Kamilla Rautio: Premenopaussi ja oireiden lievittäminen

9.11.2016 | PUR toimitus

premenopaussi-oireiden-lievittaminenMuistan pienestä tytöstä asti kuulleeni monien eri naisten sanomana, ettei naisena oleminen ole helppoa ja että naisen pitää kärsiä kauneutensa eteen. Naiseudesta kehitettiin pienen tytön maailmaan yliluonnollisen ihmeellinen olotila ja naiseutta pidetään vieläkin yli-inhimillisenä elämänmuotona. Onhan se sitäkin, naiseuteen kuuluu paljon sellaisia ihmeellisyyksiä mistä toinen sukupuoli on jäänyt paitsi. Bette Midler on jossain sanonut julkisesti, että naisen vanheneminen ei ole lällärien puuhaa. Sanomisessaan hän osuu asian ytimeen.
Vanhenemiseen kuuluu runsain määrin erilaisia käännekohtia ja muutoksia, joita kehomme käy läpi. On selvää, että elimien toiminta heikentyy – eihän mikään moottorisoitu talouskoneemmekaan kestä ikuisesti. Tosin merkeillä on eroja, kuten myös geeniperimällä, joka olennaisesti vaikuttaa vanhenemisen eri ilmentymiin.

Hikoiluttaa, hermostuttaa, muisti tuntuu olevan välillä niin heikko, että mietit laittavasi kaikki sovitut menosi ja tehtäväsi iPhonen kalenteriin äänekkäällä muistutuksella, vessassa saa juosta kokoajan, yhä useampi yö on mennyt huonosti nukkuen, päänsärkyä, ihon ja hiusten elottomuutta, nivelsärkyä, rytmihäiriöitä.. Listaa voisi jatkaa loputtomiin – niin useita erilaisia oireita naiset ovat vuosikausia kuvanneet, kun on ollut kyse sanoista menopaussi, vaihdevuodet, hormonitoiminta ja vanheneminen.

Miksi vaihdevuosi-sanan pitäisi aiheuttaa kenessäkään negatiivisia tunteita tai häpeää? Puhutaan siitä juuri sellaisena kuin sen on – kukaan meistä naisista ei voi ylittää tätä ajanjaksoa, joten miksi tehdä siitä vielä kamalampaa häpeilemällä tai lokeroimalla se salaisuuksiemme boksiin? Ihan niin kuin vuodenaikamme vaihtuvat, vaihtuu meidän eri-ikäisenä toimivan kehomme koneistommekin toiminta. Sekä naisten että miesten, siinä olemme samanlaisia. Tosin naisilla tämä näkyy suoraan myös hormonitoiminnassa ja aiheuttaa erilaisia säätöongelmia moottorissamme. Yht´äkkiä, salakavalastikin, on naisilla kuukausittainen puhdistumisriitti eli kuukautiskierto päälaellaan. Totutut kiertovälit ei olekaan enää se sama kellon lyömä aika, vaan nämä hormonien ylläpitämät säädöt alkavatkin toimia hieman eri volyymilla ja aiheuttavat totutusta poikkeavia kehon toimintoja.

Menopaussi on pitkä jakso naisen elämässä ja sen sanotaan aiheuttavan naisen hormonitasapainossa muutoksia jo neljästä kahdeksaan vuotta ennen viimeisiä kuukautisia eli menopaussia. Oireet voivat siis alkaa jo varhain ennen ensimmäisiä häiriötiloja, mutta vaikeimmillaan ne ovat vuoden sisällä ennen menopaussia.

Premenopaussiaika eli esivaihdevuosiaika on se ajanjakso, jolloin nainen ensimmäisen kerran huomioi muutoksia kierrossaan ja kehossaan. Siinä saatetaan käydä hyvinkin värikkäät ajatusleikit oman kehon häiriön aiheuttajasta lääkärillä ramppaamisen lisäksi, mutta kun kohdalle osuu se yksi ihminen tai asiantuntija, joka mainitsee sanan vaihdevuodet, alkaa palaset loksahtelemaan kohdalleen.

Omalla kohdallani kävi niin, että aloin kärsimään kovasta ja lamauttavasta päänsärystä aivan yllättäen. Päänsärky alkoi aina aamuyöllä lähes samaan kellonlyömään, herätti minut eikä talttunut kahteen vuorokauteen millään päänsärkylääkkeellä. Se jyskyttävä särky vangitsi minut vaakatasoon. Tätä jatkui jonkin aikaa, kunnes avasin suuni oikeassa paikassa oikeaan aikaan –  itseäni vanhempi naishenkilö kysyi, olinko huomioinut päänsäryn ehkä liittyvän kiertooni ja kuinka ollakaan, se oli nimenomaan iskenyt aina muutaman päivän ennen kuukautisteni alkua.

Estrogeeni sekä keltarauhashormoni progesteroni ovat nämä naisen kaksi isointa roolia näyttelevää hormonia, joiden määrät ja niiden määrien balanssi vaikuttavat oireiluuun. Varsinkin esivaihdevuosien eli premenopaussin aikana kannattaa muistaa, että kyse voi olla estrogeenidominanssista estrogeenin puutteen sijaan, jolloin estrogeenin määrä on liian suuri suhteessa keltarauhashormoniin. Keltarauhashormonin puute on ensimmäinen hormonaalinen muutos premnopaussissa ja se voi ilmetä univaikeuksina ja lyhyinä kuukautiskiertoina.

Hormonien toiminnasta ja niiden hienosäätelystä on paljon luettavaa materiaalia netti tulvillaan, mutta koska keskityin tässä puhumaan nyt nimenomaan premenopaussista ja niiden oireiden lievittämisestä, kerron, että omat hormonilukemani on testattu, eikä niissä vielä ole näkynyt mitään muutoksia vaikka oireita itselläni jo onkin.

Siksi pidättäydyin niiltä lääkepurkeilta, mitä minulle suositeltiin ja vaihtoehtoisesti aloin hoitamaan kokonaisvaltaisesti kehoani – liikunta, stressitön elämä, puhdas ruoka, suoliston hyvinvointi, riittävä ja laadukas uni sekä tarvittavat lisäravinteet auttavat kehoani ylläpitämään vielä luonnollista elämänvaiheeni tilaa sellaisena, että kykenen nauttimaan täysipainoisesti muuten niin ihanasta iästäni.

wild-nutrition-vaihdevuodet

Wild Nutritionin Botanical Menopause Complex -ravintolisä sisältää useita ainesosia lievittämään mm. nesteen kertymistä sekä kokonaisvaltaisesti tasapainottaa hormonitoimintaani. Daily Multi Nutrient 45+ taasen ylläpitää elimistöni tarvitsemia ravintovarastoja sisältämällään vitamiini- ja mineraaliainesosillaan.

Purkilliset molempia syöneenä on kehoni tasapainottunut, nukun paremmin eikä kiertoni ole niin sekaisin kuin aiemmin. Kehoni ei kerää nestettä eikä päänsärkykään ole vaivannut. Jokaisen tulee etsiä itselleen ne sopivimmat keinot lievittää naiseuden ihanuuden tuomia muutoksia, mutta oman kokemukseni vuoksi voin suositella Wild Nutritionin orgaanisia tuotteita sinullekin.

Pysytään positiivisina – meillä on vain tämä elämä, joten hymyillään ja nauretaan läpi koko naiseuden vuoristoradan!