Kuinka sokeri vaikuttaa vastustuskykyysi?
14.10.2016 | PUR toimitus
Sokeri vaikuttaa terveyteemme monella tavalla. Yksi merkittävimmistä on sen vaikutus immuniteettiimme eli vastustuskykyymme. PUR:in immuniteettiviikkojen teemaan sopivasti halusimme tuoda tämän lähes jokaisen elämää ja ruokalautasta koskettavan asian esille, sillä sokerin vältteleminen on yksi parhaimmista keinoista pitää huolta omasta terveydestään.
Kehomme immuunipuolustus käy koko ajan taistelua erilaisia soluja uhkaavia vapaita radikaaleja, myrkkyjä, viruksia ja bakteereita vastaan. Toimiessaan kunnolla, puolustus pyrkii pitämään kehomme terveenä emmekä sairastu helposti flunssiin tai muihin tauteihin. Immuunipuolustuksemme taistelee terveytemme puolesta myös pidemmällä aikavälillä suojaten solujamme mm. rappeumasairauksilta, kuten esimerkiksi syöviltä. Sokeri heikentää tätä puolustuslinjaa.
Onko kaikki sokeri haitallista?
Kun puhutaan haitallisesta sokerista, tarkoitetaan muun muassa valkoista pöytäsokeria eli sakkaroosia, joka koostuu glukoosista ja fruktoosista, sekä pelkkää eristettyä fruktoosia, glukoosi-fruktoosisiirappeja sekä muita teollisuuden käyttämiä siirappeja. Nämä sokerit ovat eristetty luontaisesta alkulähteestään ja sisältävät pelkkää energiaa mutteivät laisinkaan ravintoaineita. Ne nostavat verensokerin nopeasti ylös aiheuttaen kehossa aina insuliinin erityksen lisääntymisen, mikä johtaa solujen heikentyneeseen puolustusmekanismiin. Lisättyä sokeria on mm. virvoitusjuomissa, makeisissa, leivonnaisissa, valmiskastikkeissa ja -ruuissakin.
On olemassa myös luontaisesti marjoissa, kasviksissa ja hedelmissä esiintyviä sokereita, joiden vaikutus kehoon on erilainen sen vuoksi, että samalla esimerkiksi marjasta tai hedelmästä saatava ravintokuitu, vitamiinit ja antioksidantit vaikuttavat kehoa suojaavasti, eikä marjassa esiintyvä sokeri pääse vaikuttamaan yhtä haitallisesti kehoomme. Ja tokihan kehomme tarvitsee jonkin verran sokereita energiantuotantoon. Hedelmissä on kuitenkin määrällisesti enemmän sokeria, joten kuluta niitä kohtuudella.
Muista myös erilaiset hedelmämehut, joita kauppojen hyllyt ovat pullollaan – yhdessä lasillisessa voi olla monta lusikallista sokeria joko lisättynä tai luontaisesti. Kun hedelmän mehu on teollisesti eristetty itse hedelmästä, sen sisältämä fruktoosi vaikuttaa kehossamme normaalia voimakkaammin. Paljon puhutaan myös ylimääräisen hedelmäsokerin vaikutuksesta maksan terveyteen. Kuormittunut maksa lisää riskiä sairastua erilaisiin infketioihin, kun sen resurssit eivät riitä kutsumattoman viruksen tai bakteerin eliminoimiseen. Älä siis hämäänny mehupurkkien terveyttä edistävistä sloganeista ja käytä niitä hallitusti.
Saatat huomata yhteyden oman ruokavaliosi ja sairastelun välillä – ehkä viime kuukausien herkuttelu on saattanut altistaa syksyn tullen helpommin flunssalle? Tai ehkä olet ollut ilman sokeria ja saanut nauttia tasapainosta ja terveydestä. Millä tavoin sokeri sitten haittaa kehomme toimintoja? Listasimme sinulle pääkohdat.
Sokeri vähentää hyvien suolistobakteerien määrää
On todettu, että kun suoliston nukkapinta on kansoitettu hyvillä bakteereilla, se vaikuttaa koko kehon toimintaan suotuisasti, eikä vähiten immuunipuolustuksen toimintaan. Sokeri ruokkii suoliston huonoja ja haitallisia bakteereita auttaen niitä lisääntymään vieden tilaa hyviltä mikrobistoilta. Tämä heikentää suoliston pinnalta lähtevän immuunipuolustusta tukevaa viestintää kehossa ja lisää riskiämme sairastua infektioihin. Suoliston pinnalla on tällöin myös enemmän tilaa tarttua taudinaiheuttajille ja hiivoille. Sokerien välttäminen on yksinkertainen tapa pitää huolta jokapäiväisestä terveydestään.
Lisäksi yhä useammat tutkimukset osoittavat suolistobakteeriston merkityksen mm. mielenterveydelle. Sokerin aiheuttamat muutokset suolistobakteeristossa aiheuttavat samalla suoliston nukkapinnan vaurioitumisen johtaen vuotavaan suoleen. Tällöin verenkiertoon ja sitä kautta aivoihin kulkeutuu sinne kuulumattomia aineita aiheuttaen häiriöitä mielialassa ja muistissa – sokerin poistaminen ruokavaliosta voikin edesauttaa mm. masennusoireiden hoitamisessa.
Sokeri aiheuttaa hiljaista tulehdusta
Muun muassa korkea verensokeri lisää kehossa solujen hapetusstressiä ja näin lisää kehossa kytevää hiljaista tulehdustilaa. Hiljainen tulehdus voi olla pitkään oireeton, mutta se alkaa aiheuttaa ennen pitkää erilaisia oireita kehossa, kuten sydän- ja verisuonisairaudet, muistisairaudet ja tyypin II diabetes. Myös toistuvat flunssakierteet ja jatkuva infektioherkkyys kielivät hiljaisesta tulehduksesta.
Pitääksesi verensokerin tasaisena, vältä erityisesti lisättyä sokeria ja suosi matalan glykeemisen indeksin, eli verensokeria vain vähän nostavia ruokia. Näitä ovat esimerkiksi proteiinipitoiset ruuat, kuten kala, kana ja kananmuna sekä vihannekset. Näin pidät samalla myös hiljaisen tulehduksen aisoissa ja pysyt terveenpänä.
Vehnällä sama vaikutus kuin sokerilla
Vehnä sisältää pitkäketjuista hiilihydraattia nimeltä amylopektiini, joka pilkkoutuu ruuansulatuksessa glukoosiksi, joka imeytyy nopeasti verenkiertoon. Näin myös esimerkiksi täysjyvävehnä on voimakkaasti verensokeria nostava ruoka-aine ja verrattavissa tavalliseen sokeriin ruokavaliossa. Kun välttelet sokeria, pyri siis välttämään samalla vehnää, jonka vaikutus immuniteettiin on sama.
Lue myös Leeni Viion mainio kirjoitus sokerikoukusta eroon pääsemisestä.
Lähteitä: William Davis: Eroon vehnästä, Dr.Axe, Everydayhealth.com