Estrogeeni ja muut hormonit – Hormonitasapaino kuntoon ravinnolla
17.8.2018 | PUR toimitus
Naisen elämä koostuu kaikessa ihanuudessaan erilaisista vaiheista, joihin jokaiseen vaikuttaa merkittävästi estrogeeni eli naishormoni sekä muut hormonit. Teini-ikä, kuukautiset, raskaus ja vaihdevuodet mullistavat kehoamme, ja niin kuuluukin olla. Ihanteellisesti saamme nauttia naisena olemisesta ja sen vaihtelevista vaiheista joka solullamme. Joskus hormonitasapaino voi kuitenkin järkkyä: iho reagoi näppylöillä, paino nousee salaperäisesti, mieliala ailahtelee, päätä särkee tai hikoiluttaa normaalia enemmän. Kuukautiset muuttuvat ehkä kivuliaiksi, epäsäännöllisiksi tai liian runsaiksi. Tämä kaikki viittaa estrogenitasojen heittelyyn, mutta mitä voit silloin tehdä?
Ravinto vaikuttaa yleiseen terveyteemme, mutta tiesitkö, että se vaikuttaa myös estrogeenin tuotantoon ja hormonitasapainoosi? Tänä päivänä monet turvautuvat hormonaaliseen lääkintään esimerkiksi kivuliaiden kuukautisten tai vaihdevuosien aikana. Usea saakin näistä keinoista paljon apua tilanteeseensa, mutta joillekin esimerkiksi e-pillerit ja hormonikierukat voivat aiheuttaa ikäviä sivuoireita. Jokaisen kannattaa panostaa oman ruokavalionsa sisältöön, jolloin hormonitasapaino voi alkaa tasapainottua luonnollisesti. Naisten terveyden asiantuntija tohtori Marilyn Glenville kuvaa naisen terveyttä puuna: kun ravitset puun juuria, josta puu saa ravintonsa, myös lehdet ja oksat kukoistavat. Kaikella, mitä syöt, ravitset oman kehosi jokaista solua ja sen toimintaa, ja sen vuoksi ruoalla on tärkeä merkitys myös hormonien kannalta. Omaa hormonitasapainoaan olisi hyvä alkaa tietoisesti tukemaan viimeistään noin 35-vuotiaasta lähtien.
Estrogeeni on usein hormonaalisen epätasapainon aiheuttaja
Tiukat, rasvattomat ruokavaliot, ravintoköyhä ja runsassokerinen ruoka voivat johtaa hormonaalisiin häiriöihin. Myös ruuansulatuksen ja suoliston ongelmat vaikuttavat lähes aina insuliinireseptoreiden toimintaan ja sitä kautta useat muutkin hormonit häiriintyvät.
Epätasapainotilat voivat olla esimerkiksi liiallisesta estrogeenista johtuvia tai sen alhaisesta tasosta johtuvia. Myös muiden hormonien liikaeritys tai puutos voi aiheuttaa oireita. Esimerkkejä hormoniepätasapainosta johtuvista tiloista on munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS), jossa todetaan normaalia korkeampi testosteronin taso tai endometrioosi, jossa estrogeenitasot dominoivat. Molempia, ja useita muita tiloja, voidaan tukea oikeanlaisella ruokavaliohoidolla merkittävästi.
Hormonitasot heilahtelevat myös luontaisesti raskauden aikana, sen jälkeen ja normaalissa kuukautiskierrossa. Menopaussi on kuuluisa moninaisista oireistaan estrogeeni- ja progesteronitasojen laskiessa. On hyvä tiedostaa, että kun keho on harmonisessa tilassa, näiden luontaisten hormonitasapainon muutoksien ei pitäisi aiheuttaa kovin dramaattisia oireita.
Hormonitasapainolle hyödyllinen ruokavalio
Runsaasti kasviksia ja marjoja sekä hedelmiä sisältävä antioksidanttirikas ruokavalio on hyvä perusta hormonien tasapainottamiselle. Lisäksi on hyvä suosia mahdollisimman puhdasta ja luonnollista ruokaa ja käyttää runsaasti hyviä rasvoja sisältäviä ruokia, kuten kalaa, pähkinöitä ja avokadoja. Kahvin, alkoholin ja sokerin käyttöä kannattaa rajoittaa. Voit myös kokeilla seuraavia hormonitasapainoa helliviä ruoka-aineita:
Fenkoli tasapainottaa hellästi naishormoneja. Voit käyttää fenkolia siemeninä, tuoretta fenkolia salaatteihin ja keittoihin sekä myös fenkoliteetä on saatavana luontaistuotekaupoista.
Salvia – salviaa voidaan käyttää runsaiden tai epäsäännöllisten kuukautisten hoitoon sekä se on yleisesti käytetty yrtti myös menopaussioireiden hoidossa. Voit hankkia salviaa yrttiuutoksena tai tehdä itse vaikkapa salviahunajaa. Tuoretta salviaa voi käyttää salaatissa tai maustaa sillä liharuokia.
Lehtikaali auttaa tasapainottamaan liikaa estrogeenia. Lehtikaali sisältää yhdisteitä, jotka auttavat korjaamaan DNA:ta ja joilla on estrogeenia tasoittava vaikutus pystyen suojaamaan mahdollisesti hormoniperäisiltä syöviltä, kuten rintasyövältä.
Siemenet ja mantelit
Siemenissä on paljon E-vitamiinia, joka suojaa soluja ja hellii ihoa, hiuksia ja kynsiä ja lisäksi ehkäisee rintojen aristelua. Ne sisältävät myös paljon hivenaineita ja antioksidantteja ja rasvahappoja. Eri siemenien käyttö tiettyyn aikaan kuukaudessa voi auttaa tasapainottamaan epäsäännöllistä kuukautiskiertoa (ns. seed-cycling).
Soija, kikherneet ja linssit sisältävät hormonitasapainolle tärkeitä fytoestrogeeneja, sillä ne hillitsevät liiallisen estrogeenin eritystä. Aasian maissa, jossa näiden ruoka-aineiden käyttö on yleisempää, esiintyy myös vähemmän mm. estrogeenista johtuvaa rintojen herkkyyttä.
Turvaa hormonitasapaino ravintolisillä
Ruokavaliomme on harvoin niin täydellinen, että saisimme kaiken tarvittavan tukemaan juuri omaa elämäntilannettamme pelkästä ruuasta. Siksi välillä on hyvä turvata oikeiden ravintoaineiden saanti laadukkaalla ravintolisällä. Wild Nutrition -sarjasta löydät myös naisille suunnatut luonnolliset ravintolisät, jotka ovat erinomainen lisä tasapainottamaan juuri oikeiden ravinteiden saantia terveyden ja hormonitasapainon kannalta.
Wild Nutritionin naisille suunnitellusta tuotelinjasta löydät täsmätuotteet kaikkiin naiseuden vaiheisiin:
– Oma vitamiini- ja hivenainelisä teini-ikäiselle nuorelle naiselle, naisen yleiseen hyvinvointiin sekä yli 45-vuotiaalle naiselle
– PMS-oireita helpottamaan
– Raskauden suunnitteluun ja hedelmällisyyden tukemiseen
– Raskausaikaan
– Imetyksen tueksi
– Ravintolisä endometrioosin hoidon tueksi
– Vaidevuosioireita helpottamaan
Wild Nutrition -ravintolisät ovat korkealaatuisia ja koska niiden sisältämät ravintoaineet ovat ruoan muodossa, on ne myös mahdollisimman hyvin kehon käytettävissä ja hyödynnettävissä siellä missä niille on eniten tarvetta.
Erilaisten hormonaalisten tilojen, kuten hedelmällisyyden tai vaihdevuosien, tukeminen vaati erilaista ruokavaliohoitoa – yksi ja sama tapa ei toimi kaikille. Jos tarvitset yksilöllistä tukea oman hormonitasapainosi tukemisessa, suosittelemme varaamaan ajan ravintoneuvojalle, joka auttaa suunnittelemaan tilanteeseesi sopivimman ruokavalion ja lisäravinteet.
Lähteet: Neals Yard Remedies; Healing Foods, 2013, Marilyn Glenville; The Nutritional Healthbook for Women, 2001
Lisätietoa myös tästä artikkelista.