Virpi Raipala-Cormier: Kukkaterapia kohottaa mielialaa ja tasapainottaa tunteita

7.5.2018 | PUR toimitus

Elämä on, kuten kaikki tiedämme, koulua. Jokaisen ihmisen koulu on erilainen, mutta kaikilla on sama päämäärä – tiesi sitä tai ei – olla onnellinen ja terve. Jokainen elämän aikana koettu asia vaikuttaa miten tämä tie etenee… olemmeko kiinni vanhassa vai pystymmekö päästämään irti ja osaammeko ymmärtää elämän läksyjen opetukset. Ihminen on biopsykososiaalinen olento, jonka terveyteen vaikuttaa niin keholliset, psykologiset kuin ihmissuhde- ja ympäristöasiat. Useammin puhutaan psykosomatiikasta eli siitä, miten tunteet ja mieli vaikuttavat kehon terveyteen.

 

Keho on kuin peili, joka kertoo, kuinka voimme sisäisesti. Tyytymätön ja maassa oleva mieliala voi heikentää mm. immuunipuolustusta, jolloin sairastumisalttius lisääntyy. Jatkuva lihasjännitys tai kivun tuntemukset saattavat taas kertoa, että keho on alkanut kantaa puolestamme jotain, joka oli tai on helpompi tukahduttaa kuin kokea ja ilmaista.

Kukkaterapia tukee kehoterapioita kuten esim. hierontoja, osteopatiaa, jäsenkorjausta, rosen-terapiaa ja shiatsua helpottamaan lihaslukkojamme ja jännityksiämme. Se auttaa esimerkiksi joogaajaa itsetuntemuksessa, jolloin se kuorii pois fyysisiä, psyykkisiä ja tunne-elämän ongelmia kerros kerrokselta ja näin edistää sisäistä rauhaa ja tyytyväisyyttä.

Tohtori Bach – lääkäri ja homeopaatti sekä englantilaisen kukkaterapian kehittäjä – viittasi vajaa sata vuotta sitten myös siihen, miten kukkaterapia monien muiden terapioiden ohella voi auttaa puhdistamaan pois niin tämän elämän aikana koettuja kolhuja kuin myös sisäämme jääneitä ikiaikaisia jälkiä. Hänen mielestään 80% kaikista kehon sairauksista on psykosomatiikkaa.

Jokaisella kukalla on oma sille ominainen vaikutusalueensa. Ne vaikuttavat psyykeen kaikkiin tasoihin ja niillä on tasapainottava ja kielteisiä tuntemuksia heikentävä vaikutus. Ne purkavat tunnelukkoja ja haitallisia tietoisia tai tiedostamattomia ajatusmalleja.

Kukkatipat hoitavat kokonaisvaltaisesti koko olemustamme. Ne voivat olla suureksi avuksi joko yksinään tai muiden hoitomuotojen tukena.

Kukkaterapiavalmisteiden käyttö

Suomalaiset 24 kukkaa ovat ehtineet auttaa ihmisiä jo 30 vuotta – aina Japania myöten. Ne ovat turvallisia ja niiden käytön yhteydessä ei ole havaittu haittavaikutuksia. Niitä voidaan käyttää myös minkä tahansa normaalin lääkityksen kanssa.

Kokeile itsellesi ja läheisillesi kukkauutoksia, jotka ovat informaatioterapiaa hieman samaan tapaan kuten homeopatiakin. Saat niistä mielen ja tunne-elämän tasapainoa ja hyvinvointia.  Ne auttavat myönteisesti mm.

  • mielialan kohottamiseen
  • sisäiseen kasvuun
  • tunne-elämän tasapainoon
  • itsetuntemukseen
  • ihmissuhteiden lämpenemiseen
  • muutosvaiheisiin
  • rakastamisen taitoon
  • stressin hallintaan
  • itsetuntoa kohottavasti
  • masentuneisuuteen
  • vaikeisiin elämän haasteisiin
  • jännittyneisyyteen
  • uupumuksen voittamiseen
  • yksinäisyyteen
  • elämän iloon
  • pelokkuuteen

Valitse tilanteeseen parhaiten sopivat kukat joko ”mutu-tuntumalla” esimerkiksi katsomalla kukkien kuvia tai järjelläsi. Keskity mieluiten vain muutamaan kerrallaan. Usein suositellaan kolmen kukan yhdistelmää. Käytä kukkatippoja säännöllisesti ja tee tavoitteellisesti itse elämästäsi onnellisempi liittämällä niiden käyttöön myönteiset vahvistuslauseet.

Kaupasta saatava varastoliuos säilyy hyvänä lähes 10 vuotta, mutta veteen laimennettu käyttöliuospullo vain pari viikkoa. Käyttöliuoksen säilyvyyttä lisää esim. 1-2rkl (5ml) alkoholia 30ml pulloa kohti. Yhdestä 10ml:n kukkaterapiavarastopullosta riittää ainetta noin 80 käyttöliuospullolliseen. Tarkemmat ohjeet löytyvät varastopullosta.

Kukkatippoja voi käyttää myös ulkoisesti esim. kylvyssä, jolloin käyttöliuosta lisätään yhtä kylpyä / jalkakylpyä kohti 6-12 tippaa (varastopullosta voit suoraan tiputtaa kylpyyn 1-2 tippaa). Tippoja kannattaa levittää myös iholle suoraan esimerkiksi hartiajännityksiin kuusen kukkatippaa.

Kukkatipat auttavat myös lemmikki- ja kotieläinten hyvinvointiin esimerkiksi juomaveteen sekoittamalla. Käyttöliuosta käytetään eläimen koon ja herkkyyden mukaan 1-4 tippaa 2-4 kertaa päivässä ja varastopullosta 1 tippa.

Myönteiset vahvistuslauseet tehostavat vaikutusta. Kannattaa käyttää positiivisia lauseita ja sanoja samalla kun ottaa kukkatippoja. Esimerkiksi olen tasapainoinen, olen turvassa jne. Näin ajatusten myönteinen vahvistaminen antaa piilotajuntaan positiivisia virikkeitä.

Esimerkkejä eri tilanteisiin sopivista kukista

Hartia-niskaseudun jännityksiin ja paineisiin saattavat auttaa Kuusen kukkatipat. Ne helpottavat, kun on ottanut itselleen esim. liikaa töitä, jolloin stressaantuu ja hartia-niska-alue menee jumiin. Kuusi on erinomainen myös niille, jotka huolehtivat liikaa muidenkin elämästä ja hyvinvoinnista. Käytä myös hieronnan yhteydessä iholle.

Jos immuniteetti on heikko ja sairastelee usein, kannattaa kokeilla Siankärsämön kukkatippoja kun tarvitsee lisää bioenergiaa eli omaa voimaa. Se auttaa ihmistä löytämään ja noudattamaan omaa ”tietään”. Tipat suojaavat myös haitallisilta, ulkoisilta vaikutuksilta kuten mobiilipuhelimien, tietokoneiden, saasteiden ja pahojen ajatusten energioilta.

Kun näkee pahoja unia ja on liian herkkä auttavat Mesiangervon kukkatipat suojautumisessa ja, kun käy ylikierroksilla ja on levoton ja, kun pelit ja TV-ohjelmat vaikuttavat negatiivisesti.

Parisuhdeongelmiin kannattaa kokeilla Vanamoa, jotta löytäisi uudelleen yhteisen sävelen.

Esimerkkejä kukkayhdistelmistä

Sellaisissa elämäntilanteissa, joissa omat voimavarat ovat ehtyneet ja väsymys valtaa niin mielen kuin ruumiinkin, voi kokeilla Nokkosen, Siankärsämön ja Voikukan yhdistelmää.

Kun stressi ja työelämän paineet vievät elämästä ilon ja jännittyneet hartiat alkavat painaa ja kun alkaa epäillä omaa itseään, ainutlaatuisuuttaan ihmisenä, voi kokeilla Koivun, Kuusen ja Männyn yhdistelmää. Uusi energia alkaa taas virratta ja paikoilleen lässähtäneisyys saa jäädä taakse.

Sellaisissa tilanteissa, joissa pitäisi ymmärtää ja aloittaa alusta myös ihmissuhteissa, voi kokeilla Pihlajan, Tuomen ja Villiruusun yhdistelmää.

Kun taas haluaa elävöittää parisuhdetta ja kun mielessä on kaipuu kohdata toinen ”sielutasolla”, voi kokeilla Lemmikin, Ruiskaunokin ja Vanamon yhdistelmää. Tämä yhdistelmä voi herättää myös seksuaalista halukkuutta ja lisätä kykyä elää onnellisena juuri tässä ja nyt.

Jos elämä on ollut pelkkää sukkien parsimista ja oman itsensä unohtamista ja nyt olisi vihdoinkin aikaa alkaa nauttia elämän ihanuudesta, voi kokeilla Metsäkurjenpolven, Kissankellon ja Piharatamon yhdistelmää.

Kun huomaa, että elämää säätelevät halut ja materia, että on ostettava sitä sun tätä tullakseen onnelliseksi, ja että odottaa muilta huomiota ja rakkautta, voi kokeilla Lumpeen, Pihlajan ja Päivänkakkaran yhdistelmää. Kun pystyy antamaan ja jakamaan rakkautta, saa sitä aina monin verroin takaisin.

Jos sattuu olemaan ns. seinäruusu, ei uskalla tuoda itseään esille ja jää aina ilman huomiota ja jos vielä on elämässä helposti toisten hyväksikäyttämänä, saattaa Metsäorvokin, Metsäapilan ja Piharatamon yhdistelmä olla paikallaan. Ne voivat auttaa myös iloisemman ja ymmärtäväisemmän työilmapiirin luomisessa.

Jos kuuntelee aina toisten mielipiteitä eikä osaa elää itsenäistä elämää siitä nauttien, voi kokeilla Mesiangervon, Metsäapilan ja Siankärsämön yhdistelmää.

Kun uraputki vie kaiken huomion ja oma itse ja perhekin jää syrjään, kun on vain kiire ja suorittamisen tarve, voi kokeilla Päivänkakkaraa, Lummetta ja Villiruusua. Ehkä alitajuisesti haluaa tulla hyväksytyksi ja rakastetuksi.

Elämän suurissa kriiseissä, kuten avioliittokriiseissä, ahdistuneisuudessa ja stressissä, voi saada suurta apua Suomalaisista aputipoista; lumpeen, metsätähden ja suopursun yhdistelmästä. Kyseistä yhdistelmää käytetään myös erilaisissa kipu- ja ensiaputilanteissa ja onnettomuuksissa sekä sisäisesti että ulkoisesti.

Täältä löydät kattavan valikoiman Frantsilan kukkatippoja.

Teksti: Virpi Raipala-Cormier
Kuvat: Frantsila