Titaanidioksidi kosmetiikassa

12.6.2021 | Laura Eskola

Kerroimme aiemmin titaanidioksidin käytöstä ravintolisissä, mutta entäs sitten kosmetiikka? Erityisesti luonnonkosmetiikan aurinkovoiteissa ja värikosmetiikassa käytetään usein titaanidioksia. Miksi se ei sitten kosmetiikassa ole vaarallista?

Nanokokoinen titaanidioksidi aurinkovoiteissa

Selitys löytyy titaanidioksidin partikkelikoosta, joka on fysikaalisessa aurinkosuojassa korkeampi, eikä pääse imeytymään kehoon. Titaanidioksidi luonnonkosmetiikassa on kapseloidussa muodossa, jolloin saadaan estettyä sen happiradikaalivaikutus. Luonnonkosmetiikan aurinkovoiteet ovat siis erittäin turvallisia käyttää. Titaanidioksidi suojaa sekä UVA- että UVB-säteilyltä eikä se vaikuta elimistön hormonitimintaan samoin kuin kemialliset suojat.

Tutkimuksissa osoitetut tataanidioksidin haitat ovat koskeneet nimenomaan nanokoon pilkottuja tataanidioksidipartikkeleita.
COSMOS standardin mukaisesti sertifioudussa luonnonkosmetiikan aurinkosuojavoiteissa mineraalifilttereinä toimivat titaanidioksidi- ja sinkkidioksidiyhdisteet eivät ole nanopartikkelikoossa eivätkä siten voi imeytyä ihoon. Kosmetiikkapakkauksen ainesosaluettelossa tulee aina ilmoittaa, jos tuote sisältää nanomateriaaleja. Nanomuotoiset ainesosat merkitään INCI -listaan sanalla “nano”, jolloin ainesosaluettelossa saattaa lukea esimerkiksi TITANIUM DIOXIDE (nano).

Eli kertauksena; Titaanidioksidi luonnonkosmetiikan aurinkovoiteissa on täysin turvallinen ja erittäin tehokas aurinkosuoja, kunhan varmistat että se ei ole nanokokoinen. Värikosmetiikassa sitä käytetään myös turvallisesti lisäämään valkoista pigmenttiä ja heijastavuutta.

titaanidioksidi kosmetiikassa