Ravintoterapeutin 5 vinkkiä syysväsymyksen ehkäisyyn
4.9.2019 | Annamari Seilola
Lomat on lomailtu ja kesän helteet taitavat pikkuhiljaa olla takanapäin. Moni meistä on palannut töihin tai koulunpenkille. Syksy on toisaalta ihanaa aikaa. Olen aina tykännyt kovasti elokuun pimenevistä illoista, syyskuun ruskasta ja lokakuun kiprakoista aamuista. Jollain tavalla myös työn ja koulun aloituksen tuomat rutiinit sopivat minulle. Syksyn mukana tulee usein kuitenkin pimeys, sateet ja väsymys. Vaikka kuinka nauttisi tästä vuoden ajasta saman aikaisesti se saatta olla myös todella haastava ajanjakso. Myös minulle. Tässä kirjoituksessa on top-vinkkini miten selviät syysväsymyksen yli.
1. Pidä huolta verensokerista
Hyvä ruokarytmi sekä oikeat ravinnolliset valinnat tekevät verensokerin hallinnasta huomattavasti helpompaa. Säännöllisellä ruokarytmillä en kuitenkaan tarkoita jatkuvaa napostelua. Jokaisen tulisi löytää itselleen se oikea rytmi. Itselle sopivan ruokarytmin tunnistaa siitä, että energiatasot pysyvät suhteellisen tasaisena päivän aikana, kurniva nälkä ei pääse yllättämään eikä mielesi tee koko ajan jotain makeaa. Sama pätee oikeastaan myös valintoihin mitä teet myös muiden ruokailuiden suhteen.
Hiilihydraattipainotteinen ravinto pitää nälän kurissa huonosti. Simppelit hiilihydraatit, joita saadaan mm. leivonnaisista, makeisista ja suklaasta aiheuttavat verensokeripiikin, josta seuraa verensokeritasojen romahdus. Kun verensokeri painuu alas, alkaa väsyttämään ja keho kaipaa lisää sokeria. Sulkaapatukan tai korvapuustin sijaan valitse välipalaksi luomupähkinöitä, viher- tai marjasmoothie tai vaikkapa luonnonjugurttia mantelitahnan kera. Smoothien joukkoon voit lisätä kurkumaa, joka tunnetaan verensokeria tasoittavista ominaisuuksistaan. Myös kanelilla on verensokeria tasoittava vaikutus. Käytä runsaasti antioksidanttirikkaita kotimaisia marjoja kuten mustikkaa ja puolukkaa. Myös korianterin tiedetään tasoittavan verensokeria, joten käytä tätä itämaisessa keittössä käytettyä yrttiä runsaasti salaatteihin, keittoihin ja smoothien joukkoon. Täytä lautanen eri värisillä kasviksilla. Vähintään puolet pääateriasta tulisi olla vihanneksia.
2. Muista hyvät rasvahapot ja proteiini
Päinvastoin kuin hiilihydraatit rasva ja proteiini pitävät nälän poissa hyvin pitkällä aikatähtäimellä, verensokeri pysyy tasaisena ja tunnet itsesi luultavimmin energisemmäksi.
Pidä huoli siitä että syöt riittävästi proteiinia. Omasta mielestäni hyvä nyrkkisääntö on oman kämmenen kokoinen annos kolme kertaa päivässä tai noin gramma proteiinia per painokilo. Itse en tykkää kuitenkaan punnita tai laskeskella määriä, joten ensimmäinen vinkki toimii aika hyvänä mittarina. Proteiini voi olla joko kasvi- tai eläinperäistä. Hyviä kasviproteiininlähteitä ovat hamppu, kvinoa, mustapavut, pähkinät ja siemenet. Eläinperäisiä proteiinin lähteitä ovat kananmunat, kala, maitotuotteet ja liha. Valitse luomua siinä missä mahdollista.
Käytä rasvaa pelottomasti. Muista lorauttaa salaatin joukkoon runsaasti hyvälaatuista oliiviöljyä. Öljy auttaa myös rasvaliukoisten vitamiinien imeytymisessä. Höyrystettyjen kasvisten joukkoon voit lisätä voinokareen. Aamukahvin joukkoon sopii kivasti nokare gheeta ja kookosöljyä. Muista syödä päivittäin avokadoa, kananmunia, rasvaista kalaa ja vaikkapa saksanpähkinöitä. Vältä kuitenkin teollista rasvaa ja eineksiä, joissa käytetään terveydelle epäsuotuisia rasvoja.
3. Apua adaptogeeneista
Adaptogeenit ovat kasviperäisiä rohdoksia, jotka auttavat meitä säätelemään ja hallitsemaan stressaavia ja haastellisia ajanjaksoja elämässämme. Syksy ja kaamosaika saattavat olla juuri sinulle se haasteellinen ajakohta, jolloin kaipaat hiukan avitusta omaan jaksamiseesi.
Ruusunjuuri on juuri sopiva adaptogeeni syksyn aikaan. Se virkistää sekä tarjoaa lisäenergiaa. Sillä on myös rauhoittava vaikutus. Living Nutritionin Rhodiola Alive-tuote on korkealaatuinen ravintolisä, jonka fermentointimenetelmä takaa optimaalisen imeytymisen.
Maca on toinen adaptogeeni, jota voimme hyödyntää syksyn pimeänä ajanjaksona. Itse tykkään käyttää macaa jauheena smoothien joukossa, mutta myös sitä saa kapseleina. Saman sarjan maca-kapselit ovat erittäin korkealaatuisia.
Muita adaptogeenejä, joita kannattaa kokeilla ovat tulsi ja cordyceps. Tulsi tunnettaan yrttien kuningattarena ja syystä. Tulsi tukee immuniteettia ja tukee niin henkistä kuin fyysistä hyvinvointia. Cordyceps-sieni puolestaan tarjoaa lisäenergiaa ja auttaa taistelemaan väsymystä vastaan.
4. Muista D-vitamiini
Kesällä on helppo tankata D-vitamiinia auringosta mutta syksyn tullen harva meistä saa riittävästi D-vitamiinia. D-vitamiini tukee yleistä hyvinvointia, puolustusjärjestelmäämme ja vähentää uupumuksen tunnetta. Valitse hyvälaatuinen tuote jokapäiväiseen käyttöösi.
5. Reippaile luonnossa
Liikkuminen ja ulkoilu tukevat yleiskuntoa mutta parantavat myös unenlaatua ja vastustuskykyämme. Raikas syksyinen ilma tarjoaa happea aivoillemme pitkän työ tai koulupäivän jälkeen. Reippailu pimeässä ei välttämättä houkuttele mutta muista hyvä olo joka siitä seuraa. Etsi itsellesi mieluinen ulkoilukaveri ja laita sovitut reippailut kalenteriin. Näin luultavammin pitäydyt helpommin sovitussa suunnitelmassa.