Rentouttava sinivalkoinen chia-vanukas

5.12.2017 | PUR toimitus

Suomen suuren juhlapäivän kynnyksellä mekin PUR:ssa haluamme kantaa kortemme kekoon ja onnitella 100-vuotiasta, huikean kaunista kotimaatamme: sinivalkoinen chia-vanukas, olkaa hyvät!

Olemme kiitollisia meitä ympäröivästä, uniikista luonnosta ja kaikista sen mielettömistä villiantimista ja tunnemme ylpeyttä kaikista niistä kiinnostavista asioista ja ilmiöistä, joita piskuisesta Suomesta puskee maailmalle.

Virittäydymme juhlapäivän tunnelmaan tyylillemme uskollisena – hyvinvointia ja inspiraatiota ympärillemme levittäen. Luonnollisesti haluamme tarjoilla jotakin sinivalkoista, herkullista ja terveellistä itsenäisyyspäivän jälkiruoaksi. Kerrostettu chia-vanukas, mikäpä muukaan!

Sininen väri luonnollisista lähteistä saatuna ei olekaan ihan kaikkein yksinkertaisin juttu. Sellainen syntyy kuitenkin lopulta tosi helposti, uskokaa tai älkää, kotimaisesta punakaalista! Värin voi valmistaa etukäteen ja väriaine ei maistu lopputuloksessa lainkaan.

Sinivalkoinen chiavanukkaamme onkin oivallinen päätös itsenäisyyspäivän juhla-aterialle. Chian siemenet sisältävät tunnetusti runsaasti omega-3-rasvahappoja, sekä kuituja, josta suolisto kiittää runsaamman ruokailun päätteeksi.  Lisäsimme vanukkaaseen myös hieman ashwagandhaa, joka on yksi ayurvedassa käytetyimpiä adaptogeenisia yrttejä. Sen sanotaan rentouttavan ja lievittävän stressiä.

Chia-vanukkaan voi kruunata haluamallaan vaahdotetulla kermalla. Oma suosikkimme on  vegaaneillekin sopiva kookoskerma. Kermakruunun päälle voi ripotella omaa suosikkigranolaa. Kuvamme jälkkärissä käytimme Primrose’s Kitchen Orange & Cashew granolaa.

Rentoa ja juhlavaa itsenäisyyspäivää!

CHIA-VANUKAS
neljä annosta

4 dl makeuttamatonta mantelimaitoa
1 dl chian siemeniä
1 dl kookoshiutaleita
1 rkl vaahterasiirappia
1 tl ashwagandhaa
½ tl vaniljajauhetta
1 banaani
vaahdotettua kookos- tai kuohukermaa
granolaa

Sekoita chian siemenet mantelimaidon, kookoshiutaleiden, vaahterasiirapin, ashwagandhan ja vaniljajauheen sekaan ja anna tekeytyä muutaman tunnin ajan jääkaapissa.

Jaa vanukas kahteen kulhoon. Sekoita toiseen sinistä värinestettä, kunnes värin sävy on mieleinen. Kerrosta laseihin valkoista ja sinistä chiavanukasta. Pilko päälle banaania, lisää vaahdotettu kerma ja granola. Tarjoile viileänä.

LUONNOLLINEN SININEN VÄRI
neljään vanukkaaseen

½ punakaalia
vettä
max ½ tl ruokasoodaa

Pilko punakaali paloiksi ja asettele kattilaan. Peitä vedellä siten, että kaikki kaalipalat peittyvät. Keitä kannen alla noin 15-20 minuuttia. Poista kaalinpalat siivilöimällä ne ja palauta violetti neste kattilaan. Keitä nestettä kasaan vielä ainakin 20 minuuttia, kunnes se tuntuu hieman paksummalta ja tiivistyneeltä. Jäähdytä. Siirrä voimakkaan violetti neste lasipurkkiin. Ala lisätä siihen soodaa noin 1/8 teelusikallista kerrallaan koko ajan sekoittaen. Seuraa värin muuttumista ja lisää soodaa varovasti pieniä määriä, kunnes neste muuttuu tumman siniseksi. Väri on valmis. Voit säilyttää väriä jääkaapissa tarvittaessa muutaman päivän siihen asti, kun tarvitset sitä.