Leeni Viio: Oil Pulling – terve suu, valkoinen hymy

25.1.2016 | PUR toimitus

Luonnollinen suuhygienia: Öljypurskuttelu ja sen monet hyödyt

Suun hoitoon ja hampaiden valkaisuun on markkinoilla monenlaista tuotetta, joista suurin osa sisältää pääasiassa synteettisiä ainesosia ja kemikaaleja. Onneksi valittavana on myös luonnollisempia tuotteita, joista on karsittu tarpeettomat kemikaalit pois niin, että lopputuloksena on luonnollisesti terve suu ja valkoinen hymy.

Erittäin tehokkaan ja täysin luonnollisen hampaiden puhdistustuotteen voit löytää kuitenkin kosmetiikkahyllyn sijaan ruokaosastolta – ja menetelmän sen käyttöön ayurvedisestä perinteestä.

Kyse on oil pullingista, jossa kylmäpuristettua kasviöljyä purskutellaan suussa yhtäjaksoisesti 10-20 minuutin ajan. Suomalaisittain oil pulling kääntyykin kätevästi öljypurskutteluksi.

Oil pullingin puhdistaa suuta ja hampaita ja vaikuttaa sitä kautta terveyteen myös laajemmin. Käytännössä öljy toimii puhdistavana aineena keräten bakteereja itseensä, jotka poistuvat, kun syljet öljyn purskuttelun päätteeksi pois (sen vuoksi on tärkeää, ettet niele öljyä).

Haitalliset bakteerit eivät lisää riskiä ainoastaan suun alueen tulehduksiin, vaan bakteerit ovat alttiita leviämään verenkierron mukana myös muualle elimistöön. Esimerkkejä mahdollisista seurauksista ovat muun muassa:

 • valtimokovettumatauti
 • sydän- ja aivoinfarktit
 • keuhkokuume
 • hengitystieinfektiot

Huolehtimalla suun terveydestä oil pullingin (ja toki myös muun suuhygienian) avulla, voit siis sekä vähentää riskiä ikäviin tulehduskierteisiin ja tulehdusperäisiin sairauksiin, että katkaista ne.

Aivan ensimmäiseksi oil pullingin vaikutukset näkyvät ja tuntuvat kuitenkin suussa – parhaimmillaan jo ensimmäisen purskuttelukerran jälkeen.

Öljypurskuttelun monipuoliset hyödyt

Öljypurskuttelun yleisimmin koetut hyödyt ovat:

 • ikenet eivät enää arista / vuoda
 • hampaat lakkaavat vihlomasta
 • hammaskivi vähenee
 • hampaiden värjäymät häviävät ja hampaat valkaistuvat
 • hengitys ei haise

Omalla kohdallani havaitsin hyödyistä jokaisen hyvin pian aloitettuani oil pulling -rutiinin. Ihastuin myös saman tien tunteeseen, jonka öljypurskuttelu jättää; suu tuntuu puhtaalta koko päivän ja hampaat suorastaan hylkivät likaa. Siinä syy, miksi oil pullingiin jää suorastaan koukkuun!

Mahdollisten hyötyjen listaa voi jatkaa. Monet oil pullingia kokeilleista ovat havainneet menetelmän puhdistavan myös pintaa syvemmältä. Öljyllä on kyky vetää puoleensa elimistöömme kertyneitä rasvaliukoisia toksiineja, kuten raskasmetalleja, ympäristömyrkkyjä ja torjunta-aineita. Näin öljypurskutus toimii detox-menetelmänä, jonka avulla voi saada helpotusta elimistön liiallisesta toksiinikuormasta aiheutuviin oireisiin, kuten allergioihin, iho-ongelmiin, migreeniin, nivelkipuihin ja turvotukseen.

Oil Pulling

Oletko jo vakuuttunut tai vähintäänkin utelias kokeilemaan oil pullingia itse?

Tässä helpot ohjeet:

 1. Ota noin teelusikallinen kookosöljyä.
 2. Purskuttele öljyä suussa 10–20 minuuttia.
 3. Sylje öljy biojätteeseen.
 4. Huuhtele suu vedellä.
 5. Valmis!

Bonus: Ota suuhun hieman suolaa ja hörppää vettä päälle. Purskuttele ja kurlaa suutasi hetken. Suolavesi viimeistelee puhdistuksen jättäen suun emäksiseksi, jolloin bakteerit eivät siellä viihdy.

Huomiot:

 • Oil pulling on suositeltavaa tehdä aamulla ennen aamiaista.
 • Ennen kun aloitat, harjaa hampaat normaaliin tapaan. Oil pullingin jälkeen hampaita ei tarvitse harjata.
 • Älä sylje öljyä viemäriin, sillä se kerääntyy putkistoon.
 • Kookosöljy sopii purskutteluun sekä pehmeän makunsa että antibakteeristen, antiviraalisten ja antifungaalisten ominaisuuksiensa ansioista. Ayurvedisessä oil pulling perinteessä suositaan kuitenkin seesamiöljyä. Voit kokeilla myös muita kasviöljyjä, kunhan muistat valita kylmäpuristetun (ja luomulaatuisen) tuotteen.
 • Oil pulling ei muuta hammasluusi väriä, mutta poistaa ja myös ehkäisee värjäymiä, joita tietyt ruoat ja juomat sekä tupakointi aiheuttavat.

Lue lisää oil pullingista

Mikäli olet edelleen skeptinen, ehkäpä tieteelliset havainnot saavat sinut sivuuttamaan ennakkoluulosi. Tieteellisissä kokeissa on toistuvasti todettu oil pullingin vähentävän patogeenisten bakteerien määrää suussa ja tehoavan etenkin mutans steptokokki -bakteeriin eli yleisimpään hampaiden reikiintymistä ja hammasmätää aiheuttavaan bakteeriin. Samoissa tutkimuksissa on havaittu myös ienten vahvistumista ja plakin vähentymistä.

Itse olen saanut oil pullingin aloitettuani positiivista palautetta hammaslääkäriltäni. Samaa ovat raportoineet hammaslääkärikäynneiltään monet asiakkaani, joita olen öljypurskuttelun pariin innoittanut.

Rohkaisen vilpittömästi kokeilemaan muutaman viikon ajan, minkä jälkeen voi olla, ettet halua tavasta enää luopua!

Mikäli kaipaat muita vinkkejä luonnolliseen hampaiden hoitoon, lukaise blogistani tämä kirjoitus:

Näin pitädät huolta hampaistasi ja vältät pahanhajuisen hengityksen

www.leeniviio.com

www.taltutamakeanhimo.fi

Instagram @leeniviio