Trendin huipulla: musta aktiivihiililatte

12.2.2018 | PUR toimitus

Hyvinvointitrendien harjalla elävät ovat valkaisseet hampaansa aktiivihiilellä jo pitkään, mutta nyt siitä valmistetaan jotain ihan uutta: musta aktiivihiililatte. Trendijuoma kantaa maailmalla nimeä charcoal latte tai goth latte.

 

Erityisesti Australian, Yhdysvaltojen ja Iso-Britannian trendikkäimmissä kahviloissa tarjoillaan mustanpuhuvaa aktiivihiilestä valmistettua lattejuomaa. Baristat valmistavat aktiivihiilijauheesta mitä näyttävämpiä, valokuvauksellisia mustavalkoisia luomuksia. Mutta ei siinä kaikki.

Puhdistava aktiivihiili

Aktiivihiilen suosio perustuu sen puhdistavaan vaikutukseen. Hiilitabletit tai lääkehiili lienevät monelle suomalaiselle tuttu vatsataudin hoidosta tai lapsiperheen lääkekaapista siltä varalta, että pieni lapsi syö jotain lievästi toksista. Uusimmassa trendissä on kyse aivan samasta aineesta.

 

Aktiivihiili sitoo äärimmäisen huokoiseen pintaansa ei-toivottuja aineita ja kaasuja ruoansulatuselimistöstä ja poistaa ne kehosta ilman että ne imeytyvät uudelleen matkatessaan läpi suoliston. Tästä syystä siitä on tullut suosittu ympäristön ja ravinnon kautta kehoon kertyneiden epäpuhtauksien poistaja. Aktiivihiiltä voi myös käyttää hampaiden valkaisuun ja kiillotukseen ja moni on saanut siitä apua myös jopa aknen hoitoon ulkoisesti. Aktiivihiiltä ei tulisi nauttia 1,5-2 tuntia ennen tai jälkeen reseptilääkkeen ottamista, sillä se voi heikentää sen imeytymistä.

PUR-kaupan valikoimasta löytyy brittiläisen Kiki Healthin kookoksenkuoresta valmistettu aktiivihiilijauhe tyylikkäässä mustansävyisessä pakkauksessa. Kookokset on tarkoin höyrypuhdistettu mahdollisista muiden aineiden jäämistä ja näin lopputulos on äärimmäisen puhdas, jopa farmaseuttiseen käyttöön sopiva aktiivinen hiiliaines.

Musta latte (Charcoal latte)
Iso mukillinen

3 dl kasvimaitoa (esim Oatly iKaffe tai mantelimaito)
1 tl Kiki Health Activated Charcoal -aktiivihiilijauhetta
tl kärjellinen vaniljajauhetta
1 taateli

Lämmitä kasvimaito kattilassa. Kaada lämmitetty maito blenderiin, sekä muut reseptin ainekset. Taatelin voi lisätä mukaan, jos haluaa juomastaan hieman makeamman, tai jättää pois. Tarjoile vaahdotetun kasvimaidon kera.