Intohimoista ravintoterapeuttia inspiroi muiden hyvinvointi – ”Tämän täytyy olla tulevaisuutta”

30.6.2016 | PUR toimitus

Wild Nutritionin perustaja Henrietta Norton

Wild Nutritionin perustaja Henrietta Norton

Nainen, joka on luonut uuden standardin ravintolisämarkkinoilla selittää kädet viuhuen mikä häntä inspiroi. Wild Nutritionin perustaja Henrietta Norton on lanseeraamassa ravintolisäsarjaansa Suomeen. Vaativa yleisö, joka koostuu bloggareista, toimittajista ja alan ammattilaisista, kuuntelee vakuuttavasti esiintyvää Nortonia tarkkaavaisesti. Tälle porukalle ei mikä tahansa mene läpi, joten sanoma on ilmeisen kiinnostavaa.

Henrietta Norton on koulutukseltaan ravintoterapeutti ja harjoittanut tätä ammattia viimeiset kolmetoista vuotta. Norton on erikoistunut naisten terveyteen ja raskauteen. Norton koki itse parikymppisenä ravintoterapeutin avulla ravintoherätyksen, jolla oli suuri vaikutus hänen hyvinvointiinsa. Nyt hän haluaa omassa työssään auttaa muita saavuttamaan samat hyödyt.

Norton perehtyi työssään markkinoilla oleviin tuotteisiin ja mitä enemmän hän asiaan perehtyi sitä epämukavammaksi hänen olonsa muuttui. Lopulta hänen alkoi olla eettisesti mahdotonta suositella asiakkailleen tuotteita, joiden tiesi käytännössä olevan hyödyttömiä.

Viimeiset yhdeksän vuotta Norton on tehnyt tutkimus- ja kehitystyötä. Hän on perehtynyt laajalti alan tutkimuksiin ja tehnyt yhteistyötä asiantuntijoiden kanssa. Käytännön potilastyöstä kerätyt kokemukset ovat auttaneet häntä kehittämään tuotteita haluamaansa suuntaan.

Nortonilla on myös tausta funktionaalisen lääketieteen puolella, mikä on antanut hänelle hyvät eväät kehon kokonaisvaltaiseen tarkasteluun – asia, joka on ehdottoman tärkeä osa hänen filosofiaansa edelleen. Norton antaa esimerkin:

”Jos kärsii vaikka stressistä, ei ole järkevää syödä pelkästään B- tai D-vitamiinia, vaan koko elimistön toimintaa täytyy tukea. Ajattelen sitä kaikessa mitä teen”, Norton sanoo.

Henrietta Norton kertoo pyrkivänsä kestävyteen ja koko tuotantoketjun kestävän lähempää tarkastelua.

Henrietta Norton kertoo pyrkivänsä kestävyteen ja koko tuotantoketjun kestävän lähempää tarkastelua.

Hyvää tarkoittavissa ravintolisissä on usein paljon keinotekoista ja niiden annostukset ja yhdistelmät saattavat olla vääriä, jolloin niiden syöminen menee hukkaan. Nortonin mukaan Britanniassa on tutkittu, että synteettisesti tuotettujen ja niin sanottujen eristettyjen ravintolisien imeytyvyys on murto-osan luokkaa. Hän on tyytyväinen, jos joku esimerkiksi soittaa ja kertoo nähneensä tv-ohjelman, jossa väitettiin ravintolisien olevan tehottomia. Norton haluaisikin lisätä keskustelua aiheesta, koska hän on usein kriitikkojen kanssa samaa mieltä.

Vuonna 2013 Norton perusti miehensä kanssa Wild Nutritionin muutamalla tuotteella. Nyt tuotteita on yli kolmekymmentä neljässä eri tuotesarjassa eri elämäntilanteisiin. Tuotteita myydään koko Britanniassa, mutta Wild Nutrition on levinnyt myös Britannian ulkopuolelle muun muassa Pohjoismaihin. Wild Nutrition on perheyritys Itä-Sussexissa, jossa auttavat Nortonin aviomiehen lisäksi hänen kolme poikaansa.

Wild Nutrition Food-Grown-ravintolisäsarja

Norton itse esittää kysymyksen, tarvitseeko nykyihminen ravintolisiä ja vastaa ponnekkaasti ”kyllä, ehdottomasti”. Norton sanoo elämäntapamme muuttuneen paljon vaativammaksi. Yksi asia, mikä vaikuttaa elimistön kuormittumiseen sekä ravintoaineiden riittämättömään saantiin on liika lääkitseminen. Hän mainitsee esimerkin Britanniasta, jossa 40 prosenttia ihmisistä tulee ulos lääkärin vastaanotolta kolmen reseptin kanssa. Myös jokapäiväisemmät asiat, joita ei välttämättä tule ajatelleeksi, voivat heikentää imeytyvyyttä. Esimerkkinä hän mainitsee ehkäisypillerit, jotka vähentävät tärkeän foolihapon määrää elimistössä. Maaperä köyhtyy. Ruokaa pitäisi syödä järjettömiä määriä, jotta olisi mahdollista saada tarvitsemansa ravintoaineet. Edes luomu ei ole ratkaisu tähän ongelmaan. Lisäksi keinotekoiset lannoitteet ja torjunta-aineet kuormittavat elimistöä entisestään ja aiheuttavat kertyessään ongelmia.

Nortonin kehittämien Food-Grown®-ravintolisien ravintoaineet kasvatetaan hitaasti ruokamassassa, jolloin lopputuote on 100% ravintoa. Hän on tutkinut tarkkaan, kuinka paljon keho pystyy ottamaan tiettyä ainetta kerralla vastaan. Nortonille on ollut tärkeää löytää tuote, joka puhuisi elimistön kieltä, jonka keho tunnistaisi ja osaisi ottaa vastaan.

”Halusin luoda tuotteen asiakkailleni. Antaa heille parasta, jotta heidän kehonsa voisi tervehtyä.”

Norton on intohimoisen innostunut yrityksestään niin kuin yrittäjän tietysti kuuluukin olla, mutta hän tuntuu olevan aidosti kiinnostunut muiden hyvinvoinnista ja miettii mitä hän voisi tehdä, jotta muilla olisi parempi olla – oli kyseessä liiketoiminta tai ei. Hän ei ainoastaan myy tuotetta, vaan uskoo aidosti ja vilpittömästi kehittäneensä jotain ainutlaatuista.

”Tämä saattaa vaikuttaa, että olemme yksi ensimmäisistä yrityksistä, joka tätä tekee, mutta lupaan että tämä on tulevaisuutta. Tämän täytyy olla tulevaisuutta ja todistaa, että ravintolisät ovat menossa suuntaan, jossa niistä tulee enemmän ravinnonkaltaisia, kuten yrtit.”

“Jos vaadimme ruoaltamme että se on mahdollisimman puhdasta, aitoa ja ravitsevaa, miksi tyytyisimme sen vähempään ravintolisien kohdalla?”