Vastustuskyvyn parantamista 6 vinkillä
22.9.2015 | PUR toimitus
Syksyn mittaan kesällä ladatut akut tyhjenevät tasaisesti. Toisilla hitaammin, toisilla nopeammin. Mitä hektisempää elämää elämme, sitä ravintorikkaampaa ruokaa kannattaa syödä. Jos tuntuu, ettei millään pysty paneutumaan oman vastustuskyvyn hoitamiseen juuri nyt, kannattaa ainakin välttää sokeria ja valkoisia viljoja, vaikka iltojen pimetessä houkutus kasvaa käpertyä sohvan nurkkaan ja palkita itseään herkuilla.
Seuraavat ravintoterapeuttimme Hanna Huttusen täsmävinkit vastustuskyvyn parantamiseen on julkaistu alunperin Hidasta Elämää -sivustolla.
Kuusi vinkkiä:
1. Pidä suolisto suojassa turhalta rasitukselta
Kaikki lähtee suolistosta, joka on immuniteettimme kannalta tärkein paikka. Suolistoa tulisi suojella turhalta rasitukselta, jotta se voi tehdä tärkeää työtään vastustuskykymme hyväksi. Sokeri ja valkoiset jauhot rasittavat immuniteettiä kaikkein eniten. Mitä puhtaammin syö, sitä paremmat eväät itselleen antaa. Kannattaa suosi aitoja, vähän prosessoituja raaka-aineita ja tukea hyvää bakteerikantaaa esim. hapatetuilla kasviksilla tai probioottivalmistein. Ruokavaliota kannattaa siis rikastaa suolistoa hellivillä ruoka-aineilla ja soluja suojata antioksidantein. Jos se ei onnistu, niin terveyskaupoista saa hyviä marjauutevalmisteita. Kookosöljyllä on tulehdusta sammuttavia ominaisuuksia, ja se kannattaa ottaa osaksi jokapäiväistä ruoanlaittoa. Kun haluaa ”lohtua”, niin perussuklaan sijaan voi ottaa tummaa raakasuklaata, josta saa antioksidantit kaupan päälle tai jäätelönhimon taltuttaa smoothiella.
2. Riittävä D-vitamiinitaso
Pidä huolta, että D-vitamiinitaso on riittävän korkea, koska vitamiini vaikuttaa solutuman kautta ja siten säätelee kaikkea. Riittävä taso on eri asia kuin saantisuositukset. D-vitamiinin muodoilla on merkitystä, mukana pitäisi olla riittävästi rasvahappoja jotta vitamiini imeytyy.
D-vitamiinia on tunnetusti hyvin esimerkiksi kananmunissa ja rasvaisissa kaloissa. Pelkällä ruoalla riittävää tasoa on kuitenkin melko mahdotonta pitää yllä. Vitamiinilisän ottaminen on siis ihan suositeltavaa.
3. Pakurista hyödyllisiä antioksidantteja
Elimistö tarvitsee vapaita radikaaleja, mutta kun niitä on liikaa, syntyy ongelmia. Antioksidantit suojaavat liiallisilta vapailta radikaaleilta ja hiljentävät matalaa tulehdusta. Pakurissa voi olla antioksidantteja jopa 5000 kertaa enemmän kuin mustikassa. Pakuria löytyy monessa muodossa: paloina, teenä ja kahvina. Jopa helpoissa instant -pusseissa.
4. Ternimaidosta eläviä vasta-aineita
Pakastekylmäkuivattu ternimaito sisältää eläviä vasta-aineita noin kolmesataa. Ternimaito on hyvä pöpöjen ennaltaehkäisyssä, mutta auttaa myös siinä vaiheessa kun kurkkua alkaa jo aristaa. Maitoallergiset ja muut maitoa välttelevät pystyvät yleensä käyttämään ternimaitoa sen normaalista maidosta poikkeavan koostumuksen ja erilaisen käsittelyn ansiosta ja eettisyydestäkään ei tarvitse kantaa huolta, vasikat saavat varmasti oman osansa.
5. Lämmitä kehoa ruoka-aineilla
Kun energiat ovat vähissä, on väsynyt ja vetämätön olo, niin lämmittävät ruoat ja mausteet ovat hyviä energiatason nostajia. Tällaisia ruoka-aineita ovat esimerkiksi chili, valkosipuli ja inkivääri. Palelijoiden kannattaa pitää nämä ruoka-aineet jatkuvasti hyllyssään. Kun ulkona on kylmää ja märkää, on ihana lämmittää itseään raakasuklaasta tehdyllä kaakaolla, jossa on ripaus chiliä.
Ruokavalioasioista ei kannata tehdä liian vaikeita. Syksyllä mennään Työväenopistoon tai jollekin kurssille opettelemaan jokin uusi taito. Itsestään huolehtiminen on myös tällainen uusi taito, jota kukaan ei osaa harjoittelematta. Apua saa aina tarvittaessa.
6. Ulkoile
Vietämme liikaa aikaa sisätiloissa. Vaikka olisit kuinka väsynyt, mene edes hetkeksi puistoon tai metsän reunaan. Kaupungissa elävillä voi olla liian vähän kontaktia maaperäiseen bakteerikantaan, joka auttaisi vastustuskyvyn kehittämisessä. Stressi pahentaa kehossa olevia ongelmia, eli olisi hyvä olla stressaamatta. Jos tämä ei onnistu, vinkit voivat olla sinulle tarpeen.