Näistä ruoka-aineista apua ahdistukseen

20.8.2017 | PUR toimitus

Vaikka ahdistuksen aiheuttajina voivat olla monet asiat, on varmaa, että ruokavalio on yksi merkittävimmistä tekijöistä. Kokonaisvaltaisina olentoina henkinen ja fyysinen terveytemme ovat erottamattomia. Niinpä se, miten ravitsemme kehoamme, vaikuttaa myös siihen miten hyvin saavutamme mielenrauhan.

Usein kuulee puhuttavan muun muassa kofeiinin, liiallisten hiilihydraattien tai pitkien ateriavälien vaikutuksesta ahdistuksen voimistamiseen. Harvemmin puheenaiheena ovat ruoka-aineet, jotka vähentävät ahdistuneisuutta. SIksi listasimme muutamia ahdistusta lievittäviä ruokia.

Pavut

Pavut ovat hyväksi sydämelle ja hermoille. Pavuista saa sopivan määrän kuitua, joka hidastaa ruoansulatusprosessia ja siten tasaa verensokeria. Pavut ovat myös marjojen tapaan loistavia antioksidanttien lähteitä. Ja mitä tekemistä antioksidanteilla on ahdistuneisuuden kanssa? Antioksidanttirikkaan ruokavalion on havaittu suojaavan elimistöä haitallisilta vapailta radikaaleilta (joita ahdistuneisuus puolestaan edistää).

Cashewpähkinät

Cashew on monipuolinen pähkinä, josta voi valmista vegaanista ricottaa, suolaisia tai makeita kastikkeita ja energiapatukoita. Cashewpähkinät sisältävät sinkkiä, joka on aivojen toiminnalle välttämätön mineraali. Ahdistuksessa sinkki on kuin kulissien takana toimiva tekijä, jonka tehtävä on muuttaa B6-vitamiini sen aktiivisen muotoon, mikä auttaa serotoniinin synteesissa. Serotoniini on aivojen välittäjäaine, joka vaikuttaa mielialaan. Siksi sinkin saaminen ravinnosta on tärkeää tasapainoisen mielialan ylläpitämisessä.

  • Tästä löydät sinkin kapselina, mikäli et muista syödä cashewpähkinöitä päivittäin.

Jogurtti

Jogurtti on probioottirikasta ruokaa. Viimeaikaisen tutkimuksen mukaan probioottien käytöllä on merkittävät vaikutukset ahdistuneisuuden oireiden vähentämisessä. Vaikka tarkka syy on tuntematon, voi probioottirikkaiden ruokien syöminen olla kokeilemisen arvoinen keino ahdistuneisuuden vähentämiseksi. Muita paljon probiootteja sisältäviä ruokia ovat esimerkiksi kombucha, kefiiri, kimchi, suolakurkku, hapankerma, hapankaali ja tempeh.

  • Probiootteja voi nauttia myös kapseleina. Living Nutrition hyödyntää ikivanhaa hapatus- eli fermentointimenetelmää aktivoidakseen ruoan sisältämät ravinteet hyvin imeytyvään ja tehokkaaseen muotoon. Valitse Your Flora-symbiootit ja maitohappobakteerit suoliston hyvinvointiin, adaptogeenivalmisteet parempaan arkeen, nootropiinit aivoterveyden tueksi, sienivalmisteet hyvinvoinnin tueksi ja muut valmisteet täsmätuotteiksi muihin terveyden tavoitteisiisi.

Parsa

Parsajauhe on kiinalaisessa lääketieteessä tunnettu diureetti. Nestettä poistavien vaikutusten lisäksi sitä käytetään yskän hoidossa ja energiatasojen nostamisessa. Viime aikaisten tutkimusten mukaan parsajauheesta voi olla myös apua ahdistuksen oireiden vähentämisessä. Jos parsajauhetta on vaikeaa löytää, on parsan syöminen sesonkiaikaan hyödyllinen ja herkullinen vaihtoehto.

Sitruuna

Etsitkö uutta terveysrutiinia, joka voi myös auttaa lievittämään ahdistusta? Sitruunavesi voi olla vastas etsintääsi! Tämä runsaasti C-vitamiinia sisältävä hedelmä on myös tunnettu runsaasta antioksidanttipitoisuudestaan. Mitä ahdistukseen tulee, stressi kuluttaa elimistön C-vitamiinivarastoja. Jos elimistö ei saa tarpeeksi C-vitamiinia käyttöönsä, voi stressi pitkittyä ja johtaa pitkällä aikavälillä kohonneeseen kortisolitasoon. Kroonisen stressin purkamiseen tarvitaan siis paljon C-vitamiinia.

Lohi

Lohi on erinomainen omega-3-rasvahappojen lähde. Nämä rasvahapot ovat tärkeitä  muun muassa aivojen kehitykselle ja toiminnalle. Tutkimuksissa on osoitettu ahdistuksen oireiden vähentyneen 20 % niillä koehenkilöillä, joille annettiin omega-3-rasvahappoja. Lisäksi heidän tulehdusarvonsa olivat alhaisemmat.

 

Kurpitsan siemenet

On arvioitu, että jopa 70 % länsimaalaisista aikuisista kärsii magnesiumin puutoksesta. Kurpitsansiemenet ovat hyvä magnesiumin lähde, sillä noin 30 grammaa niitä sisältää melkein 40 % päivittäisestä magnesiumin saantisuosituksesta. Magnesium on korvaamaton kivennäisaine elimistön stressin sietokyvyn ylläpitäjänä. Jos taas elimistösi kärsii magnesiumin puutteesta, ei se ole yhtä kykenevä vähentämään stressihormonien määrää. Kun seuraavan kerran teet salaattia tai vaikka aamupuuroa, lisää siihen magnesiumrikkaita kurpitsansiemeniä auttaaksesi kehoasi stressinhallinnassa.

  • Magnesiumia voi nauttia myös ravintolisänä, mikäli kurpitsansiemenet eivät maistu.

Kaura

Kauran sisältämät B-vitamiinit, magnesium ja kuidut ovat avuksi stressin purkamisessa ja ahdistuksen lieventämisessä. Täysjyväkaura sisältää myös hyviä hiilihydraatteja, joiden syöminen hyvä keino lisätä serotoniinin tuotantoa. Ja serotoniini – kuten aikaisemmin on mainittu – on merkittävä masennuksen hoidossa ja ahdistuksen helpottamisessa.

Tumma suklaa

Yksi mukavimmista tavoista vähentää stressiä on nauttia pari palaa tummaa suklaata. Se sisältää antioksidantteja ja magnesiumia sekä anandamidiksi kutsuttua välittäjäainetta. Anandamidillä on mielialaa nostava vaikutus elimistössä ja sen on todettu purkavan stressioireita. Pieni määrää tummaa suklaata stressaantuneena, voi siis auttaa saamaan maailman taas raiteilleen.

 

Lähde: https://www.mindbodygreen.com/articles/foods-that-increase-magnesium-boost-serotonin-eliminate-anxiety?utm_source=mbg&utm_medium=email&utm_content=daily1&utm_campaign=170722