5 vinkkiä päänsäryn taltuttamiseen

25.8.2017 | PUR toimitus

Päänsärky on yksi kehomme keinoista viestiä siitä, että elimistössämme on jokin epätasapainossa. Päänsäryn syynä voi olla esimerkiksi korkea verenpaine, korkea tai matala verensokeri, nestehukka, fyysiset tai mentaaliset jännitystilat, hormonit, lääkitys tai tulehdukset. Mikäli päätäsi särkee usein, kannattaa pohtia mitä syitä sen taustalla voi olla. Lisäksi voit lieventää tai jopa taltuttaa päänsärkyjä seuraavien viiden vinkin avulla:

1. Tue maksaa

Elimistömme suurin sisäelin maksa sijaitsee vatsaontelon yläosassa pallean alla kylkiluiden suojassa. Maksa vastaa monista elimistömme toiminnoista ja sillä on keskeinen merkitys myös muiden elinten, kuten munuaisten, aivojen ja lihasten toiminnassa. Maksa muun muassa erittää ruuansulatuksen kannalta tärkeitä aineita sisältävää sappea, muokkaa ja varastoi syömästämme ruuasta imeytyneitä ravintoaineita, säätelee verensokeripitoisuutta ja kolesterolitasapainoa sekä osallistuu monen hormonin tuotantoon ja säätelyyn. Lisäksi maksa poistaa elimistöstä lääkeaineita, alkoholia ja muita myrkyllisiä aineita. Mikäli jokin maksan tehtävistä ei toimi kunnolla huonon ruokavalion tai elämäntyylin takia, voi se ilmetä päänsärkynä.

Voit tukea maksan toimintaa monilla ruoka-aineilla ja yrteillä, kuten valkosipulilla, sipuleilla, lehtivihanneksilla, voikukan juurella, artisokan lehdillä, takiaisen juurella, maarianohdakkeella ja B-vitamiiniravintolisillä sekä ristikukkaisilla vihanneksilla, joita ovat ruusukaali, keräkaali, lehtikaali, parsakaali, vesikrassi. Myös proteiinin lisäämisestä ruokavalioon saattaa olla apua maksan tukemisessa. Halutessasi voit lisäksi kokeilla hellävaraista maksan ja suoliston puhdistuskuuria.

2. Pidä verensokeri tasaisena

Valkoista sokeria sisältävien herkkujen syöminen ja liian pitkät ateriavälit saavat verensokerin heilahtelemaan joko korkeaksi tai matalaksi. Verensokerin heitteleminen voi puolestaan vaikuttaa adrenaliiniin ja kortisoliin tuotantoon, mikä voi altistaa päänsäryille. Pyri siksi välttämään tai ainakin minimoimaan pitkälle jalostettujen ja runsaasti valkoista sokeria tai vehnäjauhoja sisältävien ruokien syömistä. Syö proteiinirikasta ruokaa sekä paljon kasviksia ja terveellisiä rasvoja. Jätä kaupan hyllyyn kaikki sellaiset syötävät ja juotavat, joiden pakkauksissa on pitkä tuoteseloste ja joissa on käytetty paljon keinotekoisia aineita.

3. Käytä tarpeen tullen lisäravinteita

Päänsäryt voivat myös johtua tiettyjen ravintoaineiden puutteesta. Niistä länsimaisilla ihmisillä yleisimpiä ovat magnesiumin, B6-vitamiinin ja folaatin puute. Magnesium ja B6-vitamiini tukevat aivojen välittäjäaineen serotoniinin tuotantoa sekä verensokerin ja estrogeenin säätelyä, jonka liikatuotanto tai puute voi johtaa päänsärkyyn. Voit varmistaa näiden tärkeiden ravintoaineiden saannin syömällä päivittäin lehtivihanneksia, palkokasveja, pähkinöitä, siemeniä ja kokojyväviljoja. Halutessasi voit täydentää magnesiumin, B6-vitamiinin ja folaatin saantia laadukkailla ravintolisillä, kuten esimerkiksi kapselia myöten täysin luonnollisista raaka-aineista valmistettua Wild Nutritionin Food-Grown Magnesiumia ja B Complex Plussaa.

4. Juo riittävästi päivittäin

Riittävä veden juonti kuulostaa itsestään selvältä asialta, mutta todellisuudessa yllättävän moni juo päivän aikana liian vähän vettä tai nautittu neste koostuu pelkästään kahvista ja teestä. Monet saavat juotua päivän aikana enemmän vettä, kun he lisäävät vesikannuun tai -lasiin makua antamaan tuoretta sitruunaa, limeä, yrttejä tai jäisiä marjoja. Päivän nestemäärää voi myös kasvattaa tekemällä aamu- tai välipalaksi tuoreen kasvismehun, josta saa samalla vitamiineja, mineraaleja ja muita tärkeitä ravintoaineita. Mainioita vihermehujen raaka-aineita ovat esimerkiksi kurkku, selleri, salaatti, fenkoli, inkivääri, sitruuna, lime ja yrtit, kuten persilja, basilika ja minttu.

5. Vähennä ruutuaikaa ja suorista ryhti

Huonolla ryhdillä, tietokoneen, tabletin tai kännykän näyttöön tuijottamisella ja päänsäryllä on vahva yhteys toisiinsa. Lysähtäneessä istuma-asennossa olkapäät kiertyvät sisäänpäin. Se taas saa lapaluut loittonemaan selkärangasta, mikä aiheuttaa lapojen välisiin lihaksiin jatkuvan venytystilan ja lavoista olkapäihin lähtevien lihaksien ylikuormittumisen. Yläselän pyöristyminen saa pään työntymään eteen ja leuan kääntymään kohti rintaa, mikä kuormittaa kaularangan nikamia. Amerikkalaisessa Surgical Technology Internationalissa äskettäin julkaistun laskelman mukaan kännykän ruudulta lukeminen tai viestien kirjoittaminen huonossa ryhdissä voi aiheuttaa keskivertoihmiselle jopa noin 27 kilon lisäpainon niskan nikamille. Rasitus on verrattavissa voimaan, jonka noin kahdeksanvuotias lapsi aiheuttaisi roikkuessaan aikuisen niskassa. Lisäksi pään työntyminen eteen pitää niskalihakset jatkuvassa venytystilassa ja kaulan lihakset koko ajan kiristyneinä. Samalla tavoin yläselän pyöristyminen ja olkapäiden kiertyminen sisäänpäin pitävät rintalihakset jatkuvassa jännitystilassa. Ryhdin oikaisemin voi siis olla monelle helpoin tapa pitää työpäivän aikana alkava päänsärky loitolla.

 

Lähteet:
Saunapilates – hyvinvointia selälle
http://www.wildnutrition.com/our-blog/5-methods-of-combating-a-headache/