Vähennä sokeria ja pääse irti makeanhimosta – Leeni Viio
4.1.2021 | Vieraskynä
Pyysimme diplomiravintoneuvoja Leeni Viioa kertomaan makeanhimon selättämisestä. Mitkä ovat niitä konkreettisia keinoja miten makeanhimosta pääsee irrottautumaan ja sokeria vähentämään?
Miten lähestyä sokerikoukkua?
Uusi vuosi ja uudet lupaukset! Monelle tammikuu tarkoittaa ryhtiliikettä ruokavalioon. Joulukonvehdit, piparit ja tortut saavat väistyä ja tilalle tulee sokeriton elämä.Tyypillisesti se tarkoittaa tammikuun ajan kestävää herkkulakkoa, jonka toivotaan tuovan pirteämpää ja kevyempää oloa. Kuukauden kestävä haaste motivoi, sillä kyllähän kuka tahansa kestää neljä viikkoa ilman herkkuja… Sinänsä sokerin vähentäminen on hyvä tavoite, sillä lisätty sokeri on ihmiskeholle tarpeetonta, täysin tyhjää energiaa ja osa väestöstä syö sitä todellakin liikaa. Ongelmallista sokerilakoissa on kuitenkin niiden väliaikaisuus. Kuukauden kestävä sokerittomuushaaste ei vielä tarkoita pysyvää elämäntapamuutosta, vaan voi jopa lisätä makeanhimoa.
Jos sinä löydät itsesi vuosi toisensa jälkeen jojoilemassa lakosta ja kuurista toiseen, on aika tehdä jotain toisin. Sokerikoukun katkaiseminen ja makeanhimon hillitsemisen ei tarvitse tarkoittaa ankaria dieettejä ja jatkuvaa itsekurin kanssa kamppailua. Päinvastoin, noilla keinoin saavutetaan todennäköisesti vain hetkellinen muutos, kunnes repsahdetaan ja palataan tappiomielialassa takaisin lähtöruutuun. Nyt haluan antaa sinulle viisi neuvoa, joiden avulla voit välttää vuosittain toistuvat karkkilakot ja aloittaa elämäntavan, jossa et liiallista sokeria kaipaa.
Neuvot on todettu tehokkaiksi käytännön työssä, sillä makeanhimosta irti pääseminen on yksi yleisimmistä saavutuksista, joita asiakkaani kokevat. Elän myös itse niin kuin opetan; olin vuosia sokerikoukun otteessa, josta pyristelin vapaaksi kerta toisensa jälkeen epäonnistuen. Lopullinen muutos tapahtui, kun ymmärsin, mistä makeanhimossa on todella kysymys ja mitä on tehtävä, jotta makeahimo sekä lähtee että myös pysyy pois. Tuosta on nyt 10 vuotta ja voin rehellisesti sanoa, ettei sokeri hallitse valintojani millään tavalla.
5 askelta makeanhimosta irrottautumiseen ja sokerin vähentämiseen
1. Aseta itsellesi realistinen tavoite, joka tuntuu motivoivalta ja johon haluat sitoutua.
On tärkeää, että muutos lähtee omasta tahdostasi – ei “pakko-“ tai “pitäisi”-ajattelusta. Kun kyse on sokerista, ei kannata keskittyä yksittäisiin sokerigrammoihin, vaan asioihin joita liiallisen sokerin karsiminen tuo tullessaan; kuten vaikkapa energisyyttä lasten kanssa puuhaamiseen tai tiettyjen terveyshaasteiden helpottumista.
Tavoitteen realistisuus tarkoittaa, että voit edetä sitä kohti aivan tavallisessa arjessa. Täydellisen sokerittomasti syöminen jokaisessa hetkessä ei ole realistista, mutta sen sijaan hyvien valintojen tekeminen mahdollisuuksien rajoissa on sekä realistista että palkitsevaa.
2. Tunnista lisätty sokeri ja sen lähteet ruokavaliossasi
Jotta voit vähentää sokeria, on se ensin tunnistettava. Jokainen varmasti tietää, että karkit, limsat ja leivonnaiset ovat sokerisia elintarvikkeita, mutta sokeria voi eksyä suuhun liiallisesti myös “piilotettuna”. Moni tavallinen elintarvike mysleistä välipalapatukoihin ja jogurteista valmiskastikkeisiin sisältää merkittäviä määriä niin sanottua piilosokeria.
Sokerin enimmäissaantisuositus voi ylittyä jo aamiaisella ilman, että tavallinen kuluttaja sitä edes tiedostaa. Onneksi on tuoteselosteet, jotka paljastavat, onko elintarvikkeen valmistuksessa käytetty lisättyä sokeria. Pakkausmerkinnöistä näkee myös sokerin määrän, mutta merkintöjen tulkitseminen vaatii pientä opettelua, sillä lisättyä ja luontaista sokeria ei valitettavasti eritellä. PS. Voit ladata Leenin Sokeriton kauppareissu -oppaan täältä.
3. Anna makuaistisi tottua vähempään makeaan
Moni hyppää sokerittomaan elämään vaihtamalla varsinaisen sokerin keinomakeuttajiin tai esimerkiksi steviaan. Kyseiset intensiivimakeuttajat ovat kuitenkin nimensäkin mukaisesti erittäin makeita, eivätkä vähennä mieltymystä makeaan. Toki esimerkiksi verensokerin hallinnan tai kokonaisenergiansaannin kannalta kaloriton makeuttaja voi tuoda osittaisen avun, mutta mikäli haluat makeanhimosta eroon, on tärkeää totutella pois jatkuvasta makean syömisestä – se koskee myös ns. terveellisempiä makeuttajia kuten hunajaa tai jatkuvaa taateleiden napostelua. Sen myötä makuaisti terävöityy ja vähempi makeus riittää. Muutos tapahtuu usein jo viikossa parissa, minkä jälkeen makeuttajille ei ole enää arjessa entisenlaista tarvetta.
4. Huomioi ruokavalion ulkopuoliset tekijät
On tyypillistä ajatella, että sokerikoukku johtuu vain ja ainoastaan liiallisesta sokerin syömisestä. Täten on loogista keskittyä makeanhimosta irrottautumisessa siihen, mitä suuhunsa laittaa tai ei laita. Ruokavaliolla on toki paljon merkitystä, mutta yksistään ruokavalioremontilla makeanhimo häviää vain harvoin.
Siispä vaikka olisit jo putsannut ruokavaliosi hyvinkin terveelliseksi, voi sokeriset mieliteot kuiskia korvaan. Sen vuoksi pysyvän muutoksen saavuttamiseksi on tärkeää huomioida myös muut makeanhimoon liittyvät tekijät. Niitä ovat mm. tunnesyöminen, stressi, univaje ja suoliston huono kunto. Eli jos esimerkiksi nukut jatkuvasti liian vähän ja stressaat suolistosi rapakuntoon, voit olla jokseenkin varma, että herkut huutavat nimeäsi, kunnes saat nuo asiat korjattua.
5. Ota ymmärrystä syyllistämisen tilalle
Sokerin karsiminen saa usein lähtölaukauksensa morkkiksesta – esimerkiksi jouluherkutteiluiden jälkeen. Olo voi olla sekä fyysisesti että henkisesti huono, mikä lisää negatiivisia ajatuksia itsestä ja saa tarttumaan muutokseen syyllistämisestä käsin. Itsesi soimaaminen on kuitenkin heikko lähtökohta, kun tarkoituksena on tehdä hyvinvointia lisääviä valintoja.
Sen sijaan toimiva lähtökohta on ymmärrys itseä ja tilannetta kohtaan. Se tarkoittaa mm. sitä, että tiedostat mieltymyksen makeaan olevan ihmiselle luontaista ja elintarviketeollisuuden ruokkivan tuota mieltymystä tarjoamalla nopeaa mielihyvää sokerin muodossa. Sitä, että tunnistat tuomitsematta sokerikoukkua ruokkivat ajatus- ja toimintamallisi. Ymmärrys tarkoittaa myös makeahimon kokonaisuuden hahmottamista – eli sitä, mitkä tekijät ovat makeanhimon takana ja miten nuo tekijät liittyvät toisiinsa. Ymmärryksen kautta opit myös tarvittaessa sanomaan “kiitos ei”, suhtautumaan repsahduksiin oppimiskokemuksina ja irrottautumaan musta-valkoisesta jojoilulle altistavasta mentaliteetista.
Lue Leenin uusi kirja: Eroon makeanhimosta – näin vapaudut sokerikoukusta
Leeniltä on juuri julkaistu tietokirja, joka käsittelee makeanhimoa. Mitä tehdä, kun herkuttelu karkaa aina käsistä? Pitäisikö sokerista luopua kokonaan vai voiko sitä käyttää kohtuudella? Onko sokerikoukkua edes olemassa vai onko se pelkkää heikon itsekurin selittelyä?
Eroon makeanhimosta-tietokirja ohjaa pysyvään elämänmuutokseen selvittämällä, mistä makeanhimo johtuu, mikä sitä pitää yllä ja mikä saa sen tiukentamaan otettaan, kun kaikki keinot on jo kokeiltu. Käytännöllisessä ja kannustavassa teoksessa tutustutaan makeanhimon syihin vääränlaisesta ravinnosta stressiin ja väsymyksestä suoliston epätasapainoon. Kun syyt ovat selvillä, kirja tarjoaa tutkittuun tietoon ja testattuun käytäntöön perustuvia työkaluja makeanhimon karkottamiseen pysyvästi.
Seuraa Leeniä myös hänen Instagramin puolella, josta saat hyviä vinkkejä sokerittomaan arkeen, herkullisia terveyttä tukevia reseptejä sekä vilauksen Leenin perhe-elämään ja lapsiperhearkeen. Kurkkaa myös Leenin omat verkkosivut.
___________________
Leeni on kirjoittanut PURin blogiin aiemminkin. Käy lukemassa lisää makeanhimoon liittyvistä asioista sekä hampaiden terveyttä: Oil Pulling – terve suu, valkoinen hymy