Mitä jokaisen 40-vuotiaan naisen olisi hyvä tietää edessä olevista hormonimuutoksista?

8.11.2022 | Daniela Salomaa

Naisen keho elää sykleissä, muuttuu ja sopeutuu. 35 vuoden jälkeen munasarjojen toiminta alkaa asteittain hiipua ja naisen ollessa 40+ iässä käynnistyy useita vuosia kestävä siirtymä kohti menopaussia.

Puhutaan perimenopaussista, joka alkaa keskimäärin 45 vuoden iässä, mutta siihen liittyvät hormonaaliset muutokset voivat ilmoitella itsestään jo paljon aikaisemmin. Kyseessä on luonnollinen muutosprosessi, jota ei voi välttää tai pysäyttää. Perimenopaussi kuuluu jokaisen naisen elämänsykleihin, aivan kuten murrosikäkin.

Vaikka kyseessä on luonnollinen siirtymä, se voi tulla monelle naiselle yllätyksenä.

Moni nelikymppinen ei osaa yhdistää kehossa ja mielessä tapahtuvia muutoksia alkamassa olevaan perimenopaussiin. On tyypillistä, että ensimmäiset muutokset liittyvät unen laadun ja stressinsietokyvyn alenemiseen, jotka saatetaan joko kokonaan sivuuttaa tai pistää ruuhkavuosien piikkiin.

Vaihdevuosiin liittyvät hormonaaliset muutokset saattavat myös tuntua kaukaisilta hedelmällisessä iässä olevasta naisesta. Ne mielletään vanhempien, yli 50-vuotiaiden naisten asiaksi. Muutos ei kuitenkaan tapahdu hetkessä, vaan kyseessä on sekä fyysisesti että henkisesti tärkeä siirtymä, joka ansaitsee enemmän huomiota.

Vaihdevuodet edelleen vaiettu aihe

Sekä perimenopaussista että menopaussista puhutaan julkisessa keskustelussa edelleen vähän ja tietoa on saatavilla niukasti. Vaikka viime vuosina on ollut nähtävissä hienovaraista muutosta asenteissa, vaihdevuosiin liittyy edelleen yllättävän paljon stigmaa, kauhistelua ja perusteettomia pelkoja.

Pelko on luonnollista seurausta tiedon puutteesta. On kuvaavaa, että useat naiset osaavat tarkalleen sanoa missä vaiheessa kuukautiskiertoaan he ovat ja mitä kierron eri vaiheissa tapahtuu, mutta koska tietoa perimenopaussiin liittyvistä muutoksista on saatavilla niin vähän, ovat he ymmällään tästä aihealueesta.

Tiedostamalla edessä olevat hormonaaliset muutokset ja miten ne vaikuttavat kehoon ja mieleen naiset pystyvät paremmin valmistautumaan tulevaan ja elintavoillaan vaikuttaa siihen, että siirtymä kohti kuukautisten loppumista on mahdollisimman lempeä ja tasainen.

40+ nainen, on aika huolehtia omasta hyvinvoinnista

Siinä missä nuorempi keho saattoi saada enemmän anteeksi, moni 40 vuotta täyttänyt nainen huomaa, että keho ei ole yhtä palautumiskykyinen ja muutenkaan aivan entisensä. Ehkä urheilusta palautuminen kestää hieman kauemmin, vyötärölle jumittuu muutama sitkeä lisäkilo, alkoholin nauttiminen aiheuttaa pahemman olotilan, väsymys painaa, aivot eivät toimi yhtä kirkkaasti, uni on katkonaisempaa, hiukset ohenevat ja lista jatkuu… Vaikka muutokset liitetään yleisesti ikääntymiseen, on monilla näistä suora yhteys sukuhormoneihin ja muutoksiin niiden tasoissa, vaikuttaen kokonaisvaltaisesti mm. aivojen toimintaan, sokeriaineenvaihduntaan, maksan toimintaan, kilpirauhaseen ja lisämunuaisiin.

Onneksi hormonien toimintaan voidaan vaikuttaa monin eri keinoin myös perimenopaussissa. Tärkeässä asemassa on ravitsemus, säännöllinen liikunta ja stressinhallinta. Myös kemikaalien välttäminen ja maksan ja suoliston tukeminen on tärkeää, erityisesti jos kärsit hormonaalisista oireista.

Mitä aiemmin muutoksia elämäntavoissa toteutetaan, sitä todennäköisempää on, että myöhemmät siirtymän vaiheet kohti menopaussin jälkeistä aikaa ovat helpompia ja kärsimme vähemmän ikääntymisen myötä yleistyvistä sairauksista. Perimenopaussi tarjoaakin mahdollisuuden parempaan oloon ja terveyteen vuosikymmeniksi eteenpäin.

Nyt jos koskaan on hyvä aika ryhtyä priorisoimaan unta, huolehtimaan laadukkaasta ravinnosta ja verensokerin pysymisestä tasaisena, liikkua riittävästi ja pitää parasympaattinen hermosto ja vagushermo aktivoituna.

Hormonikorvausta vai ei? Sinä päätät

Kuten yllä todettiin, vaihdevuosiin liittyy edelleen runsaasti epätietoisuutta ja harhaluuloja. Kyseessä ei ole estrogeenin puutoksesta johtuva sairaus, jonka oireita pitää välttämättä hoitaa hormonien avulla. Taustalla on myös monia muita tekijöitä eikä kaikkea voida laittaa sukuhormonien piikkiin. Hormonikorvaushoitoa voidaan toisinaan tarvita. Päätöksenteon tueksi tarvitaan ajantasaista ja monipuolista tietoa mm. testausmahdollisuuksista, progesteronin ja estrogeenin vaikutuksista, hormonien aineenvaihdunnasta ja yksilöllisistä riskeistä, jotta nainen voi tehdä itselle parhaiten sopivat ratkaisut.

Kaikista näistä syistä olen halunnut luoda oman verkkovalmennuksen 40+ naisille. Valmennuksen tarkoitus on lisätä 40+ naisten tietoisuutta edessä olevista hormonaalisista muutoksista ja innostaa pitämään parasta mahdollista huolta itsestään. Tavoite on auttaa naisia valmistautumaan siirtymään, jotta siitä tulisi mahdollisimman sujuva. Valmennuksen konkreettisten ohjeiden avulla on mahdollista ennaltaehkäistä tulevia ja lieventää mahdollisesti jo ilmeneviä perimenopaussin oireita.

Valmennus hyödyntää myös 50+ naisia. Vaihdevuosioireet voivat kestää vielä useita vuosia kuukautisten loputtua. Niitä voidaan usein helpottaa sopivalla ravitsemuksella, liikunnalla, stressinhallinnalla ja monilla luonnonmukaisilla keinoilla, joista kerrotaan valmennuksessa. Naisen elimistöllä on kyky sopeutua naishormonitasojen muutoksiin perimenopaussissa ja sen jälkeen, kun sille annetaan mahdollisuus ja otolliset olosuhteet.

Naisen uusi kevät: Luonnollista hyvinvointia perimenopaussiin ja sen jälkeen- verkkovalmennus nyt saatavilla PURin verkkokaupasta.

 

Liittyvät artikkelit: