Vegaaniset tartaletit klementiini-acerola-chiahillolla
13.12.2017 | PUR toimitus
Jos joulun epäterveelliset herkut saavat aikaan terveellisempien herkkureseptien kuumeista etsintää, olet päätynyt juuri oikeaan paikkaan. Vegaaniset, gluteenittomat klementiinitartaletit ovat paitsi herkullisia ja kauniita, ne sisältävät reilun annoksen acerolan C-vitamiinia.
Klementiinit ovat satokautensa ansiosta klassinen joulukauden herkkuhedelmä. Kauteen kuuluu valitettavan usein myös erilaisia flunssia, joten C-vitamiinin lisäboostikaan ei ole pahitteeksi. Näiden molempien lisäksi ihanien brittihenkisten tartalettien (jam tarts) reseptissä komeilevat chian siemenet – ja resepti on tuttuun tapaan vegaaninen ja gluteeniton.
Acerola – luonnon klassinen C-vitamiinipommi
Moni tuntee acerolan yhtenä luonnon voimakkaimmista C-vitamiinipommeista. Tämä Barbadoksen kirsikaksikin kutsuttu hedelmä sisältää jopa 65-kertaisen määrän C-vitamiinia appelsiiniin verrattuna.
C-vitamiini tunnetaan erityisesti immuniteetin tärkeänä tukipilarina ja raudan imeytymisen boostaajana. Sitä voi kokeilla myös väsymyksen torjuntaan tai jopa ihon hyvinvointiin. C-vitamiini on myös tärkeä antioksidantti, joten sen käyttö on hyvä muistaa myös vapaiden radikaalien nujertamisessa.
Kiki Healthin trendikkään tyylikkäisiin purkkeihin pakattu acerolajauhe on luomulaatuista ja se tulee Brasiliasta. Kikin tuotteissaan käyttämät acerolahedelmät kerätään niiden ollessa vielä vihreitä, sillä hieman raakana ne sisältävät kaksi kertaa enemmän C-vitamiinia kuin kypsät hedelmät. Pakastekuivatusta hedelmästä saadaan jauhamalla kauniin oranssia ja hieman kirpeää jauhetta, josta vain puoli teelusikallista tarjoaa jo 500mg annoksen hyvin imeytyvää, täysin luonnollista C-vitamiinia.
Vegaaninen blogivinkki
Näiden mehukkaiden klementiini-acerola herkkukakkusten takana on superlahjakas, Suomeen asettunut brittibloggari, Paul. A Brit in Helsinki -blogissaan hän tarjoilee innovatiisia ja inspiroivia vegaanisia ruokia ja leivonnaisia yksinkertaisen kauniilla, erittäin visuaalisella otteella.
Suosittelemme seuraamaan Paulin blogia ja Instagram-tiliä. Sieltä voi reseptiikan lisäksi myös bongata hänen Helsingissä järjestämiään pop-up brunsseja, joissa tarjoillaan mykistävän maukkaita ja kauniita vegaanisia herkkuja.
KLEMENTIINI-ACEROLAHILLOTARTALETIT
10-12 hengelle
6 klementiiniä
1 rkl vaahterasiirappia
2 rkl chian siemeniä
2 tl Kiki Health Organic acerolajauhetta
20 g jauhettuja manteleita
120 g gluteenitonta jauhosekoitusta
4 rkl kookosöljyä (kiinteänä)
Valmista hillo. Kuori klementiinit, erottele lohkoiksi ja laita lohkot kattilaan. Keitä matalalla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes ne pehmenevät. Jos pidät Paulin tapaan samettisemmasta hillosta, soseuta klementiinit blenderissä. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja sekoita jäähtyneseen seokseen chian siemenet, acerola ja vaahterasiirappi. Anna seoksen jäähtyä ja hyytyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia tai yön yli. Jos seos vaikuttaa liian juoksevalta, lisää hieman chian siemeniä.
Valmista taikina. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Sekoita jauhot, mantelijauhe ja kookosöljy kulhossa. Hiero öljy jauhoihin käsin, kunnes seoksen koostumus on murotaikinamainen. Lisää muutama teelusikallinen jääkylmää vettä ja sekoita seosta veitsellä kunnes siitä muodostuu pehmeä taikina. Kääri taikina kelmuun ja anna jäähtyä jääkaapissa 20 minuutin ajan.
Kauli taikinaa jauhotetulla alustalla, kunnes se on noin puolen sentin paksuinen. Leikkaa taikinasta halkaisijaltaan noin 8 sentin ympyröitä ja aseta ne muffinivuokiin muffinipellille. Esipaista noin 8 minuuttia. Halutessasi voit asetella vuokiin riisillä täytetyt leivinpaperit painoiksi, jotta taikinan reunat eivät valu alaspäin niin helposti. Poista painot ja paista vielä 4 minuuttua, kunnes taikina saa hieman väriä. Anna jäähtyä.
Juuri ennen tarjoilua täytä taikinavuoat klementiinihillolla, koristele manteleilla ja raastetulla klementiinin kuorella.