Tue detoksifikaatiota näillä helpoilla vinkeillä

22.1.2019 | PUR toimitus

Kehon puhdistautumisjärjestelmän eli detoksifikaatiojärjestelmän tehtävänä on hankkiutua eroon kehoon joutuneista myrkyistä sekä kuona-aineista. Detoksifikaation tehtävänä on myös muuntaa myrkkyjä vähemmän vaaralliseen muotoon. Ruoansulatuskanava, maksa, munuaiset, iho sekä lymfajärjestelmä osallistuvat kehon puhdistautumiseen, mainitakseni muutamia. Meidän tulee siis pitää huolta vatsalaukun ja suoliston hyvinvoinnista, välttää maksan liiallista kuormittamista sekä välttää ihon kautta verenkiertoon imeytyviä myrkkyjä.

Juhlat on nyt juhlittu ja uusi vuosi tarjoaakin hyvän mahdollisuuden keskittyä kehon huoltoon ja omaan hyvinvointiin. Moni herkuttelee jouluna normaalia enemmän sekä myös alkoholia on saatettu nauttia runsaammin kuin yleensä. Satunnainen herkuttelu ei vahingoita ketään mutta pidemmällä aika välillä se saattaa kuormittaa kehomme ruoansulatusjärjestelmää sekä sitä kautta mm. maksan toimintaa. Moni päättääkin kokeilla detox-kuuria näin tammikuussa. Oikein toteutettuna detox-kuuri on erinomainen tapa antaa lepoa maksalle sekä tukea sen sekä ruoansulatuskanavan normaalia toimintaa.

Jos et halua toteuttaa varsinaista detox-kuuria, voit tukea puhdistautumisjärjestelmän toimintaa ympäri vuoden noudattamalla seuraavia helppoja vinkkejä:

  1. Vältä maksaa kuormittavia ruoka-aineita

Sokeri, epäsuotuisat rasvat kuten trans-rasvat, alkoholi, valkaistu pöytäsuola sekä valkaistut viljat kuormittavat maksaa. Käytä sokeria kohtuudella, vaihda huonot rasvat hyviin rasvan lähteisiin kuten oliiviöljyyn ja avokadoöljyyn, nauti alkoholin sijaan vaikkapa kombucha-juomaa sekä vaihda valkoiset vehnäleivät ja pastat tattari- ja kauraleipään tai vaikkapa papupastoihin. Makeutukseen käytetty korkea fruktoosinen maissisiirappi (High fructose corn syrup, kulkee myös nimellä glukoosifruktoosisiirappi) kuormittaa maksaa toden teolla ja tätä käytetään usein jäätelöihin, mehuihin sekä makeisiin. Tarkista tuoteseloste ja valitse valmiste joka ei sisällä tätä makeutuksen muotoa. Parempia vaihtoehtoja ovat mm. raakahunaja ja stevia.

Maksan toimintaa voit tukea monin tavoin. Ruokavaliolla on suuri merkitys maksan hyvinvoinnille, mutta myös tupakointi ja lääkkeet heikentävät maksan toimintaa. Ruokavalion tulisi olla mahdollisimman ”puhdas” ja ravinnon laadukasta. Luomuravinto sisältää huomattavasti vähemmän maksaa kuormittavia torjunta-aineita. Ruokavalion tulisi sisältää runsaasti kasviksia, joiden fytoravinteet ja kuidut tukevat maksan toimintaa. Myös hyvät rasvat, joita saat avokadosta, kananmunan keltuaisista, oliiviöljystä, villilohesta, pähkinöistä ja siemenistä tukevat maksan terveyttä. Vihermehut ja smoothiet ovat otollisia tukemaan maksan toimintaa.

Tiesitkö, että melkein kaikki kaupalliset jäätelöt sisältävät glukoosifruktoosisiirappia, joka vaikuttaa jäätelön koostumukseen? Onneksi jäätelöä voi tehdä myös itse. Hae insiraatiota esimerkiksi Virpi Mikkosen ja Tuulia Talvion Hyvän Olon Jäätelökirjasta.

  1. Nauti vettä riittävästi

Nestehukka aiheuttaa ummetusta ja vaikeuttaa suolen normaalia toimintaa. Ummetus lisää kehon myrkkykuormaa ja sitä kautta kuormittaa myös maksaa. Niin kuin jo yllä mainittiinkin, maksa toimii kehon puhdistajana ja poistaa haitallisia myrkkyjä. Mutta myös maksa tarvitsee itsessään puhdistautumista siinä missä muukin keho. Veden juonti ehkäisee myrkkyjen kertymistä maksaan ja ylläpitää normaalia verenkoostumusta eli volyymia eikä maksan silloin tarvitse tehdä työtä yhtä rankasti. Tähtää 1.5-2 litraan vettä päivässä. Jos vedenjuonti tuntuu unohtuvan päivän aikana, pidä aina työpöydällä lasista vesipulloa tai kannua. Näin muistat juoda riittävästi. Voit edesauttaa maksan toimintaa myös lisäämällä veden sekaan tuorepuristettua sitruunamehua tai luomuomenaviinietikkaa.

Myös munuaiset suodattavat suuren määrän nestettä vuorokauden aikana ja riittävä veden juonti tukee munuaisten normaalia toimintaa. Osan vedestä voit myös korvata esim. yrttiteellä. Monet yrtit tukevatkin detoksifikaatiota.

  1. Nauti runsaasti kasviksia

Nämä sisältävät runsaasti vitamiineja ja mineraaleja sekä antioksidantteja, jotka tukevat detoksifikaatiota. Kasviksia tulisi nauttia lähes kilo päivittäin, mutta varmista, että ruokavaliosi sisältää kasviksia vähintään puolen kilon edestä. Suosi tummanvihreää pinaattia, parsaa ja lehtikaalia sekä kotimaisia marjoja kuten mustikkaa ja puolukkaa. Vihannekset voit höyrystää tai nauttia raakana smoothiessa, mehustuksessa tai salaatissa. Marjat voit surauttaa blenderissä maukkaaksi smoothieksi tai nauttia jugurtin kanssa. Kaali on todellista maksan superruokaa. Itsepuristettu kaalimehu tukee sekä suolistoa että maksaa.

  1. Osta luomua

Luomuruoka ei sisällä torjunta-aineita, jotka saattavat kuormittaa maksaa. Suomalainen ruoka sisältää vähän torjunta-aineita moniin muihin maihin verrattuna eli suosi kotimaista ja lähellä tuotettua. Muunmuassa espanjalaiset kasvikset ovat usein runsaasti myrkytettyjä, joten vältä näitä jos mahdollista. Tästä listasta voit tarkistaa ns. puhtaimmat ja myrkytetyimmät kasvikset. Valitse aina luomua, jos ostat tunnetusti paljon torjunta-aineita sisältäviä kasviksia.

Muunmuassa omennoissa käytetään usein runsaasti torjunta-aineita. Onneksi luomuomenoita ovat nykyään hyvin saatavilla.

  1. Tue suoliston hyvinvointia

Kun suolisto on hyvässä kunnossa, ruoansulatus toimii normaalisti ja sitä kautta kehomme pystyy hyödyntämään ruoasta saatuja ravintoaineita. Jos suolisto on puolestaan huonossa kunnossa tai esimerkiksi ”vuotaa” epiteelisolujen liitosten vaurioitumisen takia, kuormittaa tämä myös maksaa. Suuri osa maksaan tulevasta verestä on peräisin suolistosta. Valitettavasti veren mukana saapuu usein myös lisäaineita, bakteereita, torjunta-aineita ja muita kemikaaleja. Maksan tehtävänä on suodattaa ruoansulatuksesta saapuneet haitalliset aineet ja hankkiutua niistä eroon virtsan ja ulosteiden mukana. Ihanteellista olisi, että nämä myrkyt eivät kuitenkaan pääsisi suolistosta eteenpäin verenkiertoon. Suolistosta voimme huolehtia nauttimalla runsaasti kuituja sisältäviä kasviksia, maitohappobakteereita, prebioottisia ruokia sekä välttämällä prosessoitua ravintoa, joka vahingoittaa ruoansulatuskanavan hyvinvointia.

  1. Käytä maksaa tukevia luontaistuotteita

Amla-jauheella, kurkumalla, maarianohdakkeella sekä voikukalla tiedetään olevan maksan toimintaa tukevia ominaisuuksia. Amla-jauhetta voit sekoittaa smoothien joukkoon ja kurkuma maistuu kivasti ruoan tai vaikkapa kurkumalatten joukossa. Tuoretta kurkumaa voit käyttää smoothieen tai mehustukseen. Maarianohdaketta voit nauttia kapseleiden muodossa tai vaikkapa teenä. Voikukan lehtiä kannattaa kerätä alkukeväästä ja hyödyntää salaatteihin sekä vihersmoothien joukkoon.

  1. Valitse hyvä ravintolisäpaketti tukemaan detoksifikaatiota

Wild Nutritionin detox -paketti sisältää kolme tuotetta, joiden tehtävänä on tukea maksan toimintaa sekä taata kehon riittävä vitamiinien, mineraalien ja antioksidanttien saanti. Wild Nutritionin laadukaat tuotteet ovat ruokaperäisiä eiväktä sisällä lisä tai täyteaineita. Kehon puhdistautuminen lähtee pääsääntöisesti ravinnosta sekä muista elämäntavoista, mutta tämän paketin avulla pystyt optimoimaan kehon oman puhdistautumisjärjestelmän toimintaa.

Wild Nutrition puhdistusta tukevat tuotteet Total Cleanse Complex, Antioxidant Boost ja Balance Multi Nutrient.

 

Lue tästä toinen artikkelimme maksanpuhdistamisesta ja sen hyödyistä.