Ayurveda: uusia näkökulmia ja kehon tasapainoa
18.5.2015 | Rosi Sotkasiira
Tekstin ovat kirjoittaneet yhessä PUR Hyvinvointikaupalla työskentelevä kosmetologi Rosi Sotkasiira ja Anu Pekkonen.
Ayurveda on tuhansia vuosia vanha intialainen terveysoppi, joka tarkoittaa “elämänviisautta” (ayus=elämä, veda=tieto). Ayurvedasta haetaan hoitoa, hyvää oloa ja terveyttä, ja sen opeista löytyy hätkähdyttävän ajankohtaisia ja osuvia vastauksia tämänpäiväisiin terveyspulmiimme. Ayurveda ei ole ainoastaan terveysoppi vaan se on elämäntapa.
Ayurveda tarjoaa näkökulmia elämän eri osa-alueille, tavoitteena kokonaisvaltainen terveys, joka saavutetaan kehon, mielen ja tietoisuuden tasapainolla. Teemme päivittäin tahattomia tekoja, jotka aiheuttavat tasapainon järkkymisen ja saattavat siten aiheuttaa sairauksia. Tasapaino saavutetaan noudattamalla omalle keholle sopivaa ruokavaliota, vuorokausirytmiä ja liikuntarutiinia.
Oikeanlainen päivärytmi – milloin on hyvä herätä ja milloin oikea aika syödä – on tärkeää ayurvedassa. Ruutinien puute ajaa ihmisen kehon usein epätasapainoon. Esimerkiksi vuorotyössä työskentelevillä unirytmi ja vatsantoiminta menevät helposti sekaisin. Ayurvedassa suositellaan varhaista ylösnousua ja nukkumaanmenoa, luonnon oman rytmin mukaisesti. Säännölliseen nukkumaanmenoaikaan kannattaa panostaa myös viikonloppuisin ja lomalla, vaikka pidempään valvominen saattaisikin houkutella.
Säännöllinen liikunta on myös hyvä muistaa. Jooga on keskeisessä asemassa ayurvedassa, mutta tärkeintä jokaiselle on löytää itselleen mieluisin liikuntamuoto. Myös erilaisilla yrteillä ja mineraaleilla voi tukea kehon tasapainottamista.
Kehotyypit eli doshat
Ayurvedaan kuuluu oppi viidestä elementistä: maa, ilma, tuli vesi ja eetteri (tila). Ayurvedassa ihmiset voidaan jakaa kolmeen eri kehotyyppiin, eli doshaan, sen mukaan mitkä elementit heissä vallitsevat. Jokainen dosha muodostuu erilaisista elementtipareista ja niihin kuuluu tiettyjä fyysisiä ja henkisiä ominaisuuksia.
Dosha-periaatteet säätelevät koko kehon toimintaa. Kun tuntee doshan toiminnan, pystyy ennaltaehkäisemään omalle doshalle ominaisia sairauksia ja ymmärtämään kuinka oman kehon aineenvaihdunta toimii.
VATA – hallitsevat elementit ovat ilma + eetteri
PITTA – hallitsevat elementit ovat tuli + vesi
KAPHA – hallitsevat elementit ovat vesi + maa
Vata – (ilma) vastaa kaikesta liikkeestä kuten sydämen toiminnasta, verenkierrosta, suolen toiminnasta ja hermoston sähköisistä impulsseista. Vata-tyypin peruspiirteisiin kuuluvat: hoikkarakenteisuus, nopea toiminnoissaan ja omaksumaan uutta tietoa, taipumusta kuivaan ihoon, palelee helposti, epäsäännöllinen ruoansulatus, taipumusta huolehtimiseen, taipumusta ummetukseen. Tasapainoinen vataihminen on tarttuvan onnellinen, innostunut ja energinen. Mieli on selkeä ja valpas. Kun vataa on liikaa vaikuttaa se tunteisiin ja aiheuttaa esimerkiksi hermostuneisuutta, pelkoa, ahdistusta ja syömishäiriöitä.
Pitta – (tuli) vastaa aineenvaihdunnasta, rauhasten toiminnasta, ja kehon lämmöstä. Pitta-tyypin peruspiirteisiin kuuluu normaalirakenteisuus, normaalitempoisuus, herkkä iho, hikoilee helposti, nopea ruoansulatus, normaalimuistinen, omaksuu uusia asioita normaalilla nopeudella, taipumusta kiukkuisuuteen. Tasapainoisena pitta-henkilö on päättäväinen ja johdonmukainen. Liiallisena pitta aiheuttaa närästystä, aggressiivisuutta ja mustasukkaisuutta.
Kapha – (maa) antaa keholle rakennetta. Vahvat luut, lihakset ja hampaat ovat tätä. Kapha-dosha ylläpitää kehon vastustuskykyä. Kapha-tyypin peruspiirteisiin kuuluu raskasrakenteisuus, rasvainen iho, voimakkuus ja kestävyys, hitaus ja tapoihinsa kiintyminen, hidas ruoansulatus, hidas omaksumaan uutta tietoa. Tasapainoisena kapha on rauhallinen ja iloinen. Jos kaphaa on liikaa, muuttuu laiskaksi ja flegmaattiseksi.
Ruokavalio – suosi kehotyypillesi sopivaa lähi- ja sesonkiruokaa!
Yksi ayurvedisen ruokaopin ydinoivalluksia on että kaikki terveelliset ruoat eivät ole terveellisiä kaikille, sillä kaikilla meillä on erilainen kehonrakenne ja aineenvaihdunta. Tästä syystä on hyvä oppia tuntemaan omalle kehotyypille sopivat ruoat ja syödä oman kehotyypinsä mukaista ruokavaliota. Kehotyypille sopivan ruokavalion lisäksi ruokailussa otetaan huomioon ruoka-aineiden tuoreus, yhteensopivuus sekä vuodenaika ja saatavuus. Ayurvedinen onkin lähi- ja kausiruokaa parhaimmillaan, sillä katsotaan että kullekin kehotyypille tuore, puhdas ja läheltä saatu ruoka auttaa ylläpitämään terveyttä ja ehkäisemään sairauksia.
Ayurvedisen ruokaopin mukaan on tärkeää välttää ylensyömistä – melko yleinen virhe etenkin vauraissa länsimaissa! – joka aiheuttaa doshan epätasapainoa ja sitä kautta sairauksia. Uutta ruokaa ei tulisi syödä ennen kuin edellinen ateria on kunnolla sulanut. Koska lounasaikaan ruoansulatus on tehokkaimmillaan, lounasasta on hyvä muodostaa päivän tärkein ateria. Ayurveda opettaakin että meidän tulisi syödä kolme kertaa päivässä, eikä viisi kertaa niin kuin länsimaalaisille on totuttu opettamaan. Ruoka tulisi syödä hyvällä mielellä, rauhassa pureskellen ja ruokailuun keskittyen – ei siis hajamielisesti haukkoen samaan aikaan kun teet töitä tai selaat puhelinta. Ayurvedisessa ruokavaliossa suositaan kasvisruokaa, koska se on kevyintä ruuansulatusjärjestelmällemme. Jos kuitenkin haluaa syödä lihaa niin olisi tärkeä suosia kalaa, kanaa tai kalkkunaa. Punaista lihaa olisi syytä välttää. Kaikki nämä ovat keinoja jotka auttavat ruoansulatuksessa.
Esimerkkejä eri kehotyypeille sopivista ruokavaliosta
Vataa tasapainottaessa olisi tärkeää syödä lämpimiä ja hyvin kypsennettyjä ruokia. Suosi siis ravitsevaa, maukasta ja öljyistä mutta ei liian rasvaista ruokaa sekä lämmintä juomaa. Pitkään uunissa haudutetut pata ruuat ovat vata ruokaa parhaimmillaan. Suosi makeita, happamia ja lämmittäviä mausteita kuten esimerkiksi chiliä, inkivääriä ja currya. Maitotuotteet, kokojyväviljat sekä laadukkaat rasvanlähteet (ghee, kylmäpuristetut kasviöljyt kuten seesam) sopivat vatalle, kuten myös makeiden ja mehukkaiden hedelmien syönti. Vältä: hyvin kevyttä, kylmää ja kuivaa ruokaa.
Pittaa tasapainottaessa olisi tärkeää suosia viileitä ja neutraaleja ruokia. Suosi lämmintä mutta ei liian kuumaa ruokaa, makeita, kutistavia ja karvaita makuja, kasvispainotteista ruokaa, sekä makeita ja hyvin kypsyneitä hedelmiä. Ravitsevat ja paljon vihreää sisältävät salaatit ovat hyviä pitta ruokia. Vältä punaista lihaa sekä tulisia mausteita niiden lämmittävän vaikutuksen vuoksi. Hapanmaitotuotteita tulisi välttää.
Kaphan tulisi suosia kevyttä ja vähärasvaista ruokaa, vähässä vedessä keitettyä ruokaa, lämmintä ruokaa ja juomia. Suosi pistäviä, karvaita ja kutistavia makuja. Suosi kuitupitoista ruokaa kuten täysjyvä, tuoreet hedelmät ja kasvikset, runsasta vedenjuontia aineenvaihdunnan ylläpitämiseen. Vältä: Sokeria sen kaikissa muodoissa, myös tärkkelystä joka elimistössä muuttuu sokeriksi; maitotuotteita ja lisäaineita.
Tutustu ayurvedaan lisää täältä:
http://www.surya.fi/
http://www.samhita.fi