja valmistustapoja

Mikäli kärsit kuumista aalloista, olet jo varmaan huomannut, että tietyt ruoat ja juomat aiheuttavat lisää kuumuutta. Tämä liittyy ruoka-aineiden lämpöfunktioon.

Tästä ei puhuta paljon länsimaisessa ravitsemustieteessä, mutta kiinalaisessa lääketieteessä ja intialaisessa ayurvedassa ruokien lämpövaikutus on keskeinen tekijä ja  siihen kiinnitetään paljon huomiota, kuten myös sesonginmukaiseen ruokavalioon.

Kehon lämpöä lisääviä ja siksi vältettäviä ovat:

 • kaikki tulehdusta lisäävät ruoat, mm. punainen liha, einekset ja roskaruoka
 • voimakkaasti kuumennettu, rasvassa paistettu, grillattu ja käristetty ruoka
 • alkoholi
 • kahvi, tee, kaakao, kolajuomat, energiajuomat
 • tulisesti maustettu ruoka, mm. chili, erilaiset pippurit, inkivääri, kumina
 • liika sipuli, valkosipuli, kurkuma, korianteri
 • tomaatti, joillakin sitrushedelmät

  Näiden ruoka-aineiden käytössä on syytä muistaa kohtuus. Yksilöllisyys on myös tärkeää, joten seuraa miten kehosi reagoi ja pyri välttämään kuumuutta aiheuttavia ruokia ja juomia, varsinkin kesällä. Ja jos niitä tulee välillä nautittua, varmista, että samalla nautit enemmän viilentäviä ruoka-aineita ja vettä, sillä tasapaino on tärkeintä!

  Suosi viilentäviä ruokia ja huolehdi riittävästä nesteytyksestä

  Monet ruoka-aineet viilentävät kehoa, joten suosi niitä kesällä:

  • hedelmät, esim. vesimeloni, hunajameloni, ananas, omena, granaattiomena, persikka, nektariini, luumu
  • erilaiset marjat
  • vihannekset, esim. kurkku, kesäkurpitsa, parsakaali, retiisi, pinaatti
  • monet yrtit, esim. minttu, sitruunamelissa
  • riittävä nesteytys on tärkeää, nauti runsaasti sitruunalla ja mintulla maustettua viileää vettä
  • kookosvesi nesteyttää ja viilentää hyvin, voit käyttää sitä myös smoothien pohjana
  • myös elektrolyyttijuomat on hyviä nesteyttäjiä

  On hyvä muistaa, että tässäkin asiassa tasapaino on tärkeää! Ei ole hyvä, että käyttää pelkästään tai liikaa jääkylmiä juomia ja kylmiä ruokia, koska se voi haitata ruoansulatusta ja aineenvaihduntaa.

  elektrolyyttijauheet helteellä

  Muita vinkkejä kehon viilentämiseen ja kuumiin aaltoihin

  Liika auringonotto ja varsinkin ihon palaminen lisää kuumuutta, joten vältä aurinkoa ja suojaa ihoasi hyvin. Jos iho kuitenkin palaa tai olet muuten ollut paljon auringossa ja kaipaat viilennystä, voit käyttää Florame aloe geeliä.
  Tiesitkö, että aloe on tehokas kehon viilentäjä myös sisäisesti nautittuna, esim. Kiki Health aloe mehu.

  Myös saunominen ja kuumassa paljussa oleminen lisää kuumuutta ja voi aiheuttaa ikäviä tuntemuksia vaihdevuosissa. Tämäkin on tietysti yksilöllistä, joten seuraa miten kehosi reagoi. Kylmä suihku tai uinti viileissä luonnonvesissä pari tuntia ennen nukkumaanmenoa rauhoittaa sekä viilentää kehoa ja sen on todettu vähentävän myös yöhikoilua.

  Perinteisesti käytetty yrttirohto hikoiluun ja kuumuuteen on salvia (Salvia oficinalis), jota saa kapseleina tai uutteena, esim. Frantsilan Pohjan Akka, jossa on mukana myös rauhoittavaa sitruunamelissaa.

  Salviaa sisältävät myös vaihdevuosi-ikäisille naisille kehitetyt Together Menopause kapselit. Niissä on salvian lisäksi rauhoittavaa ashwagandhaa sekä 22 täysravintomuotoista vitamiinia ja hivenainetta tukemaan hormonitoimintaa ja -tasapainoa.

  Mainio keino saada viilennystä ovat eteeriset öljyt, varsinkin Floramen luomulaatuinen piparminttu.
  Eteeristä öljyä voi käyttää esimerkiksi kylmässä vedessä kostutetun kasvopyyhkeen päällä viilentämään otsaa, kaulaa ja dekolteeta.

  Homeopaattisista valmisteista voi suositella kokeiltavaksi Dr. Reckewegin R32 yhdistelmätippoja. Homeopatiasta voit saada muutenkin helpotusta erilaisiin vaihdevuosiin liittyviin oireisiin. Käytössä on useita aineita, joista homeopaatti voi valita sopivimman yksilöllisten oireiden ja naisen kokonaistilanteen mukaan.

  Lisätietoa vaihdevuosista voit lukea täältä.

  Elokuusta lähtien on mahdollisuus Danielan etäkonsultaatioon PUR kaupan kautta.