Virpi Raipala-Cormier: Kukkaterapia tutuksi – 24 kukkauutetta vaikutuksineen

16.5.2018 | PUR toimitus

Kukkaterapia – onko se sinulle tuttu juttu? Sukella kukkaterapian maailmaan tutustumalla Frantsilan 24 suomalaiseen kukkauutokseen ja niiden vaikutuksiin.


Kissankello (Campanula rotundifolia)

Sinikello on niille, joiden tunne-elämä on kovettunut arjen rutiineissa. Se uudistaa ja pysäyttää havaitsemaan omat tarpeensa kaikilla tasoilla, myös seksielämässä. Tässä on perusuute herkistämään suomalaista kohtaamaan tunteensa ja näyttämään ne vapaasti sekä näkemään asiat kirkkaasti ja heräämään muutokseen.

”Näen tilanteeni selkeästi ja käynnistän lempeän muutoksen parempaan”

Koivu (Betula pendula)

Koivutippa antaa levollisen olon, poistaa epävarmuuden. Se saa mielen ja energian virtaamaan elvyttävästi kuten vihta kotoisessa saunassa. Samalla se auttaa tasapainottumaan ja kasvamaan kypsäksi aikuiseksi sekä puhdistaa ajatukset pois itsekkyydestä. Se virvoittaa uupunutta ja lisää nesteiden poistumista.

”Tunnen kuinka elämä virtaa minussa kuin uudistava, elvyttävä mahla”

Kuisma (Hypericum maculatum)

Kuisma antaa valoa pelokkaalle ja masentuneelle mielelle. Kuismatipat lähettävät toivonkipinöitä joka soluun ja antavat voimaa. Ne auttavat itsetuntemuksessa ja itsen hyväksynnässä. Uute mahdollistaa myös ihmisten välisen avoimen vuorovaikutuksen.

”Näen toivonkipinän valaisevan mieleni”

Kuusi (Picea abies)

Kuusi sopii huolista, velvollisuuksista ja ympäristöstä aiheutuneisiin paineisiin sekä stressiin. Se keventää elämän taakkaa hartioilta ja antaa sisäistä tukea ja turvaa. Se helpottaa myös liiallista itsekritiikkiä ja auttaa irroittautumaan omista ja ympäristön asettamista malleista.

”Olen turvassa, tiedän suuntani ja hyväksyn elämän ympärilläni”

Lemmikki (Myosotis scorpioides)

Lemmikki auttaa saavuttamaan tasapainon unelmien ja todellisuuden välille sekä auttaa kielteisten tunteiden hyväksynnässä, käsittelyssä ja purkamisessa vahingoittamatta itseä tai muita. Tämä on hyvä uute syvällä olevan kaipuun ja sielun muistojen herkistämälle mielelle. Luhtalemmikki opettaa, että elämä on täynnä tilaisuuksia saada ja antaa rakkautta. Se avaa uusia näköaloja ihmissuhteissa.

”Saan antaa ja kokea rakkautta olemalla sopusoinnussa tämän hetken ja toiveitteni kanssa.”

Lumme (Nymphaea alba)

Lumme on suomalaisten kalevalainen lootus. Se poistaa uupumusta, vahvistaa uskoa ja ylentää mieltä. Uute saa aikaan tasapainon perusviettien, perustarpeiden ja korkeimpien arvojen kesken sekä vähentää niiden välisiä ristiriitoja. Lumme rauhoittaa meditaatioon.

”Olemukseni kaikki puolet ovat tasapainossa ja rauha on kanssani”

Mesiangervo (Filipendula ulmaria)

Mesiangervo auttaa valitsemaan ja vastaanottamaan erilaiset ympäristöstä itselle tulevat viestit. Se selvittää levotonta mieltä, harmonisoi ylikierroksilla käyvää ja liian herkästi reagoivaa ihmistä. Se auttaa keskittymään ja poistamaan jännittyneisyyttä.

”Kohtaan ympäristöni tasapainoisesti”

Metsäapila (Trifolium medium)

Metsäapila antaa iloa ja luo yhteenkuuluvaisuuden tunnetta. Se auttaa itsekeskeisyydessä ja ulkopuolisuuden tunteessa. Ota metsäapilaa kun haluat ilmaista lämpimällä huumorilla itseäsi ja aktivoida luovuuttasi. Käytä sitä myös kokous- ja ”tiimi”-työskentelyn aktivoimiseen.

”Ilmaisen itseäni iloisesti, vapaasti ja luovasti omalla yksilöllisellä tavallani”

Metsäkurjenpolvi (Geranium sylvaticum)

Metsäkurjenpolvi auttaa havaitsemaan elämän erilaiset arvot. Se opettaa ymmärtämään elämän monet mahdollisuudet ja hyväksymään elämänilon, joka vie luovaan vapauteen. Metsäkurjenpolvi sopii suomalaiselle, joka useinkaan ei salli itsensä nauttia elämästä.

”Elän täyttä elämää”

Metsäorvokki (Viola riviniana)

Metsäorvokin avulla voit oppia tunnistamaan oman arkuutesi. Se kannustaa häntä, joka vetäytyy liikaa itseensä tai on melankolinen. Uute tukee sosiaalista kanssakäymistä ja auttaa elämään rohkeudessa, antamisen ilossa ja hymyssä.

”Löydän sisäisen kauneuteni ja tuon sen esille”

Metsätähti (Trientalis europaea)

Metsätähti puhdistaa ja kohottaa mielen vaikeuksien yläpuolelle ja antaa suojatun, luottavaisen ja levollisen olon. Se edesauttaa hiljentymistä, lisää ja tasapainottaa herkkyyttä.

”Olen luottavainen, elämä kantaa”

Mustikka (Vaccinium myrtillus)

Mustikka vahvistaa sinua omalla polullasi. Se vahvistaa elämänvoimaa ja kokoaa elämän rakennusaineita niitä tarvitseville. Ota mustikkaa myös ruuansulatusvaivoissa.

”Saan käyttööni kaiken tarvitsemani aineellisen ja henkisen elämän ravinnon”

Mänty (Pinus sylvestris)

Mänty antaa nuorekasta maskuliinista voimaa. Se auttaa ahdistuksessa, itsensä vähättelyssä sekä auttaa ymmärtämään omia virheitä. Se avaa rajoittavat suojamuurit ja tunnelukot. Mänty opettaa seisomaan terveesti omilla juurillaan. Tervaskannoille, jengiläisille, kiusaajille ja kiusatuille. Se auttaa välittämään toisista käytännön elämässä.

”Olen luja, yhteyteni maahan ja ympäristööni on hyvä ”

Nokkonen (Urtica dioica)

Nokkostipat ovat vitaalisuutta lisääviä ja edesauttavat rautaista kuntoa. Ne auttavat tulkitsemaan omia tarpeita ja tuntemuksia. Se opettaa ymmärtämään, että olet osa luontoa ja opit elämään sen mukaisesti.

”Minulla on kaikki tarvitsemani voimavarat ja tartun toimeen”

Piharatamo (Plantago major)

Piharatamo auttaa seisomaan tukevasti omalla maaperällään. Se kohottaa omanarvontuntoa, toisten arvostamista ja auttaa jakamaan omaa näkemystä toisillekin ilman arvostelun pelkoa. Se auttaa yksinäisyydessä, surumielisyydessä ja turhautuneisuudessa sekä psyykkisissä että fyysisissä kolhuissa, kun tuntee, ettei ole tarpeeksi hyvä tai on esimerkiksi joutunut työttömäksi.

”Iloitsen itsestäni juuri sellaisena kuin olen.”

Pihlaja (Sorbus aucuparia)

Pihlaja auttaa ihmistä tiedostamaan itseänsä. Se auttaa näkemään kokonaisuuksia, jolloin pikkuasioista ja pakkomielteistä pääsee irti. Pihlaja avaa sydämen havaitsemaan itsekkään ja todellisen rakkauden välisen eron. Se opettaa, että itsen ja toisten rakastaminen ei ole uhrautumista, eikä mielistelyä. Pihlaja tuo sydämelle keveyttä ja rohkaisee jokapäiväisen rakkauden jakamiseen. Hyvät tipat asiakaspalvelussa ja hoitotyössä toimiville, jottei ”leipiinny” työhönsä.

”Olen puhdasta rakkautta”

Päivänkakkara (Leucanthemum vulgare)

Päivänkakkara selkeyttää tavoitteet ja auttaa kulkemaan turhaa huolehtimatta. Se auttaa erottamaan oleellisen epäoleellisesta, hyväksymään ja ilmaisemaan itsensä. Ota päivänkakkaraa voidaksesi valita järkevästi ja oikein, kun tarvitset päätöksentekokykyä ja elämälle suuntaa sekä päämäärää. Päivänkakkara on hyvä apu tunteiden ja järjen tasapainoon.

”Tiedän päämääräni”

Ruiskaunokki (Centaurea cyanus)

Ruiskaunokki tasapainottaa mieltä ja auttaa tunnistamaan tunteet. Se auttaa tuskan läpikäymistä, helpottaa palautumista aikaisemmista kokemuksista ja auttaa latautumaan uuteen. Ota ruiskaunokkia silloin, kun tunnet koti-ikävää, eron ja kaipuun tuskaa tai sisäistä haikeutta tai auttamaan seksielämässä, kun kaipaa todellista sielujen kohtaamista. Sydämesi rakkaus herää ja rakkauselämäsi elpyy. Ruiskaunokki on erinomainen apu myös saattohoitotyössä sekä taiteilijan luomistuskassa.

”Olen onnellinen juuri nyt tässä taivaansinen alla”

Siankärsämö (Achillea millefolium)

Siankärsämö antaa suojaa haitallisilta ulkoisilta psyykkisiltä ja fyysisiltä vaikutuksilta (esim. saasteet, homeet ja muut sisäilmaongelmat), joiden seuraus voi olla hyvinkin erilainen henkilöstä riippuen. Se lisää sitkeyttä ja sisäistä vahvuutta. Ota siankärsämöä elvyttämään sisäistä uudistuvaa luomisvoimaasi, kun vastustuskykysi on heikentynyt esim. flunssakauden aikana. Kun suhde itseen on kunnossa, on suhde ympäristöön kunnossa.

”Uudistuvan luomisvoimani avulla voin hyvin ja olen terve”

Suopursu (Ledum palustre, uusi lat.nimi. Rhododendron tomentosum)

Suopursu poistaa ahdistusten ja riippuvuuksien takana olevat tukokset kuin vapauttava itku. Ota suopursua, kun tarvitset apua kipuihin tai tunnemyllerryksiin. Se auttaa tarkastelemaan itseä kauempaa henkiseltä puolelta.

”Mieleni on keventynyt ja olen vapaa nauttimaan elämästä”

Tuomi (Prunus padus)

Tuomi auttaa ymmärtämään menneisyydestä tulevien elämänläksyjen tarkoitusta. Se vapauttaa lapsuuden kokemusten taakasta ja rohkaisee ihmisläheiseen kanssakäymiseen. Se avaa ymmärrystä ja auttaa antamaan anteeksi. Ota tuomea, jos olet tukahduttanut osan itseäsi ja haluat avautua.

”Hyväksyn menneisyyteni ja avaan tietoisesti portit onnelliseen tulevaisuuteen”

Vanamo (Linnea borealis)

Vanamo tasapainottaa ja herkistää kuuntelemaan ja nauttimaan omasta ”sisäisestä musiikista”. Se lähentää ihmissuhteita ja erityisesti parisuhdetta. Uute lisää kärsivällisyyttä ja auttaa yhteisen sävelen löytämisessä esim. itsenäistymisen ja parisuhteen kriiseissä. Se luo tyytyväisen olon ja auttaa tunteiden käsittelyä.

”Olen sopusoinnussa itseni ja läheisteni kanssa”

Villiruusu (Rosa canina)

Villiruusu auttaa rakkauden ilmentämisessä, joka taas herättää vastarakkauden ja näin rakkauden energia laajenee. Ota tätä uutetta silloin, kun läheisyyden kaipuu valtaa sydämesi tai kun mielesi on rauhaton. Se auttaa sydämen avautumista pyyteettömälle rakkaudelle, uudistaa olemusta ja syventää meditaatiota. Se helpottaa masentuneisuutta ja välinpitämättömyyttä.

”Koen jumalallista rakkautta”

Voikukka (Taraxacum spp.)

Voikukka laukaisee kaikenlaisia jännityksiä, avaa mielen lukkoja ja helpottaa masentuneisuutta. Uute virkistää tuomalla keveyden, sopusoinnun ja auringon valon. Ota voikukkaa kun haluat valoa syksyn pimeyteen, kaamosmasennukseen tai keväällä kesän pitkään odotukseen.

”Näen auringon ja voin hyvin”

Suomalaiset aputipat / Lumme, Metsätähti, Suopursu (Käyttöliuos)

Suomalaiset aputipat on erinomainen apu elämän erilaisissa niin psyykkisissä kuin henkisissä kriiseissä. Niitä käytetään tarvittaessa niin sisäisesti kuin ulkoisesti. Aputipat kannattaa pitää aina käden ulottuvilla esim. käsilaukussa erilaisten kipu-, ensiapu- ja onnettomuustapausten varalta. Aputipat kohentavat mielialaa ja tasapainottavat psyykettä vaikeissa elämäntilanteissa kuten avioeroissa, läheisten poismenossa, ahdistuneisuudessa, stressissä ja esim. niistä johtuvissa nukahtamisvaikeuksissa. Kattavan valikoiman suomalaisia Frantsilan kukkatippoja löydät täältä.

 

                                     Mikä on vaivana kehossa
                                       siihen yrtti oivallinen
                                     Milloin mieli murehinen
                                    siihen kukan tenhovoima

 

 Teksti: Virpi Raipale-Cormier