Pätkäpaasto – kenelle, miksi ja miten?

4.1.2022 | Annamari Seilola

Pätkäpaastoa voi toteuttaa muutamilla erilaisilla tavoilla, mutta perimmäinen tarkoitus pysyy samana; ruokailu toteutaan niin, että ruoka nautitaan tietyn aikaikkunan sisällä, ja tätä aikaikkunaa seuraa paastonaika.

Pätkäpaastoa voidaan toteutaa päivittäin. Tällöin ruoka nautitaan kahdeksan tunnin sisällä ja loput 16 tuntia henkilö on ravinnotta. Toinen tapa toteuttaa pätkäpaastoa on noudattaa niin sanottua 5:2 menetelmää. Tällöin henkilö syö viitenä päivänä viikossa normaalisti ja paastoaa kahtena päivänä. Kolmas tapa toteuttaa pätkäpaastoa on paastota joka toinen päivä.

pätkäpaasto esimerkkiPätkäpaasto tutkimuksia

Pätkäpaaston hyödyistä on puhuttu paljon viime vuosien aikana. Asian tiimoilta löytyy paljon tutkimuksia. Pätkäpaasto on tehokas tapa hallita painoa sekä sammuttaa kehon matala-asteista tulehdusta. Teho perustuu pitkälti kaloreiden rajoittamiseen.

Pätkäpaasto terveyden ja painonhallinan tukena

Pätkäpaaston uskotaan myös estävän kehon ennenaikaista ikääntymistä. Myös suolisto hyötyy paastoilusta. Ruuansulatus saa lepoa ja näin ollen myös terveydelle hyödyllinen suoliston mikrobisto eli bakteeristo lepää. Monipuolinen bakteeristo tukee muunmuassa ihmisen puolustusjärjestelmää, ruuansulatusta sekä ihon kuntoa.

Toteuta pätkäpaasto oikein

Jos olet ensikertalainen, suosittelen sinua aloittamaan pätkäpaastoilun asteittain. Voit kokeilla aluksi paastota 16 tuntia vuorokaudesta muutamana päivänä viikossa. Tällöin nautit kaiken ravinnon kahdeksan tunnin aikana. Voit jättää välistä esimerkiksi aamupalan ja nauttia päivän ensimmäisen aterian puolen päivän aikoihin. Viimeinen ateria olisi näin ollen klo 20 illalla. Vaihtoehtoisesti voit jättää illallisen välistä ja nauttia viimeisen aterian klo 16 iltapäivästä. Tällöin voita nauttia aamupalan klo 8 seuraavana aamuna. Valitse kumpi tahansa sinulle sopivampi vaihtoehto. Tärkeää on antaa keholle vähintään 16 tunnin paasto. Ihmisen keho tarvitsee kuitenkin vähintään 12 tuntia päästääksen paastotilaan, jolloin esimerkiksi rasvanpoltto tehostuu. Ota tavaksesi siis ainakin 12 tunnin paasto päivittäin.

esimerkki paastopäivästä

Kun kehosi on tottunut paastoamiseen voit kokeilla toteuttaa tätä pätkäpaaston muotoa päivittäin. Voit kokeilla siirtymistä myös pidempiin paastoaikoihin paastoamalla joka toinen päivä tai kahtena päivänä viikossa. Paastoa ei tulisi kokea elämää rajoittavana vaan sen sijaan aikaa ja energiaa vapauttavana. Paasto tarjoaa mahdollisuuden käyttää aikaa muuhun kuin aterioiden suunnitteluun ja valmistukseen.

On myös tärkeää kiinnittää huomiota ravinnon laatuun. Ei ole se ja sama mitä syöt. Ravintoterapeuttina minulle on itsestään selvää, että painotan terveellisen ja prosessoimattoman ravinnon tärkeyttä. Sen sijaan, että nauttisit ravintoköyhiä eineksiä ja suuren määrän höttöhiilareita, suosittelen syömään runsaasti luomukasviksia, hedelmiä ja marjoja, juureksia, hyvälaatuista proteiinia ja hyviä rasvahappoja. Näin kehosi ottaa vastaan paastonkin paremmin. Muista myös, että ei ole tarkoitus ahmia ylimääräsiä kaloreita aikaikkunan sisällä. Tämä kumoaa pätkäpaaston hyödyt.

Aluksi paasto saattaa tuoda mukanaan epämiellyttäviä sivuoireita kuten päänsärkyä, unettomuutta ja näläntunnetta. Nämä oireet usein helpottavat muutaman viikon sisällä. Voit vähentää näitä oireita juomalla riittävästi nestettä, jonka joukkoon sekoitat laadukasta elektrolyyttijauhetta. Paaston aikana voit nauttia myös kahvia tai teetä, mutta muista nyrkkisääntönä, että yli 50 kaloria rikkoo paaston. Näin ollen kahviin voi lorauttaa pienen määrän kermaa, maitoa tai kauramaitoa, mutta suuret määrät pysäyttävät paaston.

Sopiiko pätkäpaasto kaikille?

Pääsääntöisesti pätkäpaasto sopii perusterveille nuorille ja aikuisille. Niin kuin kirjoituksen alussa mainittiin, pätkäpaastoa voidaan hyödyntää myös joidenkin sairauksien tukihoitokeinona. En kuitenkaan suosittele paastoa raskaana oleville tai imettäville äideille. Pätkäpaastoa ei suositella myöskään 1-tyypin diabeetikoille tai syömishäiriötä sairastaville.