Rakastu juureksiin uudelleen!

4.12.2016 | PUR toimitus

Joulun aika on perinteisesti juuresten kulta-aikaa: niitä käytetään mm. laatikoihin, rosolliin sekä karjalanpaistiin. Juuresten imago on ollut aina hieman vaatimaton – ulkonäkö hedelmiin verrattuna on usein multainen ja maanläheinen – mutta olet toisaalta varmaan myös ihaillut kesäisellä torilla kauniita punajuuri- ja porkkananaatteja värikkäissä rivistöissä. Myös hinta on juureksissa edullisempi. Peruna ja porkkana lienevät suosituimmat, ympäri vuoden käytettäviä juureksia. Mitäpä jos tutustuisit tarkemmin myös muihin kiehtoviin juureksiin, joita löydät oman lähimarkettisikin hevi-osastolta? Sen lisäksi, että ne sopivat ruuanlaittoon erityisen hyvin, niistä saa myös paljon erilaisia terveyshyötyjä.

Juurekset on mainio tapa lisätä päivittäiseen ruokavalioonsa lisää kasviksia, joita pitäisikin nauttia vähintään puoli kiloa päivässä – mielellään jopa kilon! Ja jos esimerkiksi peruna turvottaa, juureksilla voi korvata perinteisen perunan lisäkkeenä ja keitoissa, ja sopivatpa ne jopa leivonnankin raaka-aineeksi! Juurekset sisältävät paljon ruuansulatukselle tärkeää kuitua, verenpaineeseen vaikuttavaa kaliumia ja hedelmällisyydelle ja verisolujen muodostukselle tärkeää folaattia.

Juurekset - PUR-kauppa

 

Lanttu

Kotimaista lanttua on saatavilla lähes läpi vuoden, alkusyksystä tuoreena ja joulusta kevääseen varastoituna. Lanttu sopii hyvin keittoihin, laatikoihin ja patoihin – sen maku on kypsennettynä makea ja se sopii mainiosti hunajan, rosmariinin ja muiden yrttien kanssa syötäväksi. Lanttu sisältää paljon C-vitamiinia, eli noin 39,7 mg sadassa grammassa, joka on noin puolet päivittäisestä saantisuosituksesta. Lantussa on runsaasti kaliumia, kalsiumia sekä myös soluille tärkeää folaattia, jota perinteisesti on ajateltu saatavan lähinnä vihreistä kasviksista.

Bataatti

Bataatti on noussut trendikkääksi juurekseksi perunan sijaan käytettäväksi, ja on erittäin ravintorikas ja monipuolinen juures. Olet kai jo kuullut bataatti-paahtoleivistä? Ne ovat leivänpaahtimessa paahdettuja bataattisiivuja, jotka nautitaan paahtoleivän tapaan. Bataattiranskalaiset ovat saavuttaneet myös jo varmasti kulttiruuan maineen. Bataattia käytetään perinteisemmin esimerkiksi joululaatikoissa sekä sosekeitoissa ja pataruuissa.

Bataatti sisältää A-vitamiinia puolet suositellusta saantisuosituksesta sekä runsaasti karotenoideja, josta oranssi värikin kertoo. Jos löydät oikein tumman, violetin bataatin, voit olla varma sen suuresta antioksidanttipitoisuudesta. 

Juuriselleri

Myös juuriselleri (apium graviolens) sisältää paljon kuitua, kaliumia ja folaattia. Sellerille ominainn voimakas maku tulee ftalidi-nimisestä eteerisestä öljystä, jolla voi olla verenpainetta laskeva vaikutus.Lisäksi selleristä tehty mehu toimii aineenvaihduntaa kiihdyttävästi ja poistaa nesteitä sopien siis hyvin puhdistuskuureihin. Alfred Vogel kirjoittaa kirjassaan Luonto, paras lääkitsijä (1969), että selleri sopii reuma- ja kihtipotilaille ja kaikille, jotka haluavat säästyä näiltä taudeilta.

Selleri sopii keittoihin, raastettuna salaatteihin sekä pataruokiin ja mehuksi. Kokeilepa joskus myös yksinkertaisia selleripihvejä: leikkaa kokonainen mukula n. 1 cm paksuisiksi viipaleiksi, valele oliiviöljyllä, mausta suolalla, valkosipulilla ja pippurilla ja paista uunissa mehukkaiksi pihveiksi. Tarjoile smetanan kanssa. Ihastut varmasti!

Juurekset - PUR-kauppa

Juuriselleri on herkullinen ja erittäin terveellinen juures.

 Punajuuri

Punajuuri (beta vulgaris) on erinomainen folaatin lähde. Se sisältää verenpaineelle hyödyllistä kaliumia sekä magnesiumia, fosforia sekä rautaa ja mangaania. Punajuuren punainen väri kertoo sen runsaasta antioksidanttipitoisuudesta, eli se suojaa solujamme myrkyiltä ja hapettumiselta. Punajuurta käytetään myös maksan puhdistumisen tukena, sillä se tukee myrkkyjen poistoa kehosta.

Käytä punajuurta terapeuttisesti tuorepuristettuna tai lingottuna mehuna, kasvislaatikoissa, sosekeitoissa sekä uunijuuresten tapaan paahdettuna sekä salaateissa. Myös punajuuren naatit voi kesäaikana käyttää esimerkiksi salaatteihin tai pinaatin tapaan muussa ruuanlaitossa. Keitä punajuuret kuorineen, jotta se säilyttää vitamiinipitoisuutensa.

Porkkana

Porkkana on kaikille tuttu juures vauvasta vaariin. Sen makea maku ja heleän oranssi väri houkuttelee käyttämään sitä keitoissa, padoissa, leivonnassa, mehuissa… Porkkana on erittäin terapeuttinen juures, jota Vogel suosittelee käyttämään läpi talven sen suuren vitamiini- ja kivennäisainepitoisuutensa ansiosta. Porkkanat sisältävät runsaasti magnesiumia, fosforia, kalsiumia, kaliumia, rautaa ja kuparia. Niissä on runsaasti A-vitamiinia ja karotenoideja. A-vitamiini on erinomainen suoliston tuki sekä solujen suojaaja, sekä terveiden hampaiden ja silmien rakennusaine. Porkkanamehua suositellaan kehon puhdistuskuureissa, toipilaille sekä vakavien sairauksien terapeuttiseksi tueksi.

Nippuporkkanoiden naatit voi käyttää kesäisin salaattina. Mitä kauemmin porkkana on saanut kasvaa maassa, sitä enemmän siinä on ravinteita.

Juurekset - PUR-kauppa

Punajuuret ja porkkanat ovat juures-perheen värikkäitä suosikkeja.

Palsternakka

Palsternakka oli vielä 1800-luvulla yleisesti ravinnoksi käytettävä juures ja sitä käytettiin myöhemmin sen syrjäyttäneiden perunan ja porkkanan tapaan. Palsternakan kuori sisältää suuren osan makua tuovista öljyistä, joten sitä ei kannata kuoria. Tämä porkkanan muotoinen juures sisältää myös paljon verenpaineelle hyvää kaliumia, magnesiumia, fosforia ja folaattia. Löytyypä siitä hieman muita juureksia enemmän ravintokuituakin! Palsternakka on herkullinen keitoissa, sosekeitoissa ja pataruuissa sekä esimerkiksi kasvispihvien ainesosana.

Lisäksi saatat löytää vihannesosastolta tai torilta myös kyssäkaalia, raikkaita retiisejä ja mausteista piparjuurta, joita kannattaa myös kokeilla. Toivomme, että sait innostuksen käyttää ruokavaliossasi entistä enemmän juureksia, joita meillä on saatavilla helposti ja runsaasti ympäri vuoden. Mikä onkaan tuleva lempijuureksesi?

Lähteitä: Luonto, paras lääkitsijä, Alfred Vogel 1969, Voi Hyvin, Satokausikalenteri 2017