Kaunis iho oikeanlaisella ruokavaliolla

5.3.2016 | PUR toimitus

Olet mitä syöt on osuva lausahdus, joka pätee niin monessa seikassa – myös ihosi kunnossa. Ihonhoitorutiineilla ja kosmetiikalla jota iholle levitämme, on toki tehtävänsä, mutta ravinnon merkitystä ei kannata aliarvioida. Riittävällä, ihoa ruokkivien ravinteiden saannilla ja puhtaalla ravinnolla voi harmaa ja elotonkin iho muuttua niin, että lopputuloksena on kuulaana hehkuva, kaunis iho.

Kaunis iho kaipaa ainakin näitä:

1. Rasvat – elintärkeitä ihollesi

Älä turhaan pelkää rasvoja! Kimmoisa ja elinvoimainen iho rakastaa hyvälaatuisia rasvoja, jotka ovat sen soluille arvokasta ravintoa. Iholle erityisen hyviä rasvan lähteitä on mm. E-vitamiinia, biotiinia ja hyvälaatuisia rasvahappoja sisältävä avokado, A-,D-,E- ja K-vitamiineja sisältävä ghee sekä omega-3- rasvahappoja sisältävät kala, saksanpähkinät sekä pellavan- ja chiansiemenet. Myös omega-6-, -7- (tyrni) ja -9- (oliiviöljy) rasvahapot ovat ihon kannalta hyödyllisiä.

2. Ravinteet – syö sateenkaaren värejä

Tuoreet marjat, hedelmät ja vihannekset tarjoavat iholle tärkeitä ravinteita. Erityisen tärkeitä iholle ovat antioksidantteina toimivat A-, C- ja E-vitamiinit (jälkimmäistä runsaasti mm. mantelissa), kasvien väriaineet antosyaanit (mustikassa) ja karotenoidit kuten lykopeeni (punaisissa ruoka-aineissa kuten tomaatissa ja vesimeloonissa), beetakaroteeni (punaruskeissa ruoka-aineissa kuten porkkanassa ja mangossa) ja luteiini (mm. lehtikaalissa ja broccolissa), suklaan sisältämät flavonoidit ja vihreän teen polyfenolit. B-ryhmän vitamiineista tärkeä on mm.  biotiini, jota on soijassa, kaurassa, kananmunassa ja hiivassa. Mineraaleista erityisen tärkeitä ovat sinkki ja seleeni, joiden hyviä lähteitä ravinnossa ovat kurpitsan- ja auringonkukansiemenet, parapähkinät ja äyriäiset, sekä rikki (MSM) ja pii.

3. Kollageenia proteiinista

Kollageeni on ihon tukikudosten proteiinia ja sitä esiintyy luonnollisesti myös ihossa. Riittävä kollageenin määrä pitää ihon kimmoisana ja minimoi ryppyjen muodostumista. Elimistön kollageenin muodostus vähenee noin 25 ikävuoden jälkeen, milloin sen riittävän saannin tärkeys ravinnosta korostuu. Hyviä kollageenin lähteitä ovatkin kaikki laadukkaan proteiinin lähteet kuten kala, kana, pavut ja linssit. C-vitamiini tehostaa elimistössä kollageenin muodostumista, joten sen riittävä nauttiminen on myös tämän vuoksi tärkeää.

4. Nesteytystä vedestä

On tärkeä juoda tarpeeksi, jotta kuona-aineet poistuvat tehokkaasti elimistöstä ja elimistön luontainen puhdistusmekanismi pelaa. Tällöin myös iho pysyy kirkkaana ja hyvin kosteutettuna, mikä vähentää ryppyjen muodostumista.

5. Lehtivihreää lautaselle

Myös lehtivihreän eli klorofyllin lisääminen ruokavalioon on hyväksi iholle, sillä se tukee solujen aineenvaihduntaa, elimistön hapenottokykyä ja happo-emästasapainoa sekä auttaa neutraloimaan kehoa hapettavia vapaita radikaaleja ja myrkkyjä. Näitä kaikkia kaunis iho kaipaa rakennusaineiksi ja näillä kaikilla on merkittävä vaikutus ihon hyvinvointiin. Klorofyllipitoiset vihreälehtiset kasvikset sisältävät runsaasti myös muita iholle hyvää tekeviä suojaravintoaineita ja antioksidantteja.

6. Suolistoa hellivät ruoat

Fermentoidut ruoat kuten kefir, kombucha, kimchi ja hapankaali sisältävät probiootteja ja auttavat ylläpitämään tervettä suolistoflooraa, joka tutkitusti on myös terveen ja puhtaan ihon taustalla. Kuidut auttavat hyviä bakteereja kiinnittymään suolistoon, joten muista myös riittävä kuidun saanti!

Kaunis iho kaipaa tuoreita marjoja, hedelmiä ja vihanneksia.

Kaunis iho kaipaa tuoreita marjoja, hedelmiä ja vihanneksia.

Huomioi Ravinnossa myös

Sokeri, alkoholi, tupakka, prosessoidut elintarvikkeet, einekset ja ylipäätään ravintoköyhä ruoka heikentävät ihon kuntoa. Niin kutsutut antiravinteet syövät elimistöstä tärkeitä ravinteita, joita tarvitaan elinvoimaisen ja hyvinvoivan ihon ylläpitoon, minkä takia niitä on suositeltava välttää. Tutkitusti myös maito voi aiheuttaa ihollemme ongelmia, kuten aknea.

Jos suolisto ja maksa ei toimi optimaalisella tavalla, peilautuu se ihomme kuntoon. Iho on elimistömme suurin erittäjäelin ja pyrkiii tehokkaasti poistamaan kehoomme kertynyttä kuonaa. Monet elimistön ongelmat voivat oireilla ihon kautta, aiheuttaen mm. epäpuhtauksia, punoitusta ja kuivuutta. Jos kärsit iho-ongelmista, onkin tärkeää kiinnittää huomiota siihen kuinka elimistösi muuten voi ja onko suolistosi tasapainossa.

Kauneus lähtee sisältäpäin ja mitä paremmin pidämme itsestämme sisäisesti huolta, sitä paremmalta näytämme ulospäin!

Kaunis iho kaipaa tuoreita marjoja, hedelmiä ja vihanneksia.