Hanna Kärävä-Holma: Irti negatiivisista tunnetiloista Bach kukkaterapialla

22.5.2018 | PUR toimitus

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, miten valtavan suuri vaikutus ajatuksillamme ja tunteillamme on kehomme terveyteen? Voit tehdä pienen kokeen. Laita silmäsi kiinni ja kuvittele eteesi oikein pullea ja mehukas sitruunan viipale. Näe, miten siitä tihkuu kirpeä mehu ja nenässäsi tuntuu sitruunan raikas tuoksu. Haukkaa mielikuvissasi viipaleesta pala ja tunne, miten sitruunan mehu tirskahtaa suuhusi. Huomaatko, mitä tapahtuu? Kehosi reagoi aivan kuin olisit oikeasti haukannut sitruunaa ja mm. sylkirauhaset leukaperissä aktivoituvat.

Ajatuksesi ja tunteesi määräävät kehosi toimintoja, ja tunteilla on valtava merkitys kehosi hyvinvointiin. Myös nykylääketiede on havahtunut siihen, että ihmisellä on paremmat mahdollisuudet toipua sairaudesta, kun hän on luottavainen ja suhtautuu positiivisesti omaan tervehtymiseensä.

Tiedämme, miten paljon kehon voimavaroja pitkään jatkunut stressi kuluttaa. Jo pelkästään mielekkään työn ja normaalin arjen yhteensovittaminen saattaa aiheuttaa stressiä. Tämän lisäksi työ voi olla ajoittain haasteellista ja arjessakin saattaa eteen tulla yhtä ja toista. Nämä tilanteet tuovat oman lisänsä jo valmiiksi kuormittuneelle mielelle.

Aina ei ole helppo pitää yllä positiivista asennetta, vaikka kuinka toivoisi niin tapahtuvan. On elämäntilanteita, missä vaan yksinkertaisesti omat voimavarat loppuvat ja mielen valtaavat pelot, epävarmuus, ahdistus ja pessimismi. Miten näistä negatiivisista tunteista pääsee eroon?
Yksi erinomainen vaihtoehto on Bach Kukkauutteet.

POSITIIVINEN MIELI VAHVISTAA IMMUUNIJÄRJESTELMÄÄ 

Bach Kukkauutteilla hoidetaan vain ja ainoastaan negatiivisia tunnetiloja. Tavoitteena on vähentää negatiivisuutta, jotta positiivinen ja luottavainen ajattelumalli saisi vallattua lisää alaa ajatusmaailmassa. Jos ajatellaan vaikkapa pelkoa, niin sen vastaparina voidaan pitää luottamusta ja rohkeutta. Kun pelko vähenee, niin luottamus ja rohkeus lisääntyvät. Niin yksinkertaista se on.

Bach Kukkaterapia on walesilaisen tri. Bachin kehittämä metodi, missä huomio kiinnitetään ainoastaan stressiä aiheuttaviin tunnetiloihin. Tri. Bach toimi lääkärinä 1930-luvulla Lontoossa. Lääkärin työtä tehdessään hän joutui valitettavan usein näkemään, että potilaat eivät saavuttaneet täydellistä terveydentilaa, vaan palasivat jonkin ajan kuluttua takaisin joko uusiutuneen tai sitten jonkin kokonaan uuden vaivan kanssa.

Tri. Bach sairastui itse vakavasti n. 30 vuoden ikäisenä. Hän menetti tajuntansa ja tutkimuksissa selvisi, että hän sairasti pitkälle edennyttä suolistosyöpää. Hänelle annettiin vain muutama kuukausi elinaikaa. Kuukaudet kuitenkin kuluivat ja tri. Bach tunsi olevansa yhä terveempi ja terveempi. Vuoden kuluttua syöpädiagnoosista hän huomasi olevansa terveempi kuin vuosiin, eikä hän keksinyt asialle muuta selitystä kuin sen, että tutkimustyö, mihin hän oli kiihkeästi uppoutunut, oli innoittanut häntä niin kovin, että paranemisprosessi oli pikkuhiljaa käynnistynyt ja keho oli alkanut parantaa itse itseään. Tämä omakohtainen kokemus vahvisti hänen uskoaan siihen, että positiivinen ja luottavainen mieli on avain terveyteen.

Tri. Bach vietti useita vuosia etsien sellaisia kasveja hoitotyöhönsä, mitkä näyttivät poistavan negatiivisia tunteita potilailta ja tuovan heidän elämäänsä lisää positiivisuutta ja myönteisyyttä. Tri. Bach valitsi 38 uutetta, mitkä kattoivat hänen mielestään koko tunteiden kirjon. Uutteita on tällä hetkellä saatavana kattavasti ympäri maailmaa. Emoliuokset valmistetaan edelleen Tri. Bachin kotitilalla Mt. Vernonissa samalla metodilla, millä ne aivan alusta saakka on valmistettu.

KUKKAUUTTEIDEN KÄYTTÖ ARJESSA PIENISSÄ JA ISOISSA SUVANTOKOHDISSA

Kukkauutteet on tarkoitettu itsehoitoon, joten niiden valitseminen ja annostelu on varsin yksinkertaista.

Oikeaa kukkauutetta valittaessa kiinnitetään huomio ainoastaan negatiiviseen tunnetilaan. Mitään tutkimuksia tai syviä haastatteluja ei siis tarvita. Omien tunteiden sanoittaminen riittää ja matka kohti positiivisempaa ja luottavaisempaa tulevaisuutta voi alkaa.

Kukkauutteista voidaan valita yhdestä aina seitsemään uutteeseen riippuen siitä, miten laaja-alaisesta tilanteesta on kyse. Yksi kukkauute riittää hyvin silloin, jos tunnetila on selkeä, kuten esimerkiksi lentopelkoisen ihmisen auttaminen Mimulus -uutteella. Tämä uute auttaa päästämään irti pelosta ja suomaan rohkeudelle ja luottamukselle lisää tilaa tunnemaailmassa.

Usein elämäntilanne on kuitenkin monitahoisempi. Tällöin voidaan kukkauutteista valmistaa hoitopullo, mihin voidaan valita useampi uute. Esimerkkinä voisin mainita vaikkapa tilanteen, missä työelämän haasteet ovat vieneet ilon elämästä ja uuvuttaneet täysin. Mielen on vallannut riittämättömyyden ja epäpätevyyden tunne. Työasiat alkavat myllertää öisin päässä ja unen laatu on huonontunut merkittävästi. Pelot itsehillinnän menettämisestä ja kiukun voimallisesta purkautumisesta ahdistavat. Tällainen elämäntilanne ei ole ikävä kyllä mikään harvinaisuus. Onneksi kukkauutteilla ahdistava tilanne voidaan saada purettua ja positiivinen vire voi palata elämään.

Tässä tilanteessa voisimme valita seuraavat uutteet:

Olive (oliivi) – mikä elvyttää uupuneen mielen ja kehon

Larch (lehtikuusi) – mikä tuo takaisin itseluottamuksen, kun tuntuu, ettei pysty samaan kuin muut. Alisuoriutujille.

White Chestnut (valkoinen kastanja) – tilanteeseen, missä ajatukset pyörivät päässä ja mieli on hankala hiljentää. Keskittyminen on vaikeaa ajatusten poukkoilun vuoksi.

Cherry Plum (kirsikankukka) – itsehillinnän pettämisen pelkoon.

Hoitopullo kestää kolmisen viikkoa, minkä aikana tilanne yleensä selkeytyy ja positiivisuus alkaa vallata alaa. Mieli hiljenee huomaamaan mahdolliset toimimattomat kohdat omassa elämässä ja voima muutoksien tekemiseen nousee.

Bach Kukkauutteet sopivat koko perheelle vauvasta vaariin ja niillä voidaan hoitaa myös lemmikkieläinten stressitiloja. Olen omassa työssäni noin 15 vuoden kokemuksella nähnyt lukemattomat kerrat, miten kauniilla tavalla elämän solmukohdat ovat lähteneet aukeamaan, kun stressitilaa on saatu purettua kukkauutteiden avulla. Kun suhtautuminen ongelmatilanteeseen muuttuu positiivisemmaksi, on usein myös helpompi havaita erilaisia ulospääsyteitä ja löytää rakentavia ratkaisuja. Pian saattaa huomata, että haasteellinen tilanne on kuin itsekseen ratkennut.

PURilta löydät laajan valikoiman Bach kukkauutteita ja opastusta kukkaterapiaan. Mikäli tahdot saada lisätietoja Bach Kukkaterapiasta tai apua omaan elämäntilanteeseesi hoitopullon avulla tai mahdollisesti kouluttautua Kansainväliseksi Bach Kukkaterapeutiksi, kukkaterapeutti Hanna Kärävä-Holma auttaa mielellään.

Kansainvälinen Bach Kukkaterapeuttikoulutus on Bach säätiön ylläpitämä ja säätelemä koulutus. Se tapahtuu samanlaisena ympäri maailman. Koulutus on kolmitasoinen. Suomessa on tänäkin syksynä alkamassa kaksi tason 1 koulutusta, joista voi jatkaa taso 2 koulutukseen. Koulutuksien päivämäärät alla.

Kansainväinen Bach Kukkaterapeuttien koulutus
Taso 1
Helsinki, Valon Huoneet 8.-9.9.2018
Helsinki, Valon Huoneet 17.-18.11.2018
Taso 2
Helsinki, Valon Huoneet 9.-10.3.2019

Lisätietoja aiheesta sekä kaikki kurssiaikataulut löydät Hanna Kärävä-Holman verkkosivuilta  www.valonhuoneet.fi
Yhteydenotot hanna.karava@gmail.com / 041 5360505

Teksti: Hanna Kärävä-Holma